用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 HKCA PLK vs KIS offers
樓主: Caroromeo
go

[小學] HKCA PLK vs KIS offers [複製鏈接]

回覆 Caroromeo 的帖子

replied to another thread.

Osiana 發表於 21-9-24 02:32
KIS 硬件優勝,校園大,有泳池,有飯堂,課室大。KIS行英制,好似一間本地英文小學的教法,跟著課本教,師 ...

謝謝你。十分詳細!我們下個月in HKCA,到時可以感受下個環境

KIS 硬件優勝,校園大,有泳池,有飯堂,課室大。KIS行英制,好似一間本地英文小學的教法,跟著課本教,師 ...

回覆 Osiana 的帖子

很多謝你嘅分享,十分詳細同到位。介意問一下你的小朋友仍在Hkca 嗎?想知道畢業生升中的去向?學術能力是否足夠應付考上IS中學?因為我的小朋友應該會繼續留港升中

Caroromeo 發表於 21-9-24 11:21

很多謝你嘅分享,十分詳細同到位。介意問一下你的小朋友仍在Hkca 嗎?想知道畢業生升 ...
我的小朋友仍在HKCA。畢業生去了其他不同的IS。學術能力不用擔心,學生的英文程度很好,寫作及表達能力好,呢個係 IB學習嘅優點。當然,家庭教育及配合好重要,鼓勵小朋友閱讀係非常重要。

有你的意見真的放心不少,畢竟好快6年後又要再考中學,而我們又不主張外補,希望透過學校同家庭教育已經可以足夠應付考IS中學。對於中文,學校聽取家長意見後,現在的程度和安排是如何呢?同時,學校也著重discipline嗎?還是傾向較自由寛鬆?

Caroromeo 發表於 21-9-24 21:40

有你的意見真的放心不少,畢竟好快6年後又要再考中學,而我們又不主張外補,希望透過 ...

Seandaddy 發表於 21-9-24 06:20
謝謝你。十分詳細!我們下個月in HKCA,到時可以感受下個環境
平常心面試就得,小朋友著自己鐘意嘅衫去就得。

謝謝你,真的很詳盡!暫時來說,HKCA會是我們的首選,認同每間學校也有其長短之處,欣賞HKCA其優越既IB課程,而校舍設施的不足,學費就已經反映了吧。

請問HKCA PLK 小學 中英數嘅學術水平如何?

Ib課程下,小朋友應該沒什麼功課,但要做project,project 的量如何?而且相比起uk curriculum, 家長係咪真係會唔太清楚小朋友既學習進度?

Caroromeo 發表於 21-10-2 14:35

Ib課程下,小朋友應該沒什麼功課,但要做project,project 的量如何?而且相比起uk cu ...

聽起來學校真係好好👍啊上次in k3時,老師著重説明要等到學期尾,看到小朋友一年來的project, outcomes, 家長才會知道小朋友的學習進度,整年究竟學習了什麼,所以想了解一下,我都怕到時候會唔會接受唔到完全唔知小朋友嘅進度,但聽你的分享後,感覺很安心

多問一下我也替我的大女報名插班G3 , 11月in , 會否知道G3 interview 難嗎?本身小女英文底子較好,愛看書,數學相比弱

Caroromeo 發表於 21-10-2 18:31

多問一下我也替我的大女報名插班G3 , 11月in , 會否知道G3 interview 難嗎?本身小女 ...
面試其實好簡單,英文係主要,但唔係全部,數學問得好直接,小朋友應該識答。

最重要係睇小朋友反應,求知慾及好奇心。

你唔好同阿女講係面試,你話去新學校佢同老師傾偈,問下問題。

good luck!

Hi, 請問HKCA 多唔多雜費?每年website寫嘅學費以外、還有咩雜費?

回覆樓主:

我大女@HKCA都讀得好開心,返到屋企都會同我哋分享佢學咗啲乜嘢,grade one 嘅時候有一科係要佢哋同家長做presentation. 我同我老公都好surprise,佢可以好獨立咁自己做好preparation,好有信心同條理咁present,仲有Q&A session.

TKTCL 發表於 21-10-13 10:31

Hi, 請問HKCA 多唔多雜費?每年website寫嘅學費以外、還有咩雜費? ...
暫時只有幾十蚊校簿費(每學期),可能遲D運動會、學校旅行(本港)有其他費用。

我都仲1516中,知道uk & IB curriculum 都各有好處,一方面諗會唔會小學跟uk curriculum 打好個底子,中學先跟IB會好啲?

請問HKCA校長有冇提及過仍有開辦中學同申請做國際學校嘅意向呢?
‹ 上一主題|下一主題