用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港12至17歲只須打一針疫苗
go

[英國] 香港12至17歲只須打一針疫苗 [複製鏈接]

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1610734-20210915.htm
咁英國應該可以同香港銜接到,小朋友出年回港有望。
   1    0    0    0

但當初專家講過打完第一針,抗體水平會好快跌到好低,先要打加強劑,而家又話唔打第二針,即係點?在香港風險唔高,但出國就無用啦

點話點好

foxli 發表於 21-9-16 02:00
https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1610734-20210915.htm
咁英國應該可以同香港銜接到,小朋友出 ...

個專家又話:如果青年需要到外國升學,就可接種第二劑。

聽咗咗耐,我個感覺係專家只會永遠立於不敗之地,永遠都有辦法自圓其說。所以作為家長只可以prepare for the worst,咁樣先唔會希望越大失望越大   

foxli 發表於 21-9-16 02:00
咁英國應該可以同香港銜接到,小朋友出 ...
我諗小朋友打一針就夠,可能真係有道理。我小朋友同我一齊打,佢既抗體多我近十倍。不過呢個可能只係單一個案。

王家爸爸 發表於 21-9-16 09:54
我諗小朋友打一針就夠,可能真係有道理。我小朋友同我一齊打,佢既抗體多我近十倍。不過呢個可能只係單一個 ...
你們打完去查著抗體?之前我也想只打一針,終究未敢。

whoo99 發表於 21-9-16 10:10
你們打完去查著抗體?之前我也想只打一針,終究未敢。
係,我打咗針去查抗體,抗體多啲,安心啲。

咁依家英國12至15歲都係打一針,小朋友入境香港要打齊兩針唔知會唔會收改呢?

王家爸爸 發表於 21-9-16 10:27
係,我打咗針去查抗體,抗體多啲,安心啲。
抗體大概能維持多久,知不知道相關資料。對我們出去的小朋友好重要。

foxli 發表於 21-9-16 10:33
咁依家英國12至15歲都係打一針,小朋友入境香港要打齊兩針唔知會唔會收改呢? ...

剛剛過去的暑假都曾經傳過話比無打針嘅18歲以下小朋友回港打針,最後都無晒影。今日d專家都補晒飛話出國讀書嘅青少年最好打兩針,所以唔好期望太高,如果真係有嘅就當bonus, 咁樣可能會心理上好過些   
‹ 上一主題|下一主題