用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 帶一本書去interview
go

帶一本書去interview

如果學校叫你帶一本中文or英文書去參加interview, 請問大家有無咩建議?真資私立學校係咪帶本英文書好d?

帶中文書係實力的表現
英文書多數小朋友都識讀
不過最重要都係帶小朋友喜歡的書

請問大家會帶咩書?

回覆樓主:

帶一本小朋友熟讀而且鍾意嘅書,因為老師好可能問點解鍾意本書,或鍾意邊個角色、點解?熟悉嘅書,小朋友就會輕鬆答得出。至於帶中或英,睇你考邊間啦。
當個好爸爸

ar_mak 發表於 21-9-15 12:39
亦都可以叫小朋友帶本書去,然後半句都唔同小朋友講呢本書既野,也會有可能會係面試既其中一個環節。 ...

的確有出現咁嘅情況,相信係老師臨場決定問唔問小朋友關於本書嘅問題。
當個好爸爸

小朋友鍾意睇 peppa pig 電視劇,所以可以帶 peppa pig 書去
因為鍾意加上睇得多,可以狂爆不停講,講到七情上面。。
另外一個有書嘅電視劇係 my little pony

Azzurro 發表於 21-9-15 15:05
小朋友鍾意睇 peppa pig 電視劇,所以可以帶 peppa pig 書去
因為鍾意加上睇得多,可以狂爆不停講,講到七 ...

我小朋友係好鐘意 peppa pig.. 套書熟到識背咁..
但又驚 peppa pig 好似好低 b 咁..

最緊要本書係小朋友鍾意,去到面試嘅時候好自然地就可以present得到故事嘅內容,簡單又要有寓意,中文英文就視乎小朋友嘅語言能力邊樣最擅長