用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Deleted
go

Deleted

Deleted

esmetam67 發表於 21-9-10 21:49
請問有冇瑪記學生通過學校提名報名Co-ed? 我啱啱睇過報名程序,發現如通過上述途徑需要校長填表,如果咁萬一 ...

保吾保得住個位就真係吾知!
睇番幾年前記錄,都有幾個瑪記同曼記考入,估每年都有人入到。

請問有冇瑪記學生通過學校提名報名Co-ed? 我啱啱睇過報名程序,發現如通過上述途徑需要校長填表,如果咁萬一 ...
如果係我,我不會請校長寫信來申請 OS(為什麼冒險驚動校長),因為打算申請OS 即是在瑪記级一,瑪記级一報 SPCC  GA 都好大機會會收,除非 interview 好差,否則可說是差不多入硬

回覆 Sheep06 的帖子

Coz my daughter is at top 10 only nd I wanna apply scholarship for her.

esmetam67 發表於 21-9-10 22:27

Coz my daughter is at top 10 only nd I wanna apply scholarship for her.

~~~

我知係FN,我宜家希望有瑪記舊生可解答,先謝!

可能你大標題要改瑪記考SPCC 一問

esmetam67    發表於 21-9-10 23:30

esmetam67 發表於 21-9-10 22:41

我知係FN,我宜家希望有瑪記舊生可解答,先謝!

FN好似只得4個位,若只是頭10要中FN可能難D,跌番落GA就可能有機會,但到時就要比學費。
早年認識一個FN生,佢成績長年非一即二,所以中到,anyway到時報左先算啦!

名校級一普通申請收梗,除非面試語無論次。正常面試即可。

scholarship 已經嚴重縮水OS入咗收2000,GA入後考好個分班試,一樣可以收2000–4000,何必勞煩校長。

xiaohua2001 發表於 21-9-11 11:50
scholarship 已經嚴重縮水OS入咗收2000,GA入後考好個分班試,一樣可以收2000–4000,何必勞煩校長。 ...

縮水原因聞說因經濟不景,不加學費外,更因2019事件,要請了啹㗎守衛保安,開支大左,唯有cut士哥拿!

回覆 xiaohua2001 的帖子

I think u don't understand my points.Anyway I called the school to clarify.

回覆 fatman69 的帖子

原來如此😅😅

回覆 esmetam67 的帖子

妳指學校提名助學計划?GA入咗一樣可以申請學費減免,同學校提名標準一樣,只要符合資格就可以。如果驚冇左原校直升,冇必要搵校長。

邊間瑪記?利諾?利曼?利諾神父?
如果係 MCS,點會知係 top 10?只會知 top 3,就算係班二,都唔等於一定係級 top 10….

點解問完又要del post(emoji)

聞一多 發表於 21-9-12 21:06
點解問完又要del post(emoji)