用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SPCC
樓主: 喇叭茶
go

QC vs SPCC   [複製鏈接]

elo1616 發表於 21-9-27 22:46
聽過一個case, 男仔入左SPCC, 可能唔識同女仔溝通,成日同女同學嘈交,搞到要見家長, 最後轉左去SPC, 之後就 ...

真係有啲出奇,可能個男仔係由男校去SPCC? 聽聞最多係英華小學,其次連DBSPD/LS級頭都會想轉去。

喇叭茶 發表於 21-9-28 11:09
真係有啲出奇,可能個男仔係由男校去SPCC? 聽聞最多係英華小學,其次連DBSPD/LS級頭都會想轉去。
...

呢個唔清楚,係我朋友契仔嘅親身經歷,不過我諗唔係英華,因為佢哋都係同一個聖公會嘅教堂,應該係讀聖公會嘅小學.

hkpapa852 發表於 21-9-28 10:56
又咁講,大部份直資學校年年都有登報招生,呢D係經常性開支唔慳得
反而你有幾何見QC會登報?(官校亂咁登報 ...

基本上每年DSE放榜日(好似除咗今年之外)已經可以有好好嘅宣傳效果。仲駛乜洗錢做宣傳喎?

喇叭茶 發表於 21-9-28 11:18
基本上每年DSE放榜日(好似除咗今年之外)已經可以有好好嘅宣傳效果。仲駛乜洗錢做宣傳喎?
...
唔駛番D錢整大個開支, 下年用咩理由話要加學費呀?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 21-9-28 11:30
佢地唔係兩電喎,唔需要透過增加投資去換取准許回報喎!
加大開支先可滅少儲備, 儲備低到某個水平就可以大條道理申請加學費而EDB又唔會唔批
話晒佢學費仲未有耐道到上限收費, 仲有大把要求加價既空間

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ar_mak 發表於 21-9-28 11:43
EM。。。如果從利益上講,學費我就覺得係小錢,呢條數點養得住咁大頭家?拿,我諗既姐,每年出咁多人才, ...

認真講,我覺得一間學校嘅「根」係喺「教學理念」上。國企係點樣運作?有乜culture? 若果係同一樣嘢放喺學校到操作,即使好有錢,結出嚟嘅「果」會係點?

hkpapa852 發表於 21-9-28 10:56
又咁講,大部份直資學校年年都有登報招生,呢D係經常性開支唔慳得
反而你有幾何見QC會登報?(官校亂咁登報 ...
QC open day 的確大力推薦。之前去過,好多嘢玩,又全部學生自己搞,全方位深度體驗
可以話參觀過N間中學簡介會/open day, 最值得一去的一間,印象深刻,加分!

IYY    發表於 21-9-28 19:43
vincenthocs    發表於 21-9-28 15:37

ar_mak 發表於 21-9-28 12:43
咁如果A+B+C+D+E+DSE=教學理念

咁假設冇左DSE成績的話,就算係有齊ABCDE,成個教學 ...

DSE成績係結果,而結果係受「執行力」影響嘅。
「講就天下無敵。做就無能為力」好多時係咁,所以至顯得叻人嘅「叻」有幾咁難能可貴

ar_mak 發表於 21-9-28 12:43
咁如果A+B+C+D+E+DSE=教學理念

咁假設冇左DSE成績的話,就算係有齊ABCDE,成個教學 ...
不如問問你自己, 如果某校 A B C D E 做足100分, 但 DSE 做極都只係得 B2 水平, 你又 buy 唔 buy 先?

回覆 hkpapa852 的帖子

咁個現實係vs post 只係一堆DSE 全港頭十嘅學校 同ABCC比

然後ABCC for sure

回覆 ar_mak 的帖子

QC 同SPCC 兩間學校,學生都有diversity 嘅。

QC 讀書嘅一班,搞活動+讀書嘅一班。而呢班近十年八年係少咗。

SPCC 就無乜喺Joint-school 遇過,大學就識。又係咩人都有。有傳統形象,學霸乖仔/女,有溝女玩sports然後公開試失手,亦有變咗唔讀書的。近年見嘅都係讀書多,最多加choir。

ucw 發表於 21-9-28 15:57
回覆 ar_mak 的帖子

QC 同SPCC 兩間學校,學生都有diversity 嘅。
咁可能你識的SPCC同學係多年前?依家見d同學大部分都係幾豐富。我女屬於比較宅,又唔擅長體藝,不過都玩緊幾樣activities ,除了自己要準備比賽考試,還忙於interview /train 新人。坦白講,齋讀書點寫的出personal statement ?同學各個都寫N多個activities, 儘量揀自己鐘意又擅長的,也當係挑戰一下自己。
‹ 上一主題|下一主題