用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Qatar airline 香港經多哈返英國
go

[英國] Qatar airline 香港經多哈返英國 [複製鏈接]

請問大家知唔知經多哈轉機返英國,入境英國當係 Green County (香港)定係 amber County (多哈)?

因為宜家 amber County 入境英國要 day 2 & 8 test + 10 日家居隔離
   0    0    0    0

JCHANG 發表於 21-9-9 16:15
請問大家知唔知經多哈轉機返英國,入境英國當係 Green County (香港)定係 amber County (多哈)?

因為宜 ...

以呢道睇,應該當amber.
其實轉機,坐新航比較好吧。

回覆樓主:

上次呀女搶 30/6 機返香港,有咩機搶咩機,當時無考慮咁多(emoji),thx

因為宜 ...
點解唔經green list countries轉機?唔使隔離10日

回覆樓主:

因為返黎個時 book 左來回機票

因為宜 ...

Amber ,但如果18歲以下,跟Green 安排只係做Day 2 test 。如果已經過18歲,而航班曾經有被航空公司schedule change / cancel ,申請退款,買過一張吧

疫情期間,捱貴機票都無辦法,盡量直航或買住單程先。真係要轉嘅,可以考慮芬蘭航空。
可唔可以改遲d,搏到時多哈都轉埋green。

JCHANG 發表於 21-9-9 18:26
因為返黎個時 book 左來回機票

留返下次用得唔得?
我小朋友早兩日搭漢莎經法蘭克福去Manchester ,好順利喎,又平。

回覆樓主:

Qatar 7-11/6熔斷停飛! 大家有冇對策!!

dlh525 發表於 22-6-9 19:46
想知道7号熔斷,幾時俾你通知,唔該

whoo99 發表於 22-6-10 08:04

我只是想了解大家有冇對策.

whoo99 發表於 22-6-10 08:04

我答你,QR818 7/6被熔斷,6/6 CHP 晚上網站仍沒有通知,但6/6晚上在Facebook 已經有人説收到Qatar的通知航班已經取消了。QR818已經有熔斷王的稱號,如果經濟許可又超級想仔女返香港,就多買另一套機票(經法國荷蘭或德國轉返香港);如果唔係情願轉飛去歐洲玩,玩完返英國,唔返香港。

羅絲帽 發表於 22-6-10 08:41
我答你,QR818 7/6被熔斷,6/6 CHP 晚上網站仍沒有通知,但6/6晚上在Facebook 已經有人説收到Qatar的通知 ...
多謝,其實在想早一點通知,熔斷推遲一天實施,乘客可能更從容點。其實早一天晚一天熔斷對疫情控制無大影響。

羅絲帽 發表於 22-6-10 08:41
我答你,QR818 7/6被熔斷,6/6 CHP 晚上網站仍沒有通知,但6/6晚上在Facebook 已經有人説收到Qatar的通知 ...

是的,因為Qatar日日有機所以熔斷風險好大。

當初維珍取消飛香港航班,我地即刻轉買Qatar。後來發覺熔斷得好頻密,多謝cfs比意見,買多套LHR-AMS-HK,因為十日一班,熔斷都唔影響。到10日前班機confirm到左香港冇問題,即刻取消Qatar,直接飛轉機荷蘭呢班順利返到香港。

YuYuMother 發表於 22-6-10 09:07

當初維珍取消飛香港航班,我地即刻轉買Qatar。後來發覺熔斷 ...
完成隔離未呀,食晒香港既美食未呀

dlh525 發表於 22-6-9 19:46
買其他航空公司返,用同一間酒店,盡量跟番日子唔轉,因為搵酒店困難

YuYuMother 發表於 22-6-10 09:07

當初維珍取消飛香港航班,我地即刻轉買Qatar。後來發覺熔斷 ...

說起日日有機呢個問題,依家CX日日有機從倫敦返香港,真係好驚會步Qatar後塵,仲要17同27號有3班,大吉利是中咗熔斷咁點算?!

cfs 發表於 22-6-10 09:17
完成隔離未呀,食晒香港既美食未呀

上星期已隔離完回家,除左約朋友食飯,屋企都日日食,我笑佢返黎增肥。

羅絲帽 發表於 22-6-10 09:35
說起日日有機呢個問題,依家CX日日有機從倫敦返香港,真係好驚會步Qatar後塵,仲要17同27號有3班,大吉利 ...

而家熔斷機制放寬左,應該無咁易熔斷,所以我都唔明白…..

不過CX check文件都跟得足,又有fly ready 預先upload左先,應該穩陣過其他航空公司?

dlh525 發表於 22-6-10 08:08
我只是想了解大家有冇對策.

Qatar會提供alternative 航班俾你選擇,我見到網上有人放了唔同航空公司的航班資料,寫明幾時飛、幾時到香港、邊度轉機、同埋剩番什麼機位(估計係由Qatar提供)。我好記得我見到名單中有寫CX25x LHR TO HK ,  7/6只下BUSINESS CLASS的少量機位。
‹ 上一主題|下一主題