用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基(東九龍)
go

匯基(東九龍) [複製鏈接]

小朋友現時五年級,於葵青區小學就讀。我同佢爸爸都心儀匯基(東九龍),但我想問下,如果只有爸爸係基督徒,小朋友亦從小有返教會,但我本人唔係基督徒(對基督教有認識,中學讀基督教學校),請問對於學校決定取錄與否,會否有影響?

另外,匯基的英語語景,是否好?我小朋友好受朋輩及老師影響,現時因本身小學校内英語語景不夠,我同佢爸爸為左鼓勵佢多用英文,都已出盡法寶。但我哋係雙職父母,時間真的緊拙,所以我好希望學校本身就鼓勵到佢多用英文。

3    0    0    0

dayedaye 發表於 21-9-8 11:40
Q1: 小朋友現時五年級,於葵青區小學就讀。我同佢爸爸都心儀匯基(東九龍),但我想問下,如果只有爸爸係基督徒,小朋友亦從小有返教會,但我本人唔係基督徒(對基督教有認識,中學讀基督教學校),請問對於學校決定取錄與否,會否有影響?

Q2: 另外,匯基的英語語景,是否好?我小朋友好受朋輩及老師影響,現時因本身小學校内英語語景不夠,我同佢爸爸為左鼓勵佢多用英文,都已出盡法寶。但我哋係雙職父母,時間真的緊拙,所以我好希望學校本身就鼓勵到佢多用英文。

Q1: https://www.uccke.edu.hk/admission/admission-faq/ 本人的子女沒有宗教信仰,這會影響入讀貴校的機會嗎?

報名同學及其家長的宗教信仰不會影響被取錄機會。當然,家長必須清楚明白本校為一所基督教中學,致力為學生提供優質的基督教教育。因此,同學必須上聖經課、靈修分享課,參加周會、團契等。此外,學校亦會舉辦不同類型的宗教活動,例如福音周等,幫助及鼓勵同學認識基督教信仰。

Q2: https://www.uccke.edu.hk/faculty-of-english-and-foreign-language/

小時了了 發表於 21-9-8 12:05
Q1: https://www.uccke.edu.hk/admission/admission-faq/ 本人的子女沒有宗教信仰,這會影響入讀貴校的機 ...

謝謝回覆

小時了了 發表於 21-9-8 12:05
Q1: https://www.uccke.edu.hk/admission/admission-faq/ 本人的子女沒有宗教信仰,這會影響入讀貴校的機 ...

請問你係唔係匯基嘅家長?

放心報,反正直資可以任報,我仔都係葵青區,都係雙職家長,都係冇信仰。上年報滙基首輪收左

Manching420 發表於 21-9-8 14:44
放心報,反正直資可以任報,我仔都係葵青區,都係雙職家長,都係冇信仰。上年報滙基首輪收左 ...

謝謝回覆小朋友面試前做左咩準備?

我見報道話中一要住三個月宿舍,都幾好,係上學期定下學期要入宿?

dayedaye 發表於 21-9-8 15:30
謝謝回覆小朋友面試前做左咩準備?

我見報道話中一要住三個月宿舍,都幾好,係上學期定下學期要入 ...
冇準備,原先係報直資練下面試。 之前註冊時校長話疫情已經冇住宿,上年中一生完全冇住過,中二生都係住過一排,話唔知幾時先可以還清條數。 我最後放棄冇讀。

去年我家女兒也參加過匯基東的面試,形式是網上面試,只面試一輪。但offer陸陸續續發了很久。問題有英語,中文和常識問題。時間大約是15分鐘。同時間校長會和家長有一個介紹,其實這位校長都挺有意思的。最後小女去了自行的學校。

Manching420 發表於 21-9-8 16:01
冇準備,原先係報直資練下面試。 之前註冊時校長話疫情已經冇住宿,上年中一生完全冇住過,中二生都係住過 ...

原來係咁…..
方便告之最後揀左邊間學校嗎?係自行入?點解會作此決定?

lyfox 發表於 21-9-8 16:16
去年我家女兒也參加過匯基東的面試,形式是網上面試,只面試一輪。但offer陸陸續續發了很久。問題有英語, ...

原來如此。
挺有意思的意思是?
見網上報道,感覺校長也很關愛學生?
為何最後選自行的學校?是哪一間?

dayedaye 發表於 21-9-8 17:07
原來係咁…..
方便告之最後揀左邊間學校嗎?係自行入?點解會作此決定?
...
叩門入左民生,一來唔使錢,仔叩門筆試時好鍾意間校舍

Manching420 發表於 21-9-8 18:15

Icic,小朋友自己意願係最重要嘅。

dayedaye 發表於 21-9-8 17:08
原來如此。
挺有意思的意思是?
見網上報道,感覺校長也很關愛學生?
有意思是說校長感覺是個比較風趣的人,學業方面說的不多,反而介紹不少有關活動的情況,鼓勵同學發展自己的興趣。記得他有分享一個例子是關於學生自己籌備學校沒有的興趣小組,雖然這批同學離校後小組就解散了,但學校也是會去支持這樣的行動。
我們比較遠,當時報了幾個直資只是為了練習一下面試技巧。最後自行去了SMCC。

lyfox 發表於 21-9-9 09:07
有意思是說校長感覺是個比較風趣的人,學業方面說的不多,反而介紹不少有關活動的情況,鼓勵同學發展自己的興趣。記得他有分享一個例子是關於學生自己籌備學校沒有的興趣小組,雖然這批同學離校後小組就解散了,但學校也是會去支持這樣的行動。
我們比較遠,當時報了幾個直資只是為了練習一下面試技巧。最後自行去了SMCC。

依稀印象中4年前曾聽校長講過學校嗰間 Innospace 課室, 係學生傾談中對未來夢想嘅課室情況啟發&改建, 有學生參予構思. (利申: 唔知我有無記錯)

Innospace 可以係 Viu TV 未來教室第2集 睇

Manching420 發表於 21-9-8 16:01
冇準備,原先係報直資練下面試。 之前註冊時校長話疫情已經冇住宿,上年中一生完全冇住過,中二生都係住過 ...
請問是否一定要學 "弦樂" ? 因為小朋友已經學緊管樂, 謝謝 !!

拿拿利 發表於 21-9-9 10:50
請問是否一定要學 "弦樂" ? 因為小朋友已經學緊管樂, 謝謝 !!
https://www.uccke.edu.hk/admission/admission-faq/
8. 學生是否一定要學習弦樂?

弦樂是初中音樂科的必修課程。初中音樂課程包括弦樂以及聲樂兩部分,每一班自組一個弦樂團,同學可按興趣選擇學習小提琴、中提琴、大提琴以及低音大提琴。此外,學校設有樂器班供同學自由參加。

拿拿利 發表於 21-9-9 10:50
滙基一定要揀小中大提琴。3選一。

Manching420 發表於 21-9-8 18:15
4個鐘筆試

ojoj18 發表於 21-9-9 13:50
4個鐘筆試
冇,3個鐘.

Manching420 發表於 21-9-9 14:19
冇,3個鐘.
放棄左, 太長....
‹ 上一主題|下一主題