用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問多唔多人填跨區在自行和甲部, 又中呢? 本人住荃灣 ...
樓主: WINNIETHEMEOW
go

請問多唔多人填跨區在自行和甲部, 又中呢? 本人住荃灣 [複製鏈接]

euniceyuyan 發表於 21-9-8 12:42
住荃灣,舊年自行15分入九龍塘聖家,後放棄。

多口問句,點解放棄聖家?有更加好嘅直私?謝謝

回覆 mukamoon 的帖子

係,後來收到心儀直資call waiting

1998Ruby1998 發表於 21-9-8 19:19
回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

自行如果非宗教學校20分好大機會=冇宗教嘅學校,一係舊生 20 分,一係 15 分, ...
Band 3 係神奇地入到荃灣 Band 1 <<<< 何中????

subb 發表於 21-9-23 10:15
Band 3 係神奇地入到荃灣 Band 1

係呀! 今年聽到一單band 3生抽入何中!
不過Band 3生抽入何中, 開心2個月, 之後應該係惡夢開始,    唔知可以捱到幾耐? 2年已經好極限
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-9-23 12:01
不過Band 3生抽入何中, 開心2個月, 之後應該係惡夢開始,    唔知可 ...
我聽聞B1尾生寧選廖都不選何中呀 !

subb 發表於 21-9-23 12:06
我聽聞B1尾生寧選廖都不選何中呀 !

我識2個都不是band 1尾, 大約b1中後少少, 自行揀廖,當然入咗! 2個都唔揀王同何, 揀廖! 除咗地點好, 真係唔知有乜好? 我就寧願跨區喇!

不過荃灣b1生真係冇乜中學揀

gracelam 發表於 21-9-23 12:16
我識2個都不是band 1尾, 大約b1中後少少, 自行揀廖,當然入咗! 2個都唔揀王同何, 揀廖! 除咗地點好, 真係唔 ...
係喎, 我識的都入左廖 ! 他問我, 我都話選何中好大機入喎 , 結果最後都是選廖 !

回覆 subb 的帖子

唔止何中,仲有一間,嗰間都係一個 Band 3 入到。

1998Ruby1998 發表於 21-9-23 19:16
回覆 subb 的帖子

唔止何中,仲有一間,嗰間都係一個 Band 3 入到。

王少清?

gracelam 發表於 21-9-23 12:01
不過Band 3生抽入何中, 開心2個月, 之後應該係惡夢開始,    唔知可 ...

我只係聽過一個CASE係BAND2尾 入何中, 但BAND3都入到應該不太可能吧.
另外, 有人話揀廖都不揀何, 但其實廖既DSE成績同何有好大段距離.   當然, 呢個係個人選擇, 也可能有其他因素.

回覆 gracelam 的帖子

唔係。唔係好多間揀
好難以相信,但千真萬確不可能有錯。的確係有個 Band 3 大抽獎入左另一間。

1998Ruby1998 發表於 21-9-24 23:22

唔係。唔係好多間揀

呢個情況應該係好多band 1生, 甚至band 2生一早投降, 乙三/四已set保險線,以致band 3生有死雞執。

我相信係:非常多 Band 1 今年保守,填唔係何中或者「呢間」左乙一,然後乙二就已經廖,Band 2 知道本區唔夠分餅仔冇機會偷雞,又繼續填乙一廖。然後至少兩位 Band 3 心頭高就照填/根本唔理自己咩 banding 想讀就填。
呢間學校係過往部份年份係有收 3-5 位 Band 2,即係有人估錯 banding/偷襲成功。但唔係年年都有,何中應該都有呢個現象。

回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

其實好睇你跨邊區同20分係什麼分,我上年自行20分跨12網中左
‹ 上一主題|下一主題