用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問多唔多人填跨區在自行和甲部, 又中呢? 本人住荃灣 ...
go

請問多唔多人填跨區在自行和甲部, 又中呢? 本人住荃灣 [複製鏈接]

請問多唔多人填跨區在自行和甲部, 又中呢?  因為住荃灣, 有20分. 大部份人話荃灣升中少BAND 1, 所以諗緊好唔好跨區. 但跨完區, 乙部填返荃灣, 應該稍為心儀既學校, 都被人抽了. 定糸111荃灣學校好?苦腦中.
   1    0    0    0

回覆 WINNIETHEMEOW 的帖子

111 留荃灣學校好, 你20分指宗教分還是某校畢業生?

甲乙分開個喎甲部中同六合彩無分別.......
你搞清楚個玩法未?

自行如果非宗教學校20分好大機會,如宗教學校20分都係好細機會
都係要睇你自行咩 學校
自行中左你就無得再抽獎

回覆 ipki 的帖子

回覆 mechanics10 的帖子

我糸宗教分. 若大家都20分. 果5分會先安排比舊生, 之後才派位有5分既宗教分? 謝!

甲一去12網不太出名但又不差的學校,睇你點諗了。
12網啲人去晒爭個啲出名學校,次級少少填甲一隨時中。次級少少都有3X-4X%去BAND 1中。

??? 冇咁樣分架喎?20 分舊生/宗教 大家咁高咁大。
你係宗教分都要睇你係邊個宗教。基督教會可能有部份承認/唔承認。

你睇下自己嗰位係仔係女,心儀嘅自行學校 20 分有冇機會(e.g 20 分搏循道、聖瑪利呢啲學校咁可以慳返)

然後再睇有冇校車,同埋如果冇校車自己接送得唔得,太遠太難去就無謂,除非你真係覺得嗰間學校值得天未光就起身返學。

荃灣區學校睇下自己心儀嘅係咪必須 111,思源同馬基都係堅持 111,浸聯就希望起碼有一個 1,其他好似都有非 111 叩入過,咁所以就唔需要太神化 111,加上你荃灣絕對可以試叩埋葵青同沙田嘅學校。

住荃灣,舊年自行15分入九龍塘聖家,後放棄。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

因為我見樓上講"自行如果非宗教學校20分好大機會,如宗教學校20分都係好細機會" 所以唔糸好明咩意思. 以為仲有分開睇TIM. 謝!

我想自行的學校是在深水埗區同九龍塘區(諗緊邊間). 不是傳統名校, 但見都多人話報, 所以先1516中. 萬一唔中, 就好難抽返荃灣心水果間.

回覆 euniceyuyan 的帖子

謝分享.

WINNIETHEMEOW 發表於 21-9-8 13:29

我想自行的學校是在深水埗區同九龍塘區(諗緊邊間). 不是傳統名校, 但見都多人話 ...
如果荃灣有心水, 點解唔直接自行荃灣果間?
如果自行唔到, 咪等大抽獎

回覆 KWLW 的帖子

因為荃灣升中網不好, 所以諗緊好唔好誇網.

WINNIETHEMEOW 發表於 21-9-8 14:04
回覆 KWLW 的帖子

因為荃灣升中網不好, 所以諗緊好唔好誇網.
天主教或基督教? 男或女? 有沒有細佬妹跟尾?

回覆 mechanics10 的帖子

基督教. 無小朋友跟尾

回覆樓主:

Del......

自行如果非宗教學校20分好大機會=冇宗教嘅學校,一係舊生 20 分,一係 15 分,如果你個 20 分係舊生,咁你就肯定最大機會。如宗教學校20分都係好細機會=因為好多人可以舊生+宗教,25 分完勝。

深水埗區唔係靚過荃灣區非常多,荃灣區雖然話係少學校揀,但好多人都自行/直資離場,啲大熱學校都好多跨區/直資。有少部份 Band 2 係入到 Band 1,而今年唔止一個 Band 3 係神奇地入到荃灣 Band 1(只係今年突然咁樣,唔代表其他年份都可以~~今年所有野都古古怪怪,不能作準)。

你仔定女?要留意下你個教會係咪被心儀跨區學校承認。多做資料搜集。

謝謝你回答. 請問"但好多人都自行/直資離場,啲大熱學校都好多跨區/直資。" 你意思是中學時自行或走去直資? 定糸小二去咗第二間呢?

WINNIETHEMEOW 發表於 21-9-8 20:30

謝謝你回答. 請問"但好多人都自行/直資離場,啲大熱學校都好多跨區/直資。" 你 ...
應該指升中

WINNIETHEMEOW 發表於 21-9-8 13:29

我想自行的學校是在深水埗區同九龍塘區(諗緊邊間). 不是傳統名校, 但見都多人話 ...

62網浸聯/馬基/荃基?
‹ 上一主題|下一主題