用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Heathrow Airport入境, 過關和攞行李
go

[英國] Heathrow Airport入境, 過關和攞行李

想請問各位有經驗的前輩:
從倫敦Heathrow Airport入境, 過關和攞行李總共要花多少時間呢?

我囡9月3日入境,搭CX251,由落機到上車2小時。

回覆 bbbusy 的帖子

我女今日剛剛到,從飛機(CX) landing 到攞到行李,用咗一小時十分鐘

喵咪媽 發表於 21-9-7 14:53
我囡9月3日入境,搭CX251,由落機到上車2小時。

有book車接機嗎? 車公司是否只給30分鐘的免費等候費? 過時便每分鐘收50p?

LWTLI 發表於 21-9-7 14:53

我女今日剛剛到,從飛機(CX) landing 到攞到行李,用咗一小時十分鐘 ...

有book車接機嗎? 車公司是否只給30分鐘的免費等候費? 過時便每分鐘收50p?

車係學校安排嘅,司機應該會根據航班時間調節,我女一出禁區已經搵到司機😊

bbbusy 發表於 21-9-7 14:59

有book車,阿囡話佢book車時話收£74但最後收左佢£80

我女1/9 CX251飛機5:30 land,落機急急腳沖去入境,6: 20check passport, 6:40 已經取到行李先call Uber冇預約taxi

我仔上星期六機,朝早6點到(2班BA機到T5 )我仔話開左好多Counter,過關用左一個半鐘,等行李10分鐘,前後上埋車唔使2個鐘。

bbbusy 發表於 21-9-7 15:00

等候不收費 會收泊車費
司機會睇飛機有無delay調較時間
通常預到埗後45-60分鐘後到機場

https://www.heathrow.com/transport-and-directions/heathrow-parking/heathrow-short-stay-parking

bbbusy 發表於 21-9-7 14:41
想請問各位有經驗的前輩:
從倫敦Heathrow Airport入境, 過關和攞行李總共要花多少時間呢?
...

睇嚟過關+攞行李, 大約是1個多至2個鐘。未知當天航班會否遲到或早到,  遲過landing time 30 分鐘未出閘, 司機便會每分鐘收50p 。Book車時 “pick up time”真不知怎樣填!

okmk 發表於 21-9-7 15:12
我女1/9 CX251飛機5:30 land,落機急急腳沖去入境,6: 20check passport, 6:40 已經取到行李先call Uber冇 ...

請問而家出境海關仲有冇逐一檢查行李,如果計埋檢查行李,應該要預更多時間

qqeternity 發表於 21-9-7 17:14

請問而家出境海關仲有冇逐一檢查行李,如果計埋檢查行李 ...

這六年我家小姐出入英國海關多次了,未有一次需要逐一檢查行李,過XRay檢查那種除外,不過這不需要多少時間的

bbbusy 發表於 21-9-7 16:04
睇嚟過關+攞行李, 大約是1個多至2個鐘。未知當天航班會否遲到或早到,  遲過landing time 30 分鐘未出閘,  ...

看看有無另一間
以下為某的士公司收費供參考

https://www.a1taxiservice.co.uk/fares/

qqeternity 發表於 21-9-7 17:14

請問而家出境海關仲有冇逐一檢查行李,如果計埋檢查行李 ...

因為清晨5點左右抵英,無論是孩子或我們,都未試過有職員check 行李,可能係太早。

okmk 發表於 21-9-7 17:34
這六年我家小姐出入英國海關多次了,未有一次需要逐一檢查行李,過XRay檢查那種除外,不過這不需要多少時 ...

問問有經驗的jm, 以下方法可行嗎:
1)去到 Heathrow, 才call 車?
2)去到 Heathrow, 去的士站排隊等車?
       (有冇的士站?)

bbbusy 發表於 21-9-7 19:38
問問有經驗的jm, 以下方法可行嗎:
1)去到 Heathrow, 才call 車?
2)去到 Heathrow, 去的士站排隊等車?

唔好意思我們未試過在希斯路搭的士,唔知道是否像香港那樣在的士站排隊。上希斯路機場看,就見到可以提前book 的士;我只記得在取到行李後行出來的等候區也有機場的transport service desk,估計可以即時book車吧。請其他有經驗jm 俾意見

方法1) 去到才call Uber,絕對可行,上車點通常在連接住抵達大廳的停車場,需要留意Uber司機信息同你約定在哪一層匯合。我們通常約好車後才把行李車推過停車塲,好多學生在那裡上Uber車的,不難找

okmk 發表於 21-9-8 10:37
唔好意思我們未試過在希斯路搭的士,唔知道是否像香港那樣在的士站排隊。上希斯路機場看,就見到可以提前b ...

謝謝回覆

我仔昨天用左4⃣️個鐘

Bkkleung 發表於 21-9-9 11:48
我仔昨天用左4⃣️個鐘

四小時 !

邊個環節最耐?