用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問小學升中問題
go

請問小學升中問題 [複製鏈接]

聽好多人講每間小學都有升中率,我想問,如果間小學有50個B1率,如果你派51的話,系唔系唔講成績幾好,都系升唔到B1?相反。假如我知自己排51位,而我轉學去差一級小學,間小學有20個b1率,而我排名15位,系唔系代表我可以升到B1?系唔系咁玩法?請問
   5    0    0    0

正常系甘,但誰又能保證,你在一線學校系band2頭就保證系二線學校系band1尾

0030 發表於 21-9-7 11:10
正常系甘,但誰又能保證,你在一線學校系band2頭就保證系二線學校系band1尾 ...
咁自己知無機會情況下,都可以博一博既

回覆 加菲貓3 的帖子

如果間小學有50個B1率,如果你派51的話,其實都有機會排band1

0030 發表於 21-9-7 11:18
回覆 加菲貓3 的帖子

如果間小學有50個B1率,如果你派51的話,其實都有機會排band1
例子系咁講,唔系真系排51。可能系60前。總之就系無希望果類,事實上轉去低一級學校就變排前20名,小升中系唔系以咁規則升中?

醒目開學勳章

加菲貓3 發表於 21-9-7 11:01
聽好多人講每間小學都有升中率,我想問,如果間小學有50個B1率,如果你派51的話,系唔系唔講成績幾好,都系 ...

係,但未必值得甘轉,努力的升番上40前仲實際。通常只見的人轉高的band1率的中學。

其實每個人嘅諗法都可能好唔同,我哋嗰陣有位學習非常好級五內嘅同學根本冇報B1。。

聽好多人講每間小學都有升中率,我想問,如果間小學有50個B1率,如果你派51的話,系唔系唔講成績幾好,都系 ...

50個派B1中學=/=50% B1率,先要搞清楚呢點~~~

舉例,係B1位多嘅區,同一個派英中50位,B1率可以係40%,係B1位不足嘅區,B1率可以係60%~~~

如果一間小學,要有本區B1率 50%,唔係易事~~~

回覆 加菲貓3 的帖子

如果有信心轉低一級的學校能排前20,為什麼不在本身的學校努力點升至band1水平

mcl203 發表於 21-9-7 11:39
50個派B1中學=/=50% B1率,先要搞清楚呢點~~~

舉例,係B1位多嘅區,同一個派英中50位,B1率可以係40% ...
我女果間40多小小。佢排名唔清楚,只系知道系精英班前20。但我個仔成績就一般,依家就系想知道個規則系唔系咁玩。遲下搬屋允學校轉學,可能會按規則而選校

0030 發表於 21-9-7 11:44
回覆 加菲貓3 的帖子

如果有信心轉低一級的學校能排前20,為什麼不在本身的學校努力點升至band1水平
咁乜都要有後備方案既。

dingyan 發表於 21-9-7 11:37
其實每個人嘅諗法都可能好唔同,我哋嗰陣有位學習非常好級五內嘅同學根本冇報B1。。
...
咁系做雞頭定鳳尾?其實成績真系無分別咁大。。。我大仔大女系普通中學。全級第一。第二。系校外比賽見好多名校生同神校生。當然部份會好醒。但部份都一樣比我仔女淘汰。

加菲貓3 發表於 21-9-7 11:48
咁系做雞頭定鳳尾?其實成績真系無分別咁大。。。我大仔大女系普通中學。全級第一。第二。系校外比賽見好多 ...

聽聞佢阿媽覺得佢學習唔係好自覺又唔係太有自信心,想佢喺附近B2頭學校做尖子。

加菲貓3 發表於 21-9-7 11:48
咁系做雞頭定鳳尾?其實成績真系無分別咁大。。。我大仔大女系普通中學。全級第一。第二。系校外比賽見好多 ...

中學定小學?~~~

回覆 mcl203 的帖子

全級第一,第二系中學。全級20名左右阿個系小學

dingyan 發表於 21-9-7 11:37
...

級1唔報band 1都唔會益左同校band 2

傻太 發表於 21-9-7 13:02
級1唔報band 1都唔會益左同校band 2

係嘅,不過因為「升中率」唔係咁透明,家長唯有喺之前幾屆學校升中數字度估,未必估到太精準,加埋呈分排名同普通排名又唔同計法。。四五年級成績在B1邊緣嘅同學,如果音樂視藝OK,似乎中英數加把勁,比去面對轉學的不確定因素更另人安心。

現實問題:
1. 如果你小朋友係中游份子,轉校去差一點的學校,係咪可以令排名推前好多,足夠成為該校既B1學生呢?

2. 人地係咪會收你個小朋友呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-9-7 13:52
現實問題:
1. 如果你小朋友係中游份子,轉校去差一點的學校,係咪可以令排名推前好多,足夠成為該校既B1學 ...
一般有位都收既

加菲貓3 發表於 21-9-7 13:58
一般有位都收既
如果有位就收,恐怕該校既B1率係接近寶校水平
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題