用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有沒有推介唔經agent介紹嘅英國寄宿學校 ...
go

[英國] 有沒有推介唔經agent介紹嘅英國寄宿學校

問過幾間agent來來去去都係嗰啲學校,就算考得到都應該好多香港人,知唔知有冇啲推介又唔使最勁中中地程度嘅寄宿男女校推介?

回覆 wonglwy 的帖子

越上越少華人,好似我咁上到愛丁堡咪少囉。

回覆 wonglwy 的帖子

其實英國independent schools係public information,agent唔推只係一個原因,學校堅持唔同agent合作唔俾commission。我母校Rugby school就係一例,仲有Marlborough College。不過呢兩間都算top bracket唔係中中哋,而且冇agent推唔代表冇香港人識(比例上唔算高咁啦)。

其實每一間都可以唔經agent自己報。
如果兩個考生條件一樣,學校為免俾錢agent, 會傾向先取録自己報的考生。
另外agent 會先screen學生能力,唔會積極叫你試佢覺得無把握考得到的top schools,而推薦你試其他的。
有朋友就係咁,起初遭人白眼,把心一橫自己做足功課,自己報最心儀的,結果全部都收。

王家爸爸    發表於 22-3-17 09:34

宮二 發表於 22-3-17 07:32
其實每一間都可以唔經agent自己報。
如果兩個考生條件一樣,學校為免俾錢agent, 會傾向先取録自己報的考生 ...

揾agent=揾自己笨

https://whitehouseguardians.co.uk/

https://whitehouseguardians.co.uk/