用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 6年級的學習態度
go

6年級的學習態度 [複製鏈接]

我女6年級學習態度好差,剛開學,做功課懶懶閒,做左小小剩低咩都話唔識,根本唔係唔識,係懶得諗,諗住人地俾答案佢。補習社交左錢又唔肯去,浪費幾千元,我真係嘔血

3    0    0    0

回覆 sweetapplebb 的帖子

佢以前學習態度同成績係點?

回覆 sweetapplebb 的帖子

都想問小五時,她的學習態度怎樣?

係呀冇錯,佢真係好被動。例如:食野食完唔會馬上收拾,係要我叫甚至叫幾次先行動已經收埋所有Ipad,剩下電視冇關。放學就一路睇電視一路做功課。
就算唔俾睇電視,佢都可以做其他畫畫,慢慢摸。
阿女唔鐘意數學老師,上課聽唔入耳,數學本身已經唔係好,但沒辦法,老師冇得揀。

回覆樓主:

我個女都係6年級,唔鍾意讀書,唔鍾意做功課,所以六年來都係欠交王。平時更加係完全唔溫習,測考都唔溫,完全唔擔心嗰種,野比大雄亦係我諗起最貼切嘅性格。講長遠影響係冇用嘅,因為將來嘅事唔係呢種性格嘅人會考慮,短期利益先係可能嘅誘因,但亦唔係百份百有效,因為大雄就係咁 ,叫做引到佢做幾多就幾多,好過冇啫。
當個好爸爸

有冇考慮拋棄電視機?
其實電視機主要用家係家長,而唔係小孩
家長願意改變的話,能夠幫助小孩不少
我身邊很多人都冇電視機了

回覆樓主:

好奇樓主小朋友讀觀塘邊間小學?

boyboobee 發表於 21-9-9 09:02
我個女都係6年級,唔鍾意讀書,唔鍾意做功課,所以六年來都係欠交王。平時更加係完全唔溫習,測考都唔溫, ...

已放棄? 搵其他出路?

回覆 Azzurro 的帖子

最衰我老公唔合作唔理個女,自己收工就睇電視或打遊戲機。功課乜野都係我跟進。

回覆 boyboobee 的帖子

我女女唔敢欠交功課,一至五年級都拎交齊功課金獎,操行甲+。三年級考全班第2名。自從四年級課程開始深左,同遇上疫情,長時間在家上網課懶左,我番PT,都有幾個鐘唔係屋企理佢,冇王管。最主要係做功課慢,做事唔積極,讀書唔勤力,唔肯補習。

bananaGi 發表於 21-9-9 15:03
已放棄? 搵其他出路?

當然唔會放棄,佢學乜都好快,只係冇興趣就唔做,即係冇動力,咪搵動力囉,獎罰嗰啲對佢已經冇用,只好我繼續去搵答案,不過未搵到
當個好爸爸

boyboobee 發表於 21-9-10 03:23
當然唔會放棄,佢學乜都好快,只係冇興趣就唔做,即係冇動力,咪搵動力囉,獎罰嗰啲對佢已經冇用,只好我 ...

有D聰明甚至資優的小朋友,反而會怕悶怕重覆,但又怕失敗低服從,變成低動力最後低成就,賞罰對呢啲小朋友作用不大,佢哋睇穿哂。

sweetapplebb 發表於 21-9-5 10:31
我女6年級學習態度好差,剛開學,做功課懶懶閒,做左小小剩低咩都話唔識,根本唔係唔識,係懶得諗,諗住人 ...

Motivated  Learners 係學習旅途上的Holy Grail,每個人本來係可以變成Motivated Learners的,但好多時要有因素引發佢地變Motivated Learner。
我細個一舊雲咁的,但Somehow果時母校覺得我係資優,我無遲交過功課,唔係因我有Motivation,而只係有一份Sense Of Responsibility。成績一路都一般。

但我上中學後變全級(可能係全校)睇TV最多時數的一位,中4被編入無望Class,當時的2位老師同偶然找到一本作品令我愛上找知識同讀書,至有轉變的。

要幫小朋友,可能先要找到遲交,唔想做的原因。要找到令佢變Motivated Learner的Trigger未必係一時三刻,可先從教導佢要有Sense Of Responsibility開始。

最近看一本童書,入面有一句我印象好深: There are no rules here, just consequences. 試吓不幫他一次,由他面對後果一次,可能會有轉變。當日母校把我放入無望Class就係令我面對Consequence,再Trigger左我的成長。

3Meowshome 發表於 21-9-10 14:34
Motivated  Learners 係學習旅途上的Holy Grail,每個人本來係可以變成Motivated Learners的,但好多時要 ...

同意,培養內在動機最重要,我女學校唔交功課冇特別罰亦冇寫手冊,交齊又唔會獎,但佢地大部份人都交齊的,有以下原因:

1.首先功課量合理,功課量不多,有幾天至一星期自己安排時間做,功課亦不要太重覆沉悶。

2.比番個自主權小朋友,有人問老師功課是否一定要交,老師答「如果你有困難可以告訴我,我會教番你;如果係太忙做唔切,亦可以告訴我下星期才交(每科一星期一份),但到時你就會有兩份功課,要預更多時間做」。小朋友覺得受體諒和尊重,度過通常會選擇準時交。

3.小朋友上學開心,多朋友,喜歡學校和老師,老師叫佢做的事自然會比較上心。

‹ 上一主題|下一主題