用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心向大家請教 ~~ 提升自行面試成功秘訣/方法 ...
樓主: SUGARMA
go

真心向大家請教 ~~ 提升自行面試成功秘訣/方法 [複製鏈接]

ar_mak 發表於 21-9-5 13:51
WELL,成功。。。不必在我!

同學:WELL。。。

Wait ! 錯,老師跟住 Next ! ~~~

整多幾野,就係Stop, interview finished ! ~~~

ar_mak 發表於 21-9-5 14:39
講真,面試班真係有機會教同學係講野之前,諗下點樣可以先塞隻字落去。

例如:其實我係好同意你既講法,不 ...

我好鬼多年前,都斷估教咗自己果位要做下戲,好明顯令interviewer知你正在思考中,經聲音或面部表情,令佢知你有反應和思考中,唔識就係合理時間表達我唔明/唔識/唔知,唔知work5work~~~

其實,呢啲佢哋平時係課堂已經識,只係提佢,要有啲少動作interviewer知你有反應,若果要時間思考~~~

medicine 發表於 21-9-5 13:57
回覆 SUGARMA 的帖子

功成不必在我!
文言文倒裝句,賓語前置。e.g:夜以繼日

一成績二成績三成績。重要事講三次

SUGARMA    發表於 21-9-12 23:46

偷時間呢樣,我見阿囡會重覆返老師條問題,當然未至於幾十字咁,但都偷返2秒俾自己組織好再講

冇內容都扮到好自信好定咁就得(emoji)(emoji)

Face3366 發表於 21-9-6 12:40
一成績二成績三成績。重要事講三次

重點!

加埋自信(emoji)

回覆 Face3366 的帖子

非常贊同。如果樓主的目標是Band 1中學,尤其是band 1A中學,如果你沒有藝術、體育學界出名的天賦,你重點考慮的是呈分一,呈分二。
面試的時候,淡定,有問必答,且答題的時候,持開放性思維,即從一點延伸擴散出去,加少少的自信,少少的幽默。

自我介紹要准備,這是讓你的小朋友自我瞭解的一個很好的方法。自己的强項,弱項,以及自己的夢想,怎樣去實現自己的夢想。但去年我的小朋友沒有被要求過自我介紹,但她在短講中繞了一圈之後以自己的夢想為結。

去年我們只參加了2-3個直資面試和一個自行面試,但都需要短講。所以,準備一下短講的結構會好些。

希望幫到您。

SUGARMA 發表於 21-9-4 00:53
大家好!
小女今年小六,想開始為自行面試作準備。
真心請教前輩們,除了面試班,有否一些特別方法或日常 ...
樓主, 升中自行係要睇食飯, 配合你女兒的特點去簡學校. 有D同學怕羞group interview唔掂的就搵D無group interview的學校或interview表現佔比低的學校. 問下自己阿女有乜野特長去搵啱的學校. 學校只不過係通過面試去搵適合佢地的學生. 有D學校想搵口齒伶俐的咪會有group interview. 有D想搵學術叻的咪會問好多中英數stem的學術問題.
‹ 上一主題|下一主題