用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價vs培道vs靈糧堂vs611生命樹vs粉嶺呂明才,求真用家 ...
go

創價vs培道vs靈糧堂vs611生命樹vs粉嶺呂明才,求真用家分享❤ [複製鏈接]

唔計地區,大家最睇仲呢五間的核心價值或最欣賞佢地哪一方面?
本人覺得學術喺幼稚園階段不太重要及太依賴幼稚園,返而睇重

~正確價值觀
~正成長思維(正向教養)>如何面對失敗
~教學法式對小朋友的思維啟發及延伸,小朋友有沒有討論/創意空間
~愛學習愛閱讀

五間喺我心目中都係用❤️辦學

創價@ 師資好!混齡教學,增加社交能力!小朋友自理獨立出在名唔洗擔心!凝聚力/感染力很強!
培道@ 最吸引喺新校舍!令學校配套加強很多!eg. 運動/泳池/音樂藝術/科技等!一條龍!校長老師好有❤️,落雨會喺門口接小朋友,老師畢業返來做,帶埋小朋友入來讀!
靈糧堂@ 雖然被label為happy school, 但多間分校派小都好理想!一般討論區用家分享小朋友有自信!音樂@有自己管弦樂團,音樂元素強,右腦發展有助整體成長!校長用心對校舍設計都一絲不久!
611生命樹@雖然辦學年資短,但冒起速度都好快!校舍不算大,有online study material, 好似仲有樹琴學,官網有自己用家分享!(但亦見到一班不是用家不是太認同學校!)
呂明才@除左北區,好似唔係好出名!而家教學經常標榜好些熱門理念eg. 蒙利xx, 多元智能, stem>steam, 正向教育等,感覺理念尤如囗號,好少真係睇到efficiency 好明顯或真係好行到套理念出來的果學校。但我覺得呂明才算係講同做甘幾相乎的一間學校,多元智能教學,真係一星期有一日多元智能日,给小朋友選擇心愛的活動;好少見到有三份評核報告,三份都好正面,不斷進步!(唔知點解有啲好似成廿年得一份!)管理層對老師培訓都好著緊,適時有新主題重點培訓!

自己心目中最喜歡係:創價/呂明才
最抵讀係:培道(2022年新校舍落成,與小學共用師資15万呎
派小成績最穩定/理想:靈糧堂

請求真正用家用心分享🙏🙏🙏(資料如有誤,請更正!如意見不同!希望儘量打開心窗!開心share!)
   0    0    0    0

回覆 evitasing 的帖子

全部都係學券幼稚園!不是私幼/IB! 請不要用這些幼稚園比較!😬有其他學券推薦荀野,唔好收埋!開心share😄😄😄

靈糧堂用家, 小朋友讀得好開心, 學校老師有愛心同耐性, 會設計好多唔同學具, 我見我小朋友同佢D同學都係好鍾意返學, 鍾意問問題, 有創意~ 佢地都鼓勵小朋友閱讀... 係英文需要外補, 因為佢英文比較淺~ 但我覺得overall 幾好!

for your reference!  :)

回覆 blueta 的帖子

Thx for sharing ❤️
你係邊個校舍丫?😄

~活動空間足夠嗎?
~show & tell/phonics@k1/K2開始?
~「你聽我講」,純參與?定都有啲要求?
~多唔多戶外活動/參觀丫?例如...
~ECA增潤課程@選擇多嗎/有無1-2個你覺得特別吸引?
~K3@小一銜接的準備,方便可以再講下?

(sorry 🙏 🙏 🙏, 好多問題!答都幾多唔緊要!開心方便就再share 下啦😬😆😆😆

回覆 evitasing 的帖子

~活動空間足夠嗎?
overall夠呀, 睇你讀邊間, 銅鑼灣校舍最大

~show & tell/phonics@k1/K2開始?
K1會教簡單英文, 都有少少phonics, k2就會多d show & tell, phonics

~「你聽我講」,純參與?定都有啲要求?
自願性質參與, 老師會鼓勵小朋友讀俾唔同人聽, 我覺得訓練小朋友唔怕羞同埋讀字唔錯

~多唔多戶外活動/參觀丫?例如...
未有疫情係有好多活動 eg, 會去郊野公園, k3有機會參觀唔同學校

~ECA增潤課程@選擇多嗎/有無1-2個你覺得特別吸引?
呢個唔清楚

~K3@小一銜接的準備,方便可以再講下?

我覺得讀靈糧需要同佢外補英文, 基本野會教, 但如果你想去考直資小學就要外補
學校都會有講座俾家長

希望幫到你 :)

回覆 blueta 的帖子

Thx for sharing!!! (讀邊間都多多少少會外補下!如果學校多ECA support, 諗住唔洗出去揾...)
‹ 上一主題|下一主題