用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Heathrow Airport 回香港的 PCR 檢測
樓主: itbaby
go

[英國] Heathrow Airport 回香港的 PCR 檢測   [複製鏈接]

回覆 bb1225 的帖子

冇事冇幹揀第一係冇問題嘅,但如果航班延誤,或者直航變轉機,到時可能要臨急臨忙喺機場場做一次快測,我自己會揀第二。

一家三口 發表於 22-3-25 09:09
有無諗過响機場附近酒店住一晚呀?
未必會去機場住一晚. 我出LONDON做檢測都好方便. 想慳返一晚酒店錢

bb1225 發表於 22-3-25 16:37
回覆 foxli 的帖子

如果1/4下午至黃昏時段去做得唔得呢?
如果做ExpressTest可以印定呢幾張先,應該重啱用。https://www.ukas.com/wp-content/uploads/schedule_uploads/972094/22104-Medical-Multiple.pdf

foxli 發表於 22-3-25 17:20
回覆 bb1225 的帖子

冇事冇幹揀第一係冇問題嘅,但如果航班延誤,或者直航變轉機,到時可能要臨急臨忙喺機 ...
多謝你的意見. 再睇多段時間再決定第1 or 第2個test. 我4月下旬先返. 再望下CX既航班穩定情況再決定.
因為中午機, 4-hour test 真係怕趕唔切. 只好提前去LONDON做.

有冇人做過 Express Test by Cignpost? 他們出result的時間準確嗎?
ISO 15189 accredited certificate 是否會連同test report一齊提供? 還是要另外要求?

是否齊備以下登機文件就足夠? 有沒有漏呢?
針紙
酒店booking
PCR test negative result
ISO 15189 accredited certificate

謝謝你.

kkluk 發表於 22-3-25 17:07
請問知唔知道六月有邊幾班機飛?

我都想知,六月倫敦直航返香港

foxli 發表於 22-3-25 17:47
如果做ExpressTest可以印定呢幾張先,應該重啱用。https://www.ukas.com/wp-content/uploads/schedule_uplo ...
唔該晒你呀! 我岩岩仲問緊點樣可以有呢個certificate

回覆樓主:

我見CX website 暫時得4日有機,5, 13, 21, 29. 一星期先得一班,我之前hold嗰班其實都不在以上日子  

luckyangel 發表於 22-3-25 18:55
我見CX website 暫時得4日有機,5, 13, 21, 29. 一星期先得一班,我之前hold嗰班其實都不在以上日子  :thin ...

cathaypacific.com/cx/zh_HK/flying-with-us/cathaycare/where-we-fly-now/latest-where-we-fly-now.html

CX依家先出到5月時間表。

foxli 發表於 22-3-25 19:20
cathaypacific.com/cx/zh_HK/flying-with-us/cathaycare/where-we-fly-now/latest-where-we-fly-now.html
C ...

我check佢預訂資料,5月得2班,希望6月多D!

kkluk 發表於 22-3-25 17:07
請問知唔知道六月有邊幾班機飛?

CX 6月 Heathrow 得5,13,21 & 29

foxli 發表於 22-3-25 17:47
如果做ExpressTest可以印定呢幾張先,應該重啱用。https://www.ukas.com/wp-content/uploads/schedule_uplo ...
感謝你的資訊! 請問係咪即係印呢幾頁紙出嚟就是cert. 呢? 不好意思, 第一次回港.

謝謝

autoto 發表於 22-3-25 19:49
CX 6月 Heathrow 得5,13,21 & 29
唔該晒!我剛剛都check過CX,真係得呢四班機,21和29號每日有兩班機飛。我訂咗1/6,唔知會唔會改去5/6?因為之前嗰班飛28/5,咁七日後就係5/6飛。

問下cx如果真係冇左1/6就轉去5/6,盡快轉埋酒店,唔洗心掛掛

kittttty 發表於 22-3-27 16:58
感謝你的資訊! 請問係咪即係印呢幾頁紙出嚟就是cert. 呢? 不好意思, 第一次回港.

謝謝
係呀,穩陣啲可以印埋呢張。
https://www.expresstest.co.uk and here’s the certificate: https://pdf.credential.net/706zk ... rCzvxesoUGSRmp9bSnE

YuYuMother    發表於 22-3-27 22:12

感謝你

Thank you
Pig

fb 群組有講express test 真係要足足4個鐘至收到。真係要預返足夠時間做。
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

唔好意思,第一次個囡返香港,佢27號零晨機,轉AMS 返香港,請問可以話我知要幾號去做PCR test, 同埋要拎咩証明入香港境

我睇咗啲資料睇到好亂

noproblemom 發表於 22-4-18 23:48
唔好意思,第一次個囡返香港,佢27號零晨機,轉AMS 返香港,請問可以話我知要幾號去做PCR test, 同埋要拎咩 ...

阿仔6月27號7:00am 機,打算6月26做 PCR,機場酒店住一晚,第二朝行去 BA counter check in。

noproblemom 發表於 22-4-18 23:48
唔好意思,第一次個囡返香港,佢27號零晨機,轉AMS 返香港,請問可以話我知要幾號去做PCR test, 同埋要拎咩 ...
AMS機係幾多號幾點?文件就1)疫苗証明,2)PCR test 陰性証明加果間公司嘅認証文件,3)酒店確認信。
‹ 上一主題|下一主題