用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 找升學顧問 (英國讀大學)
go

[英國] 找升學顧問 (英國讀大學) [複製鏈接]

想問如果申請2022年9月往英國讀大學 ,現在是否已經要開始搵 agent 幫忙呢? 女兒已經考了 IELTS,成績尚可,佢自己亦已寫了 personal statement, 但揀院校方面到依家都不能揀到五間,唸緊 agent 會否可俾到意見。另外,請問英國大學是否通常第一年都可以住宿舍,第二年就一定要出去租樓住呢?
超級謝謝大家的意見!
   0    0    0    0
我的可愛小公主在2004年3月17日出世了!!!

回覆樓主:

報 ucas 相對簡單,唔一定要經agent, 可問下選校意見,但自己一定要做功課,始終agent 收大學 commission, 是否以學生利益為重好緊要。多數 international students 第一年有宿捨,二三年有冇要睇大學安排,一般學生同同學仔自己出去租

winniepoon 發表於 21-8-29 16:37
想問如果申請2022年9月往英國讀大學 ,現在是否已經要開始搵 agent 幫忙呢? 女兒已經考了 IELTS,成績尚可 ...
任何涉及 agent 既野都一定有 principal - agent problem,個 agent 一定係從自己既利益出發,而唔係從 principal 既利益出發,所以除非係 clearing(叩門)階段,最好唔好揾 agent 住。

謝謝大家意見,其實係網上都做咗一輪功夫,不過始終沒有經驗,有啲緊張,驚做漏 steps 累咗呀囡。

知道 UCAS 最多可報五個 choices,但如果只揀選到三間,有冇問題呢?Thanks!

winniepoon 發表於 21-8-29 22:43
謝謝大家意見,其實係網上都做咗一輪功夫,不過始終沒有經驗,有啲緊張,驚做漏 steps 累咗呀囡。 ...

UCAS 系統,唔難用的,準大學生一定handle 到,試下交比孩子處理。至於搵大學,一定要做功夫,做資料搜集。睇course structure,睇ranking,做多d比較。

winniepoon 發表於 21-8-31 19:03
知道 UCAS 最多可報五個 choices,但如果只揀選到三間,有冇問題呢?Thanks!

無問題,但點解揀3個?好有信心入到?是好冷門的科?

回覆 TTEE1819 的帖子

唔知算不算冷門, 不過唔係咁多大學有這課程 ,佢揀咗 Data Science,大學方面初步唸住揀在 QS 頭一百之內。

謝謝大家意見,其實係網上都做咗一輪功夫,不過始終沒有經驗,有啲緊張,驚做漏 steps 累咗呀囡。 ...

比孩子自己負責啦,我兩個孩子自己入 ucas 資料,confirm 前我會望下,之後比錢。記住花多些時間準備personal statement,包括要符合格式要求。

如果只揀到三間,最大問題係浪費機會。建議揀多間比三間都勁既,再加多間弱既,咁會靈活啲。

其實 UCAS 比 JUPAS 更簡單、直接。其碼唔需要諗 Band 同 Priority 既問題。如果你小朋友玩得掂 JUPAS,UCAS 一定無問題。

Don't waste the chance.  You may also explore computer science degree with more modules on data science.

winniepoon 發表於 21-9-1 07:53
回覆 TTEE1819 的帖子

唔知算不算冷門, 不過唔係咁多大學有這課程 ,佢揀咗 Data Science,大學方面初步 ...
Data Science 係熱門科目,不過 Data Science 範圍好寬,唔係一個科目,係唔同範疇既籠統名稱,所以首先你需要諗,你想從邊個角度去讀 Data Science。大多數大學係電腦系搞,有啲大學係工程系都有(例如Imperial),亦有啲大學數學系都有(例如Durham )。

想請教一下,如果見到有一間要 M2嘅要求,但係小朋友只讀 M1,博唔博得過㗎?Thanks!
‹ 上一主題|下一主題