用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想問下小朋友有專注力不足/過度活躍入左根德園會唔會比 ...
go

想問下小朋友有專注力不足/過度活躍入左根德園會唔會比人 [複製鏈接]

因為家姐係舊生,所以阿妹先掹車邊入到,但而家開始擔心,因為阿妹同家姐完全唔同,係好嚴重既專注力不足,而且經常坐唔定,叫極都唔聽果隻,而家好擔心遲早被踢,因為以前試過喺九龍塘方方讀頭幾日已經比老師鬧我唔識教,投訴我小朋友,勸退我,所以而家入到根德園我更加擔心,請問有冇過來人分享下?根德園會唔會踢人走/勸退架?thx
   4    0    0    0

方方都會勸退?

點解係擔心比人勸退?不如諗下間學校適唔適合細女,你係用家應該好清楚。

回覆 Chankai 的帖子

老師叫我返去教好佢,返學唔好喊,影響到人,不過果時只係返左第4日,插班生

回覆 Orhome 的帖子

因為佢真係停唔到落嚟,希望根德園老師有方法搞得掂,希望佢可以讀到畢業

YeungB 發表於 21-8-29 20:57
回覆 Orhome 的帖子

因為佢真係停唔到落嚟,希望根德園老師有方法搞得掂,希望佢可以讀到畢業 ...

小朋友ADHD係經醫生診斷,定只係你自己覺得佢坐唔定?如果係前者,勸妳唔好揀名幼,只會辛苦自己辛苦小朋友。

搵返間有愛心既幼稚園啦,甘樣落去,老師又不停投訴,家長又辛苦,細路都辛苦,同埋真係有ADHD,搵有到校服務既幼稚園會對細路早期行為問題改善到好多,冇邊間幼稚園好唔好,最重要係睇細路適唔適合

不用太擔心, 根德園老師很有愛心, 亦有其教導孩子的一套.

至於是否ADHD, 我認為不宜妄下判斷, 反而儘快找教育心理學家做評估吧, 我2名兒子也是讀根德園, 而3仔似有ADHD傾向, 因此趁佢而家上午上N班, 下午上密集訓練, 為今年根德園K面試作準備

加油!

樓主點解唔帶小朋友去做評估?平日唔好比甜嘢佢食,食糖飲可樂會更加活躍

YeungB 發表於 21-8-29 12:02
因為家姐係舊生,所以阿妹先掹車邊入到,但而家開始擔心,因為阿妹同家姐完全唔同,係好嚴重既專注力不足, ...

聽落好似方方老師唔對路,N班剛剛返學喊好正常,以前試過同學仔喊成個月。曾經遇到好老師有辦法搞掂唔聽話或者喜歡喊的小朋友的。

Raccch 發表於 21-8-30 16:49
聽落好似方方老師唔對路,N班剛剛返學喊好正常,以前試過同學仔喊成個月。曾經遇到好老師有辦法搞掂唔聽話 ...

係咯,有小朋友喊好正常

lukwinghong 發表於 21-8-29 23:40
搵返間有愛心既幼稚園啦,甘樣落去,老師又不停投訴,家長又辛苦,細路都辛苦,同埋真係有ADHD,搵有到校服 ...
同意,就算根徳園老師幾有愛心,一班30幾人,如你小朋友有特別需要可能真係兼顧唔到。建議找小班教學的學校,有到校服務,有專業人士跟進度,學術嘅嘢慢慢追都未遲。
Btw,你返左幾日學覺得點呀?

sugar1redbean 發表於 21-9-2 08:41
同意,就算根徳園老師幾有愛心,一班30幾人,如你小朋友有特別需要可能真係兼顧唔到。建議找小班教學的學校 ...

原來根德一班30幾人!?
咁多嘅 我以為私杧校會好啲
老實講一班20人我都覺得多….
請問有冇邊間私幼師生比例會好啲?

lfnewgirl 發表於 21-9-2 10:03

我女K1時一班係30人呀,但係有3個老師。

lfnewgirl 發表於 21-9-2 10:03

Deleted

過度活躍的學生越早治療是會越好, 因為有黃金期, 所以要為他們找合適既學校. 沒有涉及歧視, 只是大家都為小朋友好, 及早改善.

Raccch 發表於 21-8-30 16:49
聽落好似方方老師唔對路,N班剛剛返學喊好正常,以前試過同學仔喊成個月。曾經遇到好老師有辦法搞掂唔聽話 ...
所以我返左一星期就退學,而家返根德園暫時都好似OK,老師未投訴過,終於知道點解啲人爭奔頭都要入好啲嘅學校

staedtler22 發表於 21-9-3 16:08
大班教學有大班教學好處, 小一時一班都四十幾人, 當預早適應, 一大班人感覺會開心D, 進步可能會快D, 因小朋 ...
明白,因為我哋都係估估下,過多一兩星期再問吓老師覺唔覺得有問題,因為老師應該會比較熟悉小朋友,同埋應該會有轉介好醫生

sugar1redbean 發表於 21-9-2 08:41
同意,就算根徳園老師幾有愛心,一班30幾人,如你小朋友有特別需要可能真係兼顧唔到。建議找小班教學的學校 ...
暫時返左幾日,都有喊,但係放學嗰陣老師又冇投訴,冇話佢特別有問題,我諗老師都未摸清,等過一排我再問吓老師情況,有問題的話老師可能都會睇得出,我諗學校應該會有啲好啲嘅醫生轉介

回覆 YeungB 的帖子

以前曾經都有N班老師話懷疑我女過度活躍,但係印象中應該太細唔可以判斷的。依家大大吓阿女已經正常返,只係算比較粗心的小朋友。
‹ 上一主題|下一主題