用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 轉讀公立學six form college
go

[英國] 轉讀公立學six form college [複製鏈接]

請教有冇人試過讀完independent School Y11轉返去公立學校讀six form? outstanding 的公立six form是否只看成績考入,不用看住所遠近?
   6    0    0    0

C_S 發表於 21-8-28 13:24
請教有冇人試過讀完independent School Y11轉返去公立學校讀six form? outstanding 的公立six form是否只看 ...

State sixth form 睇成績收生
但未必收留學生

回覆 C_S 的帖子

唔係齋睇成績咁簡單嘅。Grammar school sixth form 睇成績唔睇地址,
Comprehensive sixth form睇地址先再睇成績,
Sixth form college睇partner schools, linked schools, priority area, 地址再睇成績。

Assume你會移民有地址。

王家爸爸    發表於 21-8-28 22:43

回覆樓主:

請問英國考完gcse後有冇中央派位?或是只有自行報讀心儀的six form?

回覆 C_S 的帖子

冇,自己報

Poyau 發表於 21-8-28 15:20
State sixth form 睇成績收生
但未必收留學生

計劃移民到當地

C_S 發表於 21-8-28 18:05
請問英國考完gcse後有冇中央派位?或是只有自行報讀心儀的six form?

通常係Year 11嗰年嘅十月至二月之間要向心儀學校報名,要報埋打算A level會揀邊幾科,之後grammar school及selective多數要親自去面試及筆試,但成個程序間間學校時間表會唔同。如果ok,學校會先俾conditional offer,但最終都要等八月GCSE放榜時,小朋友能否真正考到學校year 12收生要求先決定。其實你而家上心儀學校網頁,應該見到佢哋sixth form收生要求及2022年收生時間表。
8-)

請教有冇人試過讀完independent School Y11轉返去公立學校讀six form? outstanding 的公立six form是否只看 ...

有,滿16歲就可以讀公立sixth form即A level,我仔讀嗰間每年£18300學費連宿舍單人房及兩餐,比起之前讀私立慳返唔少

如果state boarding school 就不用看住所遠近了!

留意學校招生簡介會,報名deadline 前申請,睇成績、要求舊校reference, 面試,出co, 然之後8月GCSE 放榜!

scso 發表於 21-8-30 06:55
有,滿16歲就可以讀公立sixth form即A level,我仔讀嗰間每年£18300學費連宿舍單人房及兩餐,比起之前讀 ...

請問係邊間學校?是否男女校?

scso 發表於 21-8-30 06:55
有,滿16歲就可以讀公立sixth form即A level,我仔讀嗰間每年£18300學費連宿舍單人房及兩餐,比起之前讀 ...
可以告知是那間嗎?

elysemama 發表於 21-8-30 09:58
如果state boarding school 就不用看住所遠近了!

留意學校招生簡介會,報名deadline 前申請,睇成績、要 ...

聽聞舊校reference 比較難取得,尤其是independent School, 是嗎?如果沒有reference letter 可以申請嗎?

C_S 發表於 21-8-30 13:46
聽聞舊校reference 比較難取得,尤其是independent School, 是嗎?如果沒有reference letter 可以申請嗎?
...

我申請嗰間係問我攞舊校的校長聯絡電話及email, 唔係我直接問舊校攞reference letter.  

我覺得當然可以照申請,最重要都係成績及學校對你孩子面試的感覺!

elysemama 發表於 21-8-30 13:55
我申請嗰間係問我攞舊校的校長聯絡電話及email, 唔係我直接問舊校攞reference letter.  

我覺得當然可以 ...

謝謝

QQBBLO 發表於 21-8-30 10:02
請問係邊間學校?是否男女校?

是男女校在Somerset
‹ 上一主題|下一主題