用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BA 上機手提行李重量
go

[英國] BA 上機手提行李重量 [複製鏈接]

我聽朋友講而家check得好嚴, 但我唔知係邊個airline, 佢話上機連 背囊 最多都係7kg.  乜上機手提行李不是只是注意尺寸嗎? 重量有限制?
   1    0    0    0

Charissema 發表於 21-8-28 11:31
我聽朋友講而家check得好嚴, 但我唔知係邊個airline, 佢話上機連 背囊 最多都係7kg.  乜上機手提行李不是只 ...

重量有限制的,差不多係國際規條7kg,英航特別啲可以多一件手提行李不過個呎吋又同寄艙行李唔一様,你上英航網會見到,好清楚。

Charissema 發表於 21-8-28 11:31
我聽朋友講而家check得好嚴, 但我唔知係邊個airline, 佢話上機連 背囊 最多都係7kg.  乜上機手提行李不是只 ...

BA

https://www.britishairways.com/en-gb/information/baggage-essentials

HKG to LHR Economy

Hand baggage allowance

1 cabin bag
Max. 23kg / 51lbs
Up to 56 x 45 x 25cm / 22 x 18 x 10in

PLUS

1 handbag
Max. 23kg / 51 lbs
Up to 40 x 30 x 15cm / 16 x 12 x 6in

回覆樓主:

我就係睇到23kg, 但係又好似唔make sense

Charissema 發表於 21-8-28 13:32

重量很少理,但尺寸捉得緊,去到J排隊位有過尺寸架子俾你量尺寸,放入去然後影張相,checkin 時俾佢睇吓,吾使到時在度一次

好多移民嘅搭BA, 我見過用傳統布質 handcarry ,前面個pocket 突出嚟,塞唔入量度鐵架,要開哂大喼細喼慢慢執。

Charissema 發表於 21-8-28 13:32

肯定自己抬到23kg上座位個櫃先好,冇人幫

Check in 時 手提行李箱要放得入個鐡架才可以,BA 網頁寫得很清楚重量是23kg (不是7kg)
BA 的空中服務員都很好,見到都會幫手。反而個個都多手提行李,搵位放較麻繁

回覆樓主:

我啱啱係先施買左個20吋上飛機嘅,個職員都講重量係7kg以下

ba 係23寫到明,只要尺寸合規,你又有本事咩到一百磅上身便可(emoji)(emoji)。
不過依家好像無得checkin 時自己(emoji)位,除非一早俾錢(emoji)定,吾係就任佢編排。

手提行李啱size 好難放到23kg. 除非放滿金條。

julianz 發表於 21-8-29 11:50
手提行李啱size 好難放到23kg. 除非放滿金條。

書中自有黃金屋。
我D細路放重要notes。
‹ 上一主題|下一主題