用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀左harts 頭一年(感想)
go

讀左harts 頭一年(感想) [複製鏈接]

係到爬過咁多年文,都淨係得個睇字,所以想作出一啲貢獻。

當年揀學校時,因為小朋友係讀Montessori 類的學前班(飛n)

故揀幼稚園都比較(我覺得)自由/開心啲

加上有帶佢去感受下school tour/open day/interview 時參觀學校等再比佢決定。

喺六間入面有四間收左,當中有間就係harts(小朋友都係最鍾意)

一開頭返學嘅時候撞正疫情,學校都可以俾新生推遲一個月開學(即係比少一個月學費)到10月可以返到學校嘅時候先計。返學冇幾耐又撞正要網課

網課嘅時候每日50分鐘(20分鐘英文/廣東話,10分鐘普通話),後來學校有顧及到雙職家長。允許如果家長有需要可以帶小朋友返學校有老師幫佢哋set up iPad zoom,同睇緊小朋友。功課同埋Reading Scheme 都係冇停過,交功課返學校同拍片拍小朋友讀書send 去WhatsApp到 。

點解當初揀佢呢
1.專科專教,體育堂有體育教練教,音樂堂有音樂老師,美術堂有美術老師教。

2.reading scheme,相信好多學校都有類似嘅嘢,但係我個仔經歷咗依一年,真係可以講由文盲變咗做望到隻字唔使睇圖畫都可以讀得出。

3.正宗小班,因為某啲原因轉左下晝班。小朋友三個就霸咗一個本地班老師上廣東話堂,煲冬瓜堂。
英文堂,體育,音樂,美術就同埋隔離班加埋八個一齊上。
學嘢真係快好多,上下晝班都係同一個廣東話老師,上晝班嘅時候就覺得佢好惡,反而到下晝班佢哋兩個friend過打Band,放學返嚟仲話老師話要自己做功課,爹哋媽咪唔准陪㗎

4.無乜雜費
每個月6990(交11個月),書簿費上下學期比一次(3,4千左右)就無其他雜費。

5.課外活動
報考證書嗰啲班學校都有,都係用自己老師教,唔使煩

除咗優點之外,都要講吓佢嘅缺點
1.校舍比較細
其他學校又大個playground 校舍好大,好彩佢都有位俾小朋友玩,每日玩嘅時間都係20分鐘左右,影響唔大
2.admin
態度麻麻,全部野得佢一個人知,但係成日變

一開頭都有擔心過學校係用本地出版社嗰本playtime phonics 加YouTube phonics片教(唔係letterland,jolly phonics,rwi )。但最後小朋友識左就算啦。

1    0    1    0

見今年都有小朋友考到DB,CKY,成績似乎都唔錯

twinkle00    發表於 21-8-30 21:21

Chankai 發表於 21-8-28 14:45
見今年都有小朋友考到DB,CKY,成績似乎都唔錯

唔知到我哋嗰時會點,but so far覺得學校係keep到成績

有朋友讀緊, 佢話harts 係 in between local school and IS.  

謝謝分享
想請教一下,黎緊想幫小朋友報K1
想知道佢算唔算比較happy school ?
小朋友鍾唔鍾意返學 ?

twinkle00 發表於 21-8-30 21:23
有朋友讀緊, 佢話harts 係 in between local school and IS.
即係咩意思 ?  

回覆 themishk 的帖子

我諗佢係指教學同埋學校嘅氛圍,係介乎喺國際學校同傳統學校中間

themishk 發表於 21-9-8 12:24
謝謝分享
想請教一下,黎緊想幫小朋友報K1
想知道佢算唔算比較happy school ?

小朋友好鍾意返學,學校教嘅嘢會令小朋友跟得上。
家長同細路都好輕鬆
‹ 上一主題|下一主題