用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2中,中西區vs東區
go

Band 2中,中西區vs東區 [複製鏈接]

請教大家,呈一考試後,老師話阿女成績Band2 中(希望呈二三可以提升😅)兩個區點揀好?

3    0    0    0

cMom 發表於 21-8-27 10:11
請教大家,呈一考試後,老師話阿女成績Band2 中(希望呈二三可以提升😅)兩個區點揀好?

...
其實好睇具體情況:例如,小朋友係邊間學校讀?
如果係聖士提反女嗰啲,當然留返係中西區。如果無自己中學,就可能東區好啲。

cMom 發表於 21-8-27 10:11

...

女仔 當然留中西區 有機會去band 1 中學

tkhhung 發表於 21-8-27 15:09
女仔 當然留中西區 有機會去band 1 中學
中西區無B2學校,B2女仔如果小學無自己中學,留喺中西區,其實去B3既機會同去B1差唔多。

hkpapa852    發表於 21-8-27 17:01

王家爸爸 發表於 21-8-27 16:44
中西區無B2學校,B2女仔如果小學無自己中學,留喺中西區,其實去B3既機會同去B1差唔多。 ...

女仔留在中西區有數

tkhhung 發表於 21-8-27 17:57
女仔留在中西區有數
其實同去澳門賭大細差異唔大。買中就有數圍,買唔中就。。。

王家爸爸 發表於 21-8-27 16:44
中西區無B2學校,B2女仔如果小學無自己中學,留喺中西區,其實去B3既機會同去B1差唔多。 ...

原來中西區無b2校
:-D :-?

csbaik 發表於 21-8-27 22:33
原來中西區無b2校
正確講係無B2女校, 有B2男校.

csbaik 發表於 21-8-27 22:33
原來中西區無b2校

中西區B2女生跨區聖呂/鴨真/培德
中西區B2男生有本區男校聖類斯

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 21-8-27 18:26
其實同去澳門賭大細差異唔大。買中就有數圍,買唔中就。。。
中西區band 2搏到band 1超過1半,好過買大細啲啲
其實樓主係邊區學生?

bobbob 發表於 21-8-28 15:58
中西區band 2搏到band 1超過1半,好過買大細啲啲
其實樓主係邊區學生?
...
我認為無可能有一半或以上既機會,否則Peter仔點會年年咁多人要去鴨真

王家爸爸    發表於 21-8-29 09:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-29 01:34
我認為無可能有一半或以上既機會,否則Peter仔點會年年咁多人要去鴨真
我都係用彼得仔,去睇中西區既升學情況,從佢哋既數據估計,B2升B1既機會應該稍為低於升B3,估計大約係4X對5X左右。

王家爸爸 發表於 21-8-29 09:26
我都係用彼得仔,去睇中西區既升學情況,從佢哋既數據估計,B2升B1既機會應該稍為低於升B3,估計大約係4X對 ...

我估有近半女仔可以上移,少部份男仔下移咪對冲咗個女仔上移%,所以彼得仔果4X%入英中率,都係要打折~~~

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-8-29 01:34
都係聽區內資深教職員講,咁多年嚟事實確係咁,不過好多時啲家長甚至老師以為學校band 1率高而誤解咗,實情係好多band 2學生入到band 1校而當咗係band 1生

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-8-29 10:13
我估有近半女仔可以上移,少部份男仔下移咪對冲咗個女仔上移%,所以彼得仔果4X%入英中率,都係要打折~~ ...
唔知要打幾多折?

mcl203 發表於 21-8-29 10:13
我估有近半女仔可以上移,少部份男仔下移咪對冲咗個女仔上移%,所以彼得仔果4X%入英中率,都係要打折~~ ...
我認為整體會多過一半女仔可以上移,不過呢啲上移既大多數係上返自己中學,無自己中學既B2(無論男女)基本上大機率都係名廚(夠鑊氣)。

王家爸爸 發表於 21-8-30 13:35
我認為整體會多過一半女仔可以上移,不過呢啲上移既大多數係上返自己中學,無自己中學既B2(無論男女)基本 ...

其實可以參考下,SC有直屬位剩,約~15-18%係不能直升,亦即係佢哋係本區B3生,但佢哋大比例都係升上B2中學。如果,B2組別有大量非直屬小學女生係B2組別等抽獎派位,SC嘅B3生係極難移上B2中學,都係睇概率去斷估~~~

bobbob    發表於 21-8-30 14:57

bobbob 發表於 21-8-30 13:08
唔知要打幾多折?

彼得仔20/21派位,入B1英中,唔理是否有B2生考入B1直資~
P6人數,127/78.13% = 162
女校39,男校27,男女校16

假設女生佔45%,162x45% =73
男女校中女生佔6位
女生 (39+6)/73=61.6%
男生 (27+10/89 =41.6%

自己計折扣,但結果如何都係斷估嘅~~~

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-8-30 14:45
彼得仔20/21派位,入B1英中,唔理是否有B2生考入B1直資~
P6人數,127/78.13% = 162
女校39,男校27,男女 ...
我估女嘅打7折,男嘅反而唔駛點打

bobbob 發表於 21-8-30 14:59
我估女嘅打7折,男嘅反而唔駛點打

2A仔有機會入中基,NPL,滙基呢~~~
‹ 上一主題|下一主題