用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Credit transfer 唔計GPA
go

Credit transfer 唔計GPA [複製鏈接]

我有野唔明想請教呀,問下如果由HD轉去AD, 有些科可以做Credittransfer但唔計GPA. …..

如果Credittransfer 唔計GPA, 而那些科原本是已取高GPA,咁係咪唔抵?

Credit transfer ,課程費用是不會減的,對嗎?

Credit transfer 既科可以一樣照讀,駁取更高GPA?

0    0    0    0

回覆樓主:

我唔知你邊間HD轉邊間AD,只能夠一般咁答。

1. 假設AD個課程好過HD個課程,唔係都唔轉啦。咁無一啲高GPA嘅科,又點轉到去好啲嘅課程呢?所以無話唔抵。

2. 係

3. 一般唔可以。但係可能唔同院校有唔同安排。

我初时以为你转大学,点解转AD?

我觉得HD认受性及实用性比AD好。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

其實係因為傻囉.

HD已完成, 但因為報nonjupas大學時唔積極, 好多U都無報. 現在見到好多同學GPA低過自己都有大學offer, 所以好後悔.就再報AD, 計劃YEAR 1即報返
non jupas, 大包圍咁,希望可以快D入返U.

係由HKUSPACEHD -> HKUSPACE AD

HD 同 AD 課程設計本身定位唔同,HD 實用性比 AD 強,除非  trf 去大學,否則未聽過呢兩個 course 會互相 trf credit。

Non jupas 入大學通常都係睇 GPA,視乎咩科,有啲亦會考慮面試表現、工作經驗甚至對學科熱誠。只要響 Yr 1爆 GPA,就好大機會可以讀一年就入返大學。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-8-27 09:08
HD 同 AD 課程設計本身定位唔同,HD 實用性比 AD 強,除非  trf 去大學,否則未聽過呢兩個 course 會互相 t ...

謝謝你,其實HKUSPACE已經CONFIRM左會
credit transfer 12credit 去AD
(credittransferD科之前都係較高GPA).而真係想YR 1睇下有無機會攞到最高GPA,所以就咁問下家囉.

HKUSPACE要開左學才有得問.

洋蔥頭媽咪    發表於 21-8-27 09:34

vkzone 發表於 21-8-27 09:31
謝謝你,其實HKUSPACE已經CONFIRM左會
credit transfer 12個credit 去HD啦
(而credittransfer果D科之前都係 ...

現今入大學真係唔難。
我大仔當年都係炒中文由 HD 入返大學,明年畢業啦,樓主加油

vkzone    發表於 21-8-27 09:36

洋蔥頭媽咪 發表於 21-8-27 09:36
現今入大學真係唔難。
我大仔當年都係炒中文由 HD 入返大學,明年畢業啦,樓主加油
...

謝謝你. 其實我囝HDGPA都還可以, 見不少GPA同囝差唔多或再低D都已有offer.囝好後悔上年唔報多幾間nonjupas.

vkzone 發表於 21-8-27 09:39
謝謝你. 其實我囝HD既GPA都還可以, 見不少GPA同囝差唔多或再低D都已有offer.囝好後悔上年唔報多幾間nonjupa ...

如果一心想入返大學,一定報多幾間,佢收你你先揀都未遲。

我仔當年都報幾間,结果幾間都收到 offer ,再自己揀間最想入嘅。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-8-27 09:36
現今入大學真係唔難。
...

hello 又係度見到你
想請問你大仔係完成兩年HD就入返U?方便講阿仔GPA是幾多嗎?
http://hk.myblog.yahoo.com/

bkfans123 發表於 21-9-4 15:35
hello 又係度見到你
想請問你大仔係完成兩年HD就入返U?方便講阿仔GPA是幾 ...

Hi. 我仔全期介乎3.4 - 3.9不等,不過佢好早就有 CO .
CO間間唔同,有要求 3.5 ,亦有只要求佢3.2 就收。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-4 17:46
Hi. 我仔全期介乎3.4 - 3.9不等,不過佢好早就有 CO .
CO間間唔同,有要求 3.5 ,亦有只要求佢3.2 就收。 ...

謝謝你,再想問佢幾時有CO?year 2?要咩成績先可以一早有CO?是可以同時報幾間U嗎?咁會唔會同時都有幾間U有offer可以揀?
吾好意思有咁多問題,謝謝你

bkfans123 發表於 21-9-5 21:00
謝謝你,再想問佢幾時有CO?year 2?要咩成績先可以一早有CO?是可以同時報幾間U嗎?咁會唔會同時都有幾間 ...
若一心想入返大學, Yr1 成績好重要,要比心機攞高啲嘅 GPA ,就有機會拎到 CO。
大部份係 Yr2 上學期開始報,non Jupas 可以報多幾間心儀嘅大學,大學會有面試,唔同科唔同時間,印象中最早好似 1-3月已開始派C0。

係有機會會有幾間  offer 㗎,但要響 deadline 前比留位費,如果比幾間都幾金㗎 ,比咗嘅留位費除非唔達標,否則唔讀係無得退,所以要諗清楚先得。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-9-5 23:07
若一心想入返大學, Yr1 成績好重要,要比心機攞高啲嘅 GPA ,就有機會拎到 CO。
大部份係 Yr2 上學期開始 ...

感謝你詳細告知
‹ 上一主題|下一主題