用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官津 vs 直私
樓主: YY_2011
go

官津 vs 直私   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-8-23 14:43
其實睇咁耐,都見唔到有呢個意思,反而睇到近來新會員有啲套路「專同網友持相反意見-》討論期間,講到人人 ...

該會員被版主封咗係咩事

我基本同意寶寶陶既點,只要把官津小學改成「一般官津小學」即可,而且寶寶陶只是講教學方法差異,冇話過官津小學冇叻既學生.

hkpapa852 發表於 21-8-23 08:33
直私拔尖做得好D係有原因:
1. 本身入得呢類學校,家長都有相近要求,學校做起事上嚟自然易D
2. 俾得錢讀 ...

世事無絕對,想當年華仁及港同既討論.
當某中學成績交唔到貨,X私X直自然用腳投票.

總成績除左頭兩間直資帶出外,其余都是群雄并起.

最近興移民,臨別茶聚講起初中生找學校,有的人選擇在港越洋先考心儀學校,有的人過到去先再搵學校,結果用英文考入學試中有成功亦有失敗(越洋考學校個批),失敗者有津校亦有直私學生,當然在短時間內可以重考,失敗是有好多因素,同讀官津同直私應該無關。

Sing13 發表於 21-8-23 15:28
我基本同意寶寶陶既點,只要把官津小學改成「一般官津小學」即可,而且寶寶陶只是講教學方法差異,冇話過官 ...

寶寶陶之前原話說:「因為谷谷3寶級頭都跳去龍,神校了。官津普通級頭當然也想跳那些,因為競爭不過他們,只能跳3谷寶」。這種說法不僅與事實不符,言語中本身也帶有歧視。

我有截圖為證。

Sing13 發表於 21-8-23 15:37
其實反過嚟講, 如果X私X直學生表現不似預期, 中學都可能會收少咗佢地既學生
九龍男直都收少咗某私小既學生

港島男津近幾年多收某私小男生, 不過恐怕政策會有變了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SummerTrees 發表於 21-8-23 15:57
寶寶陶之前原話說:「因為谷谷3寶級頭都跳去龍,神校了。官津普通級頭當然也想跳那些,因為競爭不過他們, ...

將「官津」改成「一般官津」,
總體3谷寶有優勢,個人就因人而異.

hkpapa852 發表於 21-8-23 14:47
你應該放滬江,新基灣,觀塘兩小強
應該都唔夠說服力~~~

我無乜好認真睇佢嘅回po,有啲用字我又唔識理解。不過,隱約見到有提過私小可達~50% B1A學生,呢幾間官津絕對無呢埋數字,肯定係唔同級數~~~

私小小一程度,等於官津小四程度,完全係無得比較~~~

hkpapa852 發表於 21-8-23 16:01
其實反過嚟講, 如果X私X直學生表現不似預期, 中學都可能會收少咗佢地既學生
九龍男直都收少咗某私小既學生
...

如果我是此私小前列男生,今時今日首選港島男直了.

PTL_L 發表於 21-8-23 14:43
其實睇咁耐,都見唔到有呢個意思,反而睇到近來新會員有啲套路「專同網友持相反意見-》討論期間,講到人人 ...
十分同意,你講果個套路真係成個畫面出哂黎,唔封佢,柚佢繼續亂up,又係煩。一開始佢就係戴住有色眼鏡去踩官津小學,如果有point ,唔緊要,至閉係佢d point 完全係假設先暈

mcl203 發表於 21-8-23 16:11

應該都唔夠說服力~~~
我都係唔係好明,仲以為你明佢講咩,咁勁我都係將其他網友的對話拼拼砌砌去了解

PTL_L 發表於 21-8-23 16:50
我都係唔係好明,仲以為你明佢講咩,咁勁我都係將其他網友的對話拼拼砌砌去了解 ...

果D甚麼骨折,咁易明咩~~~

medicine 發表於 21-8-23 12:26
不如分析下港島某男校,自主收了算比較多英文私小學生,近年的DSE表現相對其他沒主動收甘多英文私小學生的其 ...

收左咁多英文私小學生,成績總比華仁好吧.
否則可能跌得更厲害.
再睇港島另一間直資男校.
三間都是位處港島區,都有直屬小學.

至於為何成績下跌,當年小學一級有三百人,當年是三百人爭中學百幾個位.
2008年開始,小一收生人數大減,十二年後,成績開始反映了.

回覆樓主:

請問有附屬小學的直資中學和那兩間津貼中學在收中學生時有沒有分別和限制?是否一樣要預留最高85%位給直屬小學?那所直資附屬小學是否一樣有呈分試?三間中學是否都有很多校外生?

mcl203 發表於 21-8-22 11:51
直私係幾千人中只收至叻,課程又彈性,壓力又細,官津程度遠遠落後直私,直私小一已達官津小四程度,完全 ...

笑死,睇到第二三句先知係曲
‹ 上一主題|下一主題