用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官津 vs 直私
樓主: YY_2011
go

官津 vs 直私   [複製鏈接]

既然你這麽喜歡比較,我就隨手幫你找幾個在EK上面幾乎沒人討論的官津小學的link給你,你來看看這些官津小畢業生有沒有你説的那麽不堪,至於升B1A的九龍津校我就不貼到這裏了,怕升B1A比率太高惹你不高興。

港島:https://www.hrgpscwb.edu.hk/Cust ... =customPage&webPageId=11&pageId=429&cpmId=382葵青:[url]http://www.yanlaap.edu.hk/new/admission_f1.html[/url]
荃灣:https://www.twgps.edu.hk/website/article/article_detail?channel_id=4539&article_id=59313

至此,你對官津的的貶低可以徹底停止了。

medicine 發表於 21-8-23 12:26
不如分析下港島某男校,自主收了算比較多英文私小學生,近年的DSE表現相對其他沒主動收甘多英文私小學生的其 ...

出呢個,到晒位仲入晒喎~~~

mcl203 發表於 21-8-23 12:28

出呢個,到晒位仲入晒喎~~~
有幾多個會準確分析到我個回覆丫?

lflxl 發表於 21-8-23 12:21
我當然知道有好好嘅津校。插班好嘅津校難度甚至比直私高,已經唔係講緊龍津神津。舉例嗰間係朋友分享自身 ...

我係指非常受家長熱捧嘅中學,人哋一個分班試,係有齊直私官津生同場考核。所以,某些家長對住個井口看世界,只可以留在原位自我感覺一番~~~

mcl203 發表於 21-8-23 12:13
又係果句,有機會去認識一下,是否如你所說津校真係如此,或許,會令你失望~~~
...

我當然知道有好好嘅津校。插班好嘅津校難度甚至比直私高,已經唔係講緊龍津神津。舉例嗰間係朋友分享自身經驗,無理由要係度開名增強說服力。

medicine 發表於 21-8-23 12:32
有幾多個會準確分析到我個回覆丫?

都一早指出咗,大手入貨,理論上可以頂起半邊天啦,啲小學家長只以為講某直資男校,可能,連自己間小學有派位成績都未識睇,諗到嘅就當係現實~~~

mcl203 發表於 21-8-23 12:36
我係指非常受家長熱捧嘅中學,人哋一個分班試,係有齊直私官津生同場考核。所以,某些家長對住個井口看世 ...

sorry 頭先收得唔好po咗兩次。

我明你意思,去到Top中學,就無謂再細分來自官津直私。

lflxl 發表於 21-8-23 12:43
sorry 頭先收得唔好po咗兩次。

我明你意思,去到Top中學,就無謂再細分來自官津直私。

我講咗咁多,都係分享下自己所見所聞而已~~~

只係見到某些家長狂褒又狂貶某一類型小學,對樓主或有興趣知多少少嘅家長,或許會帶來誤導若官津小學模式係全部如此不濟,咁是否可以理解成官津中學亦應該避之則吉。事實係,仲有好多津貼中學以自己小學部學生為主力,出嚟嘅成績亦係公認唔錯嘅~~~

寶寶陶 發表於 21-8-23 12:56
我只讀過無直屬,聯繫,龍的津校,其他靠位的學校我沒讀過不予評論,所以hkpapa會說hea讀,也能入band1A不 ...

首先呢,本帖你之前從來都是直接用官津校vs直私的,這是你第一次有把帶直屬聯係龍的官津校區別對待,問題在於你之前討論問題的時候對官津校的範圍沒有界定清楚。

之後呢,即便我貼的幾條link給你有聯係中學,那聯係中學收生也必然是符合B1A的水平嘅,因爲這幾個學校對應的中學也都是関津校,所以這幾個小學升B1A的比例沒有水分。

最後呢,按照你説的直私因爲有名氣因爲教學谷所以有大把叻學生,那官津依靠有聯係位來吸引叻學生也沒有什麽不公平。

總體對比下來,你還有什麽證據可以證明你一直主張的津校比直私差那麽多?

寶寶陶 發表於 21-8-23 12:16
他們不會客觀的去評判,淨系貶低,從我爆出津校的實質就開始緊張起來,之後我的分析,學習方法的建議視而 ...

我喺EK都取了很多經,爬舊post睇到以前討論風氣真的很好,唔似而家講幾句就起晒鋼要駁倒人地先安樂。從來學生與學校之間也是互相選擇,互相成就。「甲之熊掌,乙之砒霜。唔係個個都恨讀LS  㗎嘛,幾時開始揀直私都要被人冷嘲熱諷。再要細分一二線直私,暗示比錢讀二線直私好似智商有問題讀唔掂官津先去咁。

回覆 SummerTrees 的帖子

照上面果位家長講,簡單總結一下佢既思路,就係
1)就算直資轉番官津中學果d 學生,都會係官津長期霸住級頭
2)然後直資直上中學果d ,就永遠高官津叩入黎果d 幾班
可惜的是事實同佢想像出入很大。
不過講咁多都冇用,時間會證明一切。

寶寶陶 發表於 21-8-23 12:56
我只讀過無直屬,聯繫,龍的津校,其他靠位的學校我沒讀過不予評論,所以hkpapa會說hea讀,也能入band1A不 ...
建議比多少少時間自己認識,瞭解和沉澱。然後再高談闊論也不遲。利申,大女:三私畢業,現某女校不少來自津校同學,佢地都好勁,英文最好個反而來自津校。
細仔:曾經三私,成績都幾好。因學習以外原因已轉地區津校。讀落都唔輕松,特別中文。

睇到一半,食餐飯,點解已經冇咗?

同問,講啲咩先會被禁言?

其實我覺得小一階段揀直私還是官津,好重要的一個原因就係直私可以自己揀,考,有一個互相配合的過程,雖然都會錯配,不過機率低一些。官津除了自行階段已經有間心儀學校必入,其他太多不確定性。而且官津校,又未必有open day, 簡介會之類,只能靠坊間傳聞,口碑,錯配的機會可能大一些。
而直私學校類型比較多,課程設計選擇也比較多,靈活,所以如果家長認真做功課,可以搵到更加適合自己的。

好似官津類似食套餐,可以優質,平靚正,也可以好難食。直私屬於單點,可以合口味,也可以伏

lflxl 發表於 21-8-23 13:16
我喺EK都取了很多經,爬舊post睇到以前討論風氣真的很好,唔似而家講幾句就起晒鋼要駁倒人地先安 ...

其實睇咁耐,都見唔到有呢個意思,反而睇到近來新會員有啲套路「專同網友持相反意見-》討論期間,講到人人都蝦自己,扮成被bully對象,破壞呢度既氣氛-—》離開」
可能你要睇返多少少前面或該會員既post,睇下係人貶底直私,定會員貶低官津?

SummerTrees 發表於 21-8-23 12:28
既然你這麽喜歡比較,我就隨手幫你找幾個在EK上面幾乎沒人討論的官津小學的link給你,你來看看這些官津小畢 ...

你應該放滬江,新基灣,觀塘兩小強
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-23 14:47
你應該放滬江,新基灣,觀塘兩小強

‹ 上一主題|下一主題