用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官津 vs 直私
樓主: YY_2011
go

官津 vs 直私   [複製鏈接]

SummerTrees 發表於 21-8-23 11:35
按照你的邏輯,那麼多直私都是從個位數加減開始教數學,是不是也要說他們數學教的勁淺?因為有的幼稚園已 ...

包裝下靚啲嘛,實際用途係後話~~~

按照你的邏輯,那麼多直私都是從個位數加減開始教數學,是不是也要說他們數學教的勁淺?因為有的幼稚園已 ...

你個邏輯都好霸道喎,只能你舉例唔比人舉例。舉完例又要壓倒別人先開心。無一個家庭讀得晒所有官津直私,討論區嘅作用唔係法庭審犯定案,係分享各自經驗。

回覆 lflxl 的帖子

原來你都認爲那麽舉例子太霸道了?我可是看到你前面舉了有津校P1中文包含k2内容的例子之後,學習了你的的邏輯,有樣學樣才舉了這個數學的例子的。

寶寶陶 發表於 21-8-23 11:27
band1比率每家學校睇無到麼,全港次第普通人系睇無到,那你可以去睇3谷寶的派位學校,次第靠後,band1A學校 ...
既然這些數據你都清楚,就貼出來B1A的數據讓大家討論嘛,數據唔會騙人。

刻意加快,係作用不大嘅,還須看入讀小學嘅程度。就算如某些小學刻意加快程度,令學生家長感覺良好,都係無實質作用嘅,小學不同中學,某小學加快咗,佢還是要等大隊上嚟,一個Pre-S1只考小六基本智識,自己識飛都無用。除咗啲唔呈分有自己中學嘅小學,佢哋可以行快少少,唔使等大隊嘛。

中學,基本上係駛晒牌,重新開始。所以,以前問某位家長,非常欣賞甚麼超前兩年果位,P6係咪用S2書本,一直避而不答,就係因為佢哋只係係P6用咗工作紙,連中學書都唔駛用,去教咗少少,已經令佢非常感覺良好。其實果啲應該只係銜接中學課程,令佢哋早啲適應而已~~~

都係果句,如果直資top 鬥津小top 果班,基本上分別不大。如果你用校內平均水平既話,無疑一定直資優勝,原因前面有家長解釋左。

所以冇得一概而論,你話教材深幾年,深又點,教出黎既學生水平先重要,同理,要比最好果班,外面津校個pool 一定比直資入面top 既多,你又話個比例不對,咁其實想比較d 乜呢?

Zleep 發表於 21-8-23 11:54
都係果句,如果直資top 鬥津小top 果班,基本上分別不大。如果你用校內平均水平既話,無疑一定直資優勝,原 ...

仲有啲家長一廂情願,以為官津小學只係靠學校嘛,某些官津小學家長,ECA+補習一樣係使費大,只係唔使俾學費,每個月使費可能仲~~~

不過,直私小學有收生自主權,平均學生家長背景和資源,係比較充裕,呢啲就係事實和現實,平均係存在優勢~~~

寶寶陶 發表於 21-8-23 12:01
課程系一個整體的設計,單單講超前太過單薄。講派位,津校比不過,就開始講,超前沒用,上到中學就開始落後 ...

又係出自幻想世界,呀~~~

SummerTrees 發表於 21-8-23 11:42
回覆 lflxl 的帖子

原來你都認爲那麽舉例子太霸道了?我可是看到你前面舉了有津校P1中文包含k2内容的例子 ...

我只舉例個別例子,你同我講很多直資點點點。津校係抽入,咁實有學術高嘅學生抽入,讀讀下覺得太淺浪費時間都好正常。喺呢個角度,津校沒有機制拔尖都係一個事實。家庭揀返各方面符合自己需求嘅就可以。

喺呢個post,淨係睇到對直私家長嘅貶低,真係好無奈。二線直私都有辦得出色嘅。

寶寶陶 發表於 21-8-23 12:09
人家8小時在學校學的系什麼,你8小時在津校學的又系什麼。況且人家8小時後補的比你還勁。以上純屬想像,如 ...

你意圖改變我嘅事實呀?小學家長~~~

lflxl 發表於 21-8-23 12:07
我只舉例個別例子,你同我講很多直資點點點。津校係抽入,咁實有學術高嘅學生抽入,讀讀下覺得太淺浪費時 ...

又係果句,有機會去認識一下,是否如你所說津校真係如此,或許,會令你失望~~~

寶寶陶 發表於 21-8-23 12:04
你是說,三私一直學校的級頭同津校的級頭水平系一樣的?好好笑,我之前已經說了津校的套路,很多級頭出去考 ...
係你所認知的津校套路,難道你又會知全港直私津的套路麼?憑咩可以落定論?「3私1直學校的級頭同津校級頭水平一樣?好好笑」其實一啲都唔好笑。

PTL_L 發表於 21-8-23 12:14
係你所認知的津校套路,難道你又會知全港直私津的套路麼?憑咩可以落定論?「3私1直學校的級頭同津 ...

用自己有限視野果間為代表,得啖笑~~~

mcl203 發表於 21-8-23 12:13
又係果句,有機會去認識一下,是否如你所說津校真係如此,或許,會令你失望~~~
...

我當然知道有好好嘅津校。插班好嘅津校難度甚至比直私高,已經唔係講緊龍津神津。舉例嗰間係朋友分享自身經驗,無理由要係度開名增強說服力。

寶寶陶 發表於 21-8-23 12:16
他們不會客觀的去評判,淨系貶低,從我爆出津校的實質就開始緊張起來,之後我的分析,學習方法的建議視而 ...
不如分析下港島某男校,自主收了算比較多英文私小學生,近年的DSE表現相對其他沒主動收甘多英文私小學生的其他官津(特別是不遠的前幾年DSE表現曾經相近)的優勢來聽聽
‹ 上一主題|下一主題