用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官津 vs 直私
樓主: YY_2011
go

官津 vs 直私   [複製鏈接]

lflxl 發表於 21-8-23 09:58
當然明白直私因為有收生自主權,家庭和學校之間有共同理念,所以有好成績係理所當然。我唔係貶低官津,只 ...

都係果句,有機會係強中學分班試咪知各校嘅學術水平囉,包括官津直私,做足心理準備,綁實副眼鏡,避免到時一地玻璃。不過,首要都係要中學肯收咗先有機會體驗一下~~~

無必要用‘私直官津‘四個字去簡單比較,當中已經存在頗大差異~~~

寶寶陶 發表於 21-8-23 11:03
有麼?請拿出數據,路人甲。

自己睇啦,如果,你有機會~~~

hkpapa852 發表於 21-8-23 10:39
如果hea住讀, 日後又可入到B1中學, 甚至B1A中學, 又有咩唔好?
乜大家成日唔係話香港學制太填鴨, 學生壓力太 ...

唔係你理解嘅咁樣,係個別學校制度問題,不是說整體。每個人經驗都有限,討論區吹下水唔需要拗出一個終極定案。

其實真係要睇吓咩津小, 我小朋友讀嗰間, P.3 Maths Book, 下學期已經用緊4A書, 英文Listening P.3已經用緊5A書, 所以我覺得老師教法同成個課程package都好重要

寶寶陶 發表於 21-8-23 11:11
去睇全港分班試,pre s1考試,私校幾多band1,津校幾多,對番自行派位全港次第,幸好中學校長不是你來做。 ...

咪玩啦,Pre-S1?你識咁多乍。蒲多幾年EK取下經。就算將來無機會去體驗,起碼可以講到似專家嘛。~~~

寶寶陶 發表於 21-8-23 11:01
谷3寶級頭幾多人,全港津校級頭幾多人。是不是應該換算成一樣的基數來比較,而且今年移民人數眾多,插班升 ...

你所說的這些數據你自己都找不到,用一些自己都沒有的數據去反駁可以查實的數據,有意思嗎?

mcl203 發表於 21-8-23 11:01
都係果句,有機會係強中學分班試咪知各校嘅學術水平囉,包括官津直私,做足心理準備,綁實副眼鏡,避免到 ...

所以樓主個問題真係太空泛。最大分別在我眼中只有「比錢」「唔駛比錢」。官津直私學術水平課程規劃甚至細分到辦學團體宗教信仰,每個家庭按學術能力經濟能力住址遠近選擇就可以。
讀書條路好長,小朋友成長每個階段都會有變化,難免有些錯配。

識有些經濟能力好好家庭比仔女讀普通官津係為了體驗社會多元階層。小朋友學術本身係超晒班。

睇新聞有基層家庭死慳死抵也要比仔女讀直資為了良好教育資源,因為佢地家庭無辦法再比到額外支援。

一句講晒:沒有最完美的學校,只有最適合。認真了解自己家庭所需自然會揀到。

minichong28 發表於 21-8-23 11:13
其實真係要睇吓咩津小, 我小朋友讀嗰間, P.3 Maths Book, 下學期已經用緊4A書, 英文Listening P.3已經用緊5 ...

我有朋友讀地區一線津,P1中文係K2程度補底都唔駛咁淺嘛 好浪費時間

lflxl 發表於 21-8-23 11:23
我有朋友讀地區一線津,P1中文係K2程度補底都唔駛咁淺嘛 好浪費時間
...

這種個別舉例的說理方法沒有意義,因為全港最好的中學之中也有達不到dse3322標準的學生。不可以用個別學生之表現代表整體。

回覆 lflxl 的帖子

所以間間學校課程都唔同, 搵自己小朋友啱讀就得

SummerTrees 發表於 21-8-23 11:26
這種個別舉例的說理方法沒有意義,因為全港最好的中學之中也有達不到dse3322標準的學生。不可以用個別學生 ...

唔係話學生中文程度,係講緊某地區一線學校校本教材編得勁淺。P1中文有些部分設計到K2程度。

...
P1姐,漫漫長路,做咩要咁急呢?

lflxl 發表於 21-8-23 11:30
唔係話學生中文程度,係講緊某地區一線學校校本教材編得勁淺。P1中文有些部分設計到K2程度。
...

按照你的邏輯,那麼多直私都是從個位數加減開始教數學,是不是也要說他們數學教的勁淺?因為有的幼稚園已經教了乘法表的乘法了喔。

...

我小朋友當年果間KG,K2下學期先用筆,出晒名淺㗎喎,一樣問題不大。出名㗎,大比例入直私名津,一樣得,男仔25%入DBPS,25%入SPCPS。所以,學先學遲,都係會有階級性達標就可以了~~~
‹ 上一主題|下一主題