用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 官津 vs 直私
樓主: YY_2011
go

官津 vs 直私   [複製鏈接]

寶寶陶 發表於 21-8-22 23:36

有些龍校神校不是要找學術最叻的學生,他們找的系適合他們學 ...

真係唔知點解你要如此貶低津校學生。

之前你說:「因為谷谷3寶級頭都跳去龍,神校了。官津普通級頭當然也想跳那些,因為競爭不過他們,只能跳3谷寶」。在我告訴你你所言與事實不符之後,你又說:「有些龍校神校不是要找學術最叻的學生,他們找的系適合他們學校的學生」。

至此,你既說那些三寶級頭的學生已經跳去龍校神校,又說龍校神校不是要最叻的學生,前後如此矛盾。

lskstephen 發表於 21-8-22 18:53
就「壓力又細」呢點,如果有個家長堅咁諗直私都幾大鑊!

路人甲講吓啫,何須負責任~~~

其實我想講呢,樓上果位真係不了解津校band 1a 級頭既小朋友係有幾勁,佢地唔係你腦中所想像並以為就係事實的背背背+做做做既填鴨式教育,當然呢d 係基本到唔基本既野,但除此之外,人地一星期睇幾多本課外書,睇幾多時事新聞 (中/英)你又知?已經唔講其他特異功能。
再者,上到中學就知道龍與鳳,一條龍/直資上既對住津小級頭叩入的學生其實差距已不大,什至以我所知既係反而係直資上去既俾人從後居上為多,因為佢地係vs 緊全港最top 果堆(考到入黎果d)

唔明你為何還覺得直資小學既教學係高高在上,希望你唔係太離地,試下去了解官津小學生態先,真心建議。

Zleep 發表於 21-8-23 00:35
其實我想講呢,樓上果位真係不了解津校band 1a 級頭既小朋友係有幾勁,佢地唔係你腦中所想像並以為就係事實 ...

強校(中學)一個分班試,就知龍與鳳啦,憑空幻想下無妨嘅,接受將來嘅落差咪得囉,世界並非如井口咁細嘅。貶低官津,唔會抬高自己嘅能力是常識吧~~~

寶寶陶 發表於 21-8-22 12:29
我說的系這個時間語法,並不是時態語法,然後津校老師還說,考慮到這個時間有些難度,我們考試只考整點和 ...
其實好多同學自己已識,同睇書有關有同學津校小二一早識,唔好意思講多咗
同意其他人所講,人哋付出嘅努力,中學先睇到。

寶寶陶 發表於 21-8-23 01:01
以上就系拿分班試做對比了。。。,我想你應該可以找到,為甚麼麼直資男校要大舉入貨私校學生的原因了 ...

係呀~~~

寶寶陶 發表於 21-8-23 01:01
以上就系拿分班試做對比了。。。,我想你應該可以找到,為甚麼麼直資男校要大舉入貨私校學生的原因了 ...
講到好似直資男校係DSE一枝獨秀甘~~~~

mcl203 發表於 21-8-23 01:05
係呀~~~
可唔可以後面唔帶個笑呀

lflxl 發表於 21-8-22 15:54
同意 我覺得你講到津校(普通定義 一線,非神級)嘅本質。津校無乜空間比精英學生拔尖,而係著重補底提高 ...

直私拔尖做得好D係有原因:
1. 本身入得呢類學校,家長都有相近要求,學校做起事上嚟自然易D
2. 俾得錢讀書,如果攞唔到額外既嘢仲點解要留係度?返官津咪仲好
3. EDB俾直私既彈性度高D,如課程,跳級,留班和離校安排。按EDB要求,官津小學小一至小五只能要求學生留一次班,而且如果真係留學生班,學校仲要預備一大堆報告解釋點解要咁做,跳級同樣都係。所以可以見到,點解明明學生力有不逮都照俾佢升班。

官津學生都係靠抽番嚟,家庭背景差異大,家庭對學習要求亦可能差天共地,所以整體學生水平無直私好係正常不過,但相比之下,只要正常地努力,要突圍反而更易。

所謂X私X直既學生學術強又如何呢?如果學術相對弱D既LS小學/MCS小學俾你同X私X俾大家揀,相信9成以上都唔揀X私X直啦!

講到尾,X私X直都只係俾入唔到名校小學部既家長一份較好既心靈安慰劑而已。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

寶寶陶 發表於 21-8-23 00:58
歡迎有不同意見者,我本身就系官津出來,2邊都讀過。為甚麼pre s 1考試下來,平均津校band1系30%好了,私 ...

不如到你小朋友讀band 1a中學時再講下到時既現象啦,因為而家真係好難解釋得明白。你而家都係執著自己小朋友既情況,我曾經都有盲點,但世界好大既,會有好多唔同情況、組合出現。認同係一般官津程度係比部分直私弱,但唔可以泛指所有,因仍有名津及二線直私既分別,如二線直私,我就寧可揀津校,起碼慳學費,百貨應百客,唔需要貶低人地而去抬高自己。仲有一個point,做私校家長心態,講我我每月交學費,成績出嚟唔理想,我做咩仲要心甘情願繼續交,所以x私x直,成績好既應該既,因為料又靚,啲食客又配合,這是理所當然的,唔特別。
利申:小朋友亦是曾讀私、一線津及名名地津。

beetle910    發表於 21-8-23 09:40

hkpapa852 發表於 21-8-23 08:33
直私拔尖做得好D係有原因:
1. 本身入得呢類學校,家長都有相近要求,學校做起事上嚟自然易D
2. 俾得錢讀 ...

當然明白直私因為有收生自主權,家庭和學校之間有共同理念,所以有好成績係理所當然。我唔係貶低官津,只係結合身邊朋友經驗有感而發。唔識人讀神津,有啲地區一線徒有虛名真係可以好hea。

揀3私1直嘅家長相信也有很多真心鍾意每間學校不同的理念、教學風格。

寶寶陶 發表於 21-8-23 09:28
樓主說VS,當然有偏向官津,又偏向直私。這些都系好正常的。我已親身經歷給大家參考,探討學習方法。被某 ...

很簡單,今年我所知道的津校小朋友已經收到不少於五個你口中的神校龍校插班offer,這些小朋友在津校表現優秀,在各種數學,音樂,中英文演講比賽中得金獎銀獎一等獎。

這能夠說明他們學術足夠叻,你所說的津校小朋友只能考三寶以及神校龍校不一定收學術叻的說法自然不攻自破,此為其一。

如果不同學校校內之間成績不易對比,那麼公開競賽成績一樣有很多優秀的津校小朋友名列前茅,多數學校都會把學生得獎情況列於其網站之上,有充分證據及數據可以證明在競賽拔尖的對比中津校也沒有你說的那麼不堪,這是你所言不實之其二。

如此明顯與事實不符之內容實在不應隨意講出。

lflxl 發表於 21-8-23 09:58
當然明白直私因為有收生自主權,家庭和學校之間有共同理念,所以有好成績係理所當然。我唔係貶低官津,只 ...
如果hea住讀, 日後又可入到B1中學, 甚至B1A中學, 又有咩唔好?
乜大家成日唔係話香港學制太填鴨, 學生壓力太大咩?

hea讀有好既升中結果原來又係錯?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題