用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 American International School
樓主: kerrieyu
go

[其他] American International School [複製鏈接]

Zoom interview 唔難,主要問下家長問題,小朋友就問小小嘢,我仔只答一兩條問題,都有offer。學校講interview唔係考小朋友有幾叻,主要睇下小朋友反應,同家庭情況。但我有朋友就無offer,證明學校所講佢地收生寧缺毋濫。可

回覆 番薯媽 的帖子

HI, 你有冇讀? 我地ZOOM IN 完第二日已經有OFFER, 我仲以為只要你IN 就一定會收我地插班入咗去讀喇.

想問你地之前有無要做 MAP TEST (online assessment test) ?  我仔仔申請左,現在 11月尾要 TEST。。。唔知囝囝得唔得。。。好擔心

MAP test 平時校內每年做兩次。有數學 同 英文 (再細分 Reading and Language 兩份)。 我女只考過G1 and G2, 答案係MC 揀,不需要作文。高年級的唔知形式會否一樣。

MAP test 係一個美國試、係測試小朋友係同齡小朋友中既排名。

不過每個小朋友考既內容會有少少唔同:
你一直答o岩問題的話,電腦就會俾愈來愈深既問題你做。
反之,答錯的話、就會俾番淺d既問題你。

‹ 上一主題|下一主題