用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 要有Day2 test negative result 才可以返Boarding House ...
go

[英國] 要有Day2 test negative result 才可以返Boarding House [複製鏈接]

啱啱突然收到學校通知,話要做咗Day 2 test 出咗報告係negative先可以返宿舍,所以要我哋安排小朋友去監護人度住兩日出咗結果先可以返宿舍,但係下個星期就要返去啦,要安排都非常趕忙,所以諗緊有冇人知道邊度有啲三個鐘頭內可以出到day2檢測報告的lab資料,又近Heathrow 機場的地方,謝謝各位。
   6    0    0    0

回覆 gkmyeung 的帖子

我用doctap(https://doctap.co.uk/covid-19-test/),佢有個加錢可以4小時出report嘅service,LHR亦有分店。

回覆 beastiebistro 的帖子

謝謝資訊,send緊email去問Doctap 他們的4hrs PCR test 可不可以計做Day 2 Test. 因為見他們的Day2 test package要next day先有result

beastiebistro 發表於 21-8-18 00:33

我用doctap(https://doctap.co.uk/covid-19-test/),佢有個加錢可以4小時出report ...
請問知唔知道邊間可以喺LHR攞試劑,然後Day 2寄返俾佢哋?

gkmyeung 發表於 21-8-18 08:22

謝謝資訊,send緊email去問Doctap 他們的4hrs PCR test 可不可以計做Day 2 Tes ...
我見間間都係話落機(after arriving)之後既第二日做,所以唔可以用 LHR 既 fit-to-fly covid test 代替。

王家爸爸 發表於 21-8-18 08:45
我見間間都係話落機(after arriving)之後既第二日做,所以唔可以用 LHR 既 fit-to-fly covid test 代替。 ...

是否不可以一落機在機場做test後返學校?

回覆 MrsFung 的帖子

Heathrow walk through test 要等第二日10 PM先有結果,但係學校要求要有negative result先可以返學校,所以想搵吓有冇啲快速三四小時出結果嘅量lab,如果唔係,就要喺監護人度住兩日等結果出咗先可以返宿舍。學校咁遲通知時間緊迫,所以搵緊lab的同時也問緊有冇host family可以住兩日。

回覆 王家爸爸 的帖子

The UK Government requires all travellers arriving from Green Countries to take a 「PCR test 」「on or before 」Day 2.

一定要PCR test
可以一落機就做測試,因為個condition係要在/早過 day2做

所以喺度搵緊有冇快速 day 2 PCR test中,睇吓各位有冇經驗搵到資料指教

佢是要當天出REPORT,可以直接返學校,好似比較難。唔敢搏,用其他TEST代替DAY2 TEST.唔知可不可以。 我也想搵可以去拿TEST KIT返屋企的地方,方便點,也有保障。GUARDIAN呆的時間短。不过也未搵到。現只有睇到落機機場或者LONDON lab做,或者寄到屋企。都至少要隔天出結果。

我唔係用佢個4HR test(所以我唔知LHR嗰個)得唔得,不過我係book咗一落機同一日10:00就去佢Chelsea個site度做,然後第二朝就有result。我上網book嘅時候,其中一個選項係問我使唔使加錢要4Hr出報告,不過我冇需要所以冇加。
我用 doctap另一原因係因為佢係轉人幫我做鼻喉swab,然後係我面前封袋擺落courier喼入面,唔會誤時同寄失。我見到實在太多case係啲郵寄sample嘅收集箱塞到爆晒都冇人collect,亦唔想因為自己採sample有咩失誤搞到個result inconclusive,到時仲煩。

gkmyeung 發表於 21-8-18 11:08
回覆 王家爸爸 的帖子

“ The UK Government requires all travellers arriving from Green Countries to  ...
係喎,可能得,因為政府既要求係:
1. must take a COVID-19 pre-departure test
2. must take a COVID-19 test on or before day 2 after you arrive in England

doctap 覆左「[size=0.875]Unfortunately, we do not offer faster service for the day 2 tests. We guarantee your results will be back by midnight the day after[size=0.875] you took your test, i.e. if you take your test any time on Monday your results will be back by midnight on Tuesday. 」

要今日找host family下星期住兩日真係有D難度,但無即日 test result 返唔到自己boarding又是另一難題。出左email比另外兩間lab問緊,希望英國人瞓醒晏啲覆好消息比我。

及希望有其他EK友們有資訊指教找到即日test的lab

Doctap回復講:Unfortunately, we do not offer a faster turnover time for the Day 2.

gkmyeung 發表於 21-8-17 23:52
啱啱突然收到學校通知,話要做咗Day 2 test 出咗報告係negative先可以返宿舍,所以要我哋安排小朋友去監護 ...

我都係上星期先收到學校email通知,要做咗Day 2 test 出咗報告系negative先可以返宿舍,好在監護人公司安排到做Day 2 test再係機場瞓一晚,我先唔使甘頻撲

回覆 rainbowwall 的帖子

你就好啦,學校幫你地搵,我琴日先收到學校通知話要Day 2 Test negative result先可以返學校,但係之前八月頭又係咁追我哋8月27號要返到去宿舍,今日忙足一日,email問咗幾間lab有無幾個鐘頭就出結果的day 2 test, 但都嘅pre departure test有, 但係都冇做Day 2快速PCR測試.  都明白其實冇乜人需要Day 2 test追快速結果,基本上綠色區域返英國根本就唔使隔離,個結果係點樣根本就冇人追,加埋啲英國人做嘢又比較一板一眼,price list冇嘅嘢就冇辦法Offer,暫時問咗咁多間都係得個吉

gkmyeung 發表於 21-8-18 22:24

你就好啦,學校幫你地搵,我琴日先收到學校通知話要Day 2 Test negative result ...

你係唔係用監護人公司?如果係,可以請佢哋安排一下。
我囝囝學校又係上星突然話要有 Day 2 test negative results 先可以返 boarding house,於是搵監護人公司安排。

你就好啦,學校幫你地搵,我琴日先收到學校通知話要Day 2 Test negative result ...

吾系學校幫我搵,學校只系突然send封email黎,通知一定要有Day 2 test 系negative 先可以返學校,系監護人公司幫我安排,你可以同監護人公司傾下,睇吓佢哋有咩可以幫到你

監戶人公司要安排住宿好快手架,住一兩晚好易揾,落機做應該半夜收到報告,第二日可以入學校囉。

不過你學校都幾煩,我哋係返學校由老師採樣寄出

回覆樓主:

其實day 2 test同pre departure test 都係 PCR,分別在價錢,俾day 2 價平D就等耐D。問下學校接唔接受PCR pre departure test,唔得就冇計。

etoile 發表於 21-8-19 11:37
其實day 2 test同pre departure test 都係 PCR,分別在價錢,俾day 2 價平D就等耐D。問下學校接唔接受PCR p ...

係喎你好聰明喎,兩個test都做,不過要问清楚學校接唔接受
‹ 上一主題|下一主題