用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 IGCSE Further Maths vs IAL Further Maths
go

IGCSE Further Maths vs IAL Further Maths

有事想請教:
我見IGCSE and IAL 都有Further Maths考.

有冇朋友有多D資料呢?
我仔升中6會去英國讀, 數學及M2都好好, 想考IGCSE試下.
我睇下IGCSE Furthre Math係一張paper, IAL就有4張paper?!

深嗎?

先謝謝!

回覆 purpleok 的帖子

你仔香港有修M2,不要考IGCSE further 了,佢應該覺得太易,我仔話IGCSE further 好似Alevel math 程度,Alevel further 似香港M1+M2

jj100c 發表於 21-8-18 01:12
回覆 purpleok 的帖子

你仔香港有修M2,不要考IGCSE further 了,佢應該覺得太易,我仔話IGCSE further 好 ...
jj100c,
有D唔係好明, 因為一般都話ALevel會深小小?! 而IGCSE會淺小小?!
但你仔話IGCSE Further似ALevel math咁.  
我仔睇咗IGCSE Further就話有d教緊, 小部分香港唔會學.
所以想睇下考黎有冇好處.

DSE Maths 最接近IAL 或IGCSE 甚麼科目?