用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升中六
樓主: 沙律
go

[英國] 英國升中六 [複製鏈接]

okmk 發表於 21-8-17 22:23
讀一年IGCSE先再上six form

謝謝!我agent都叫係同樣既安排

okmk 發表於 21-8-17 20:33
我的case係,小朋友年底先夠16,之前三個agent問了8、9間寄宿學校都未能安排她在9月15歲幾時入讀six form ...

你們plan 2022 入學嗎?

回覆樓主:

我情況同你一樣。agent話讀IGCSE同A level都可以。我問左幾間學校,未滿16歲都收。我反而擔心讀大學會underage多d

sixlau 發表於 21-8-18 07:52
我情況同你一樣。agent話讀IGCSE同A level都可以。我問左幾間學校,未滿16歲都收。我反而擔心讀大學會under ...

IGCSE即係讀一年就考GCSE既課程?

我都偏向咁既方法,只讀6科應該handle到

沙律 發表於 21-8-18 10:32

不是,讀1年IGCSE會考IGCSE, 唔係考GCSE。

如果無budget concern, 讀1年IGCSE會好d。

1年制 GCSE 課程有學校讀多於6科
英數必修 Phy/Chem/Bio 亦可能係
如英文考 IGCSE 未必可代替 IETLS
選修科 要留意有什麼可選

私校1年制 GCSE 課程有銜接 AL/IB
以下為部份成績高於私校平均水平

Oxford International College
Cardiff Sixth Form College
Abbey College Cambridge

Stephen Perse Foundation
Roedean School (Girls only)
King's School Canterbury (Int'l)
d'Overbroeck's
King's College Taunton

Westbourne School, Penarth (IB)
Bromsgrove School (IB)
Ardingly College (IB)

sixlau 發表於 21-8-18 12:24
如果無budget concern, 讀1年IGCSE會好d。

讀1年IGCSE會貴d嗎?

Poyau 發表於 21-8-18 12:55
私校1年制 GCSE 課程有銜接 AL/IB
以下為部份成績高於私校平均水平

Thank you!

沙律 發表於 21-8-18 15:30
讀1年IGCSE會貴d嗎?

原本可以讀2年A level就入大學,依家要讀多一年IGCSE再讀2年A level先入到大學。咁即是要比多1年學費。

好睇你仔女成績同適應能力。
GCSE syllabus 同 香港 DSE syllabus唔係完全一樣...而 A level係 GCSE的伸延。如果我無記錯, Y12最後個 term 定係 Y13第一個 term就考 mock...出 predicted grade來報大學。

要衡量呢個情況下仔女會唔會唔夠時間準備。因為predicted grade直接影響報大學,再加上你係無GCSE成績..大學只可以靠predicted grade 來做決定。
如果情況許可,先讀1年iGCSE...再上sixth form...會比較理想。仔女亦有多些時間適應英國生活

回覆樓主:

你問緊兩個問題。第一:未滿16歲可唔可以直接讀完中四過去讀sixth form ,同埋以後入大學有冇問題, 係咪唔得就要讀一年IGCSE。
細女係呢個情況報sixth form,只有一間話通常16歲以下唔收,但係照俾我報亦有offer, 其他都全部有offer。未滿18的確有D大學某D科會入唔到。所以你要自己去心儀大得網站睇。
第二:IGCSE嘅迷思。大囡冇考,都係讀完中四去讀sixth form ,UCAS全部有offer 。細囡自修7科,UCAS亦全有offer。個人認為, IGCSE唔係關鍵,Predicted grades同personal statement 更重要,所以大囡冇問題。細囡考咗只係俾多個參考俾大學,亦唔洗擔心sixth form 開學佢有嘢未讀過。

etoile 發表於 21-8-19 11:26
你問緊兩個問題。第一:未滿16歲可唔可以直接讀完中四過去讀sixth form ,同埋以後入大學有冇問題, 係咪唔 ...

謝謝你既詳細解釋!

sixlau 發表於 21-8-19 08:09
原本可以讀2年A level就入大學,依家要讀多一年IGCSE再讀2年A level先入到大學。咁即是要比多1年學費。
...

明白了謝謝!

wloi 發表於 21-8-19 10:46
好睇你仔女成績同適應能力。
GCSE syllabus 同 香港 DSE syllabus唔係完全一樣...而 A level係 GCSE的伸延 ...

明白了謝謝!

多謝各位解答開始有點頭緒

大家有冇試過自讀IGSCE 在香港考?難考嗎

Poyau 發表於 21-8-18 12:52
1年制 GCSE 課程有學校讀多於6科
英數必修 Phy/Chem/Bio 亦可能係
如英文考 IGCSE 未必可代替 IETLS
估唔到呢到見到你, 連海外問題都答到,

我都想問下, 去UK讀中學入U, 同HK完成中學先過去入U, 有咩分別? 謝謝

bananaGi 發表於 21-8-20 11:08
估唔到呢到見到你, 連海外問題都答到,

我都想問下, 去UK讀中學入U, 同HK完成中學先過去入U, 有咩分 ...

完成中學考DSE可報讀英國大學
如唔考DSE 據年齡/程度讀不同課程

England(年齡) (本地)
Y7(11+) (小六)
Y9(13+) (中二) GCSE 8-10科
Y12(16+) (中五) AL 3-4科 (亦有IB)

etoile 發表於 21-8-19 11:26
你問緊兩個問題。第一:未滿16歲可唔可以直接讀完中四過去讀sixth form ,同埋以後入大學有冇問題, 係咪唔 ...

謝謝詳細解釋, 我CASE 就是你大女囡一樣
‹ 上一主題|下一主題