用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 箍牙問題
go

[英國] 箍牙問題 [複製鏈接]

想問下, 有冇仔女在香港箍牙期間去英國留學? 而家疫情, 好難預計返唔返到來檢查. 如果在英國, 容易找到牙醫跟進嗎? 有沒有人有這樣的經驗?
   3    0    0    0

bb1225 發表於 21-8-17 15:25
想問下, 有冇仔女在香港箍牙期間去英國留學? 而家疫情, 好難預計返唔返到來檢查. 如果在英國, 容易找到牙醫 ...

如香港箍去英國留學,我認為只可選Invisalign,我個女今年在香港online study ,所以2月見有時間就開箍牙,現打算9月回英上堂,醫生說會給她牙箍在英國自己繼續箍

raytong 發表於 21-8-18 12:12
如香港箍去英國留學,我認為只可選Invisalign,我個女今年在香港online study ,所以2月見有時間就開箍牙 ...
我女就是用 Invisalign. 但仍然要每1-2個月到診所覆診跟進進度及比新既牙套我女.  只係怕疫情期間未必能回港覆診. 所以想知道英國那邊搵牙醫難嗎?

bb1225 發表於 21-8-18 12:34
我女就是用 Invisalign. 但仍然要每1-2個月到診所覆診跟進進度及比新既牙套我女.  只係怕疫情期間未必能回 ...

我女個case都一樣,2個月左右覆診一次,但開始箍牙前已經跟香港牙醫說過9月會回英上學;所以今次9月份覆診醫生會給她至明年六個底牙箍,另外會教我個女在英國拍照給他看進度;另外,我想英國找牙醫應該係不難,我上網看過有很多箍牙牙醫,但我認為他們未必會幫忙follow舊case。你哋有沒有跟香港牙醫溝通過?

raytong 發表於 21-8-18 13:25
我女個case都一樣,2個月左右覆診一次,但開始箍牙前已經跟香港牙醫說過9月會回英上學;所以今次9月份覆診 ...
我還未跟醫生講. 原本打算9月去的. 但因為COVID, 我想Delay到spring term先去. 仲等緊學校confirm. 我諗學校confirm後再同醫生商量.唔知英國果邊會唔會有牙醫follow佢個case.

raytong 發表於 21-8-18 12:12
如香港箍去英國留學,我認為只可選Invisalign,我個女今年在香港online study ,所以2月見有時間就開箍牙 ...
個醫生俾牙箍佢自己搞?

王家爸爸 發表於 21-8-18 17:26
個醫生俾牙箍佢自己搞?

是的,開始時是2星期一次,現已每隔10天自己換一個新的;本來開始箍牙時是打算每個大假期都回來覆診,看看有沒有問題,現都沒辦法,要看情況,最worse就明年6月考完試先,所以會拿足夠牙箍到明年;現希望Christmas , Easter 可放寬

bb1225 發表於 21-8-18 17:07
我還未跟醫生講. 原本打算9月去的. 但因為COVID, 我想Delay到spring term先去. 仲等緊學校confirm. 我諗學 ...

如果明年spring ,可能到時已放寬,可以假期回來覆診;八卦問問,唔計將來adjustment ,你哋個箍牙schedule 到幾時。我個女就到2023年頭

raytong 發表於 21-8-18 18:08
如果明年spring ,可能到時已放寬,可以假期回來覆診;八卦問問,唔計將來adjustment ,你哋個箍牙schedul ...

Sorry 是refinement,唔係adjustment

raytong 發表於 21-8-18 18:03
是的,開始時是2星期一次,現已每隔10天自己換一個新的;本來開始箍牙時是打算每個大假期都回來覆診,看看 ...
我個牙醫話,如果醫療需要而箍牙,可以睇NHS既牙醫,唔知道有無人試過。

王家爸爸 發表於 21-8-18 18:34
我個牙醫話,如果醫療需要而箍牙,可以睇NHS既牙醫,唔知道有無人試過。

...

以前看過YouTube,有啲人分享過;是的NHS有箍牙但要評估,好似要18歲以下,而且要排好耐;類似香港公務員子女免費箍牙

王家爸爸 發表於 21-8-18 18:34

...

可以叫學校安排學生去睇一次牙醫先,牙醫會替你檢查,如有需要,再轉介去箍牙專科的醫生睇,由專科醫生決定。一但確定有箍牙的需要(係醫生覺得你有需要箍牙,唔係學生自己話有需要就係有需要),就可以開始療程。療程第一個步驟,牙醫診所會為學生安排附近的NHS 醫院照左x ray先,照完就好快開始箍牙。

raytong 發表於 21-8-18 21:39
以前看過YouTube,有啲人分享過;是的NHS有箍牙但要評估,好似要18歲以下,而且要排好耐;類似香港公務員 ...

是19歲前,被箍牙專科醫生確定你有需要箍牙,就可以接受免費箍牙。一但開始左箍牙,保證箍完為止,就算過左19歲,上緊大學課程,仍然可以繼續箍,免費。

王家爸爸    發表於 21-8-19 09:59

TTEE1819 發表於 21-8-18 22:29
是19歲前,被箍牙專科醫生確定你有需要箍牙,就可以接受免費箍牙。一但開始左箍牙,保證箍完為止,就算過 ...

多謝資訊,不是因為這疫情,沒有得face to face 上堂,一早回來香港上online learning,可能上年我個女都可以在英國免費箍牙。Anyway, 希望今年多番啲face to face, 否則都好似冇去過讀書,始終online真係會缺乏了解很多知識

bb1225 發表於 21-8-18 12:34
我女就是用 Invisalign. 但仍然要每1-2個月到診所覆診跟進進度及比新既牙套我女.  只係怕疫情期間未必能回 ...
英國搵牙醫唔難、但搵牙醫跟你上手箍牙嘅程序就超級難 (就算香港都一樣、冇牙醫會想幫人執手尾)。所以我建議未開始嘅就唔好開始住,等疫情正常返可以1-2 個月返嚟香港一次複診先開始做,最理想!無論係傳統箍牙或者新式隱形箍牙都一樣。

raytong 發表於 21-8-18 18:08
如果明年spring ,可能到時已放寬,可以假期回來覆診;八卦問問,唔計將來adjustment ,你哋個箍牙schedul ...
我女2020年9月開始, 原計劃係1.5年完成療程.  療程一半既時侯發現牙套唔係太貼牙齒. 要微調及重新再訂過一批. 要由第一套開始呀! 將我既計劃搞亂晒:(

TTEE1819 發表於 21-8-18 22:25
可以叫學校安排學生去睇一次牙醫先,牙醫會替你檢查,如有需要,再轉介去箍牙專科的醫生睇,由專科醫生決 ...
謝謝資料. 我先同現在的牙醫商量. 睇下有冇辦法轉我個女個CASE去英國. 同埋到時都要求學校安排阿女見牙醫, 睇下有冇咩辦法啦.
希望快D放寬, 阿女可以返HK跟進進度.

bb1225 發表於 21-8-19 17:31
謝謝資料. 我先同現在的牙醫商量. 睇下有冇辦法轉我個女個CASE去英國. 同埋到時都要求學校安排阿女見牙醫,  ...

叫你牙醫替你孩子寫letter, 帶去英國,盡快安排見牙醫。

我孩子係帶左一封letter去英國,所以最後係安排到箍牙服務比佢。你都不妨一試。

TTEE1819 發表於 21-8-19 17:36
叫你牙醫替你孩子寫letter, 帶去英國,盡快安排見牙醫。

我孩子係帶左一封letter去英國,所以最後係安排 ...
唔該晒你! 即係叫HK牙醫出信, 交比學校安排見牙醫, 可以箍牙機會大D? 你孩子當時在HK係咪都是箍緊牙先去英國?

bb1225 發表於 21-8-19 17:40
唔該晒你! 即係叫HK牙醫出信, 交比學校安排見牙醫, 可以箍牙機會大D? 你孩子當時在HK係咪都是箍緊牙先去英 ...

如果從來都無在英國見過GP, 好似係見左GP先,跟住叫學校安排見牙醫。

我孩子不同你孩子case。因為準備出國升學,我無安排孩子在港開始箍牙療程,去英國箍,帶信比英國牙醫睇。

未必有英國牙醫肯「跟人手尾」去幫你孩子箍牙,但我覺得好可以照試。
‹ 上一主題|下一主題