用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學vs拔萃小學(津校)
樓主: Ricky_roly
go

高主教小學vs拔萃小學(津校)   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-8-24 13:00
一間學校有不同banding的學生是不出奇,但如果一級只有最多60個學生(畢業時只有5x,流失率算高了)其實學 ...

DPS透明度極低確係問題

b3410 發表於 21-8-24 13:18
DPS多人去DBS,其實如果大致知道佢哋讀成點,已經可以知道學校水準?

IB 狀元有份。 但係小學畢業到中學畢業成六年時間,不能以小學的成績去衡量。

醒目開學勳章

rayc716 發表於 21-8-24 13:44
IB 狀元有份。 但係小學畢業到中學畢業成六年時間,不能以小學的成績去衡量。
...
咁一般嗰10個入到去S1排咩位置?

b3410 發表於 21-8-24 13:18
DPS多人去DBS,其實如果大致知道佢哋讀成點,已經可以知道學校水準?

新聞都出咗好耐,DPS大量教師離職,不少初/中(P1-P4)小既家長本已無信心,更不時聽到畢業生家長同佢地反映DPS升中缺乏支援,女生更近乎自生自滅,所以已出現緊離校潮。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 21-8-21 22:54
又難怪,因為學校網頁又冇提,亦無網友提供升中數據,所以我都建議,有網友知道數據就最好提供一下俾大家參 ...

當然啦,每次在EK 講小拔就會畀人圍攻。少說為妙。用者自知。

章太郎    發表於 21-8-26 22:34

bobbob 發表於 21-8-24 13:53
咁一般嗰10個入到去S1排咩位置?
等下年畢業生家長返嚟話你知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-24 14:09
新聞都出咗好耐,DPS大量教師離職,不少初/中(P1-P4)小既家長本已無信心,更不時聽到畢業生家長同佢地反 ...
我搵唔到,有網友提過,所以都想睇下咩事。

minichong28 發表於 21-8-24 13:40
DPS透明度極低確係問題
我上過dps網頁睇,真係咩都搵唔到

PTL_L 發表於 21-8-24 15:00
我上過dps網頁睇,真係咩都搵唔到
當學校將資料封鎖到連同校小五家長都無法得知任何過往升中派位結果時(除非有相熟小六家長),街外人更加唔會有機會知。

請問知不知道有没有荃灣既同學有保姆車? 謝!

可以打去學校特約間校車公司問下。

hkpapa852 發表於 21-8-24 15:19
當學校將資料封鎖到連同校小五家長都無法得知任何過往升中派位結果時(除非有相熟小六家長),街外人更加唔 ...
呢個動作先令我覺得好可疑,有dbs加持加少有既英津小,學生人數少,只要做好宣傳,開放透明啲,其實應該可以打橫嚟,狂收叩門及插班整靚成績,環環相扣。而家封鎖到連同校小五都唔知,實在諗唔通,我估原因有二,第一,唔想咁多人嚟爭,做好自己算,安守本份,唔可以蓋過dgs,dbs光芒(雖然冇可能)第二,升中成績唔理想,但又想吸引叩門、插班,惟有搞到自己「謎」的一樣,俾大家估估下,願者上鈎。

PTL_L 發表於 21-8-24 16:04
呢個動作先令我覺得好可疑,有dbs加持加少有既英津小,學生人數少,只要做好宣傳,開放透明啲,其實應該可 ...
初小不設考試(好似到小四都無),表面上令人感覺係可讓學生輕鬆,實際上大部份家長反而擔心成績落後於人到呈分追唔番,結果半級以上學生放學後一齊去旺角某補習社一齊繼續學習。

新聞都出咗好耐,DPS大量教師離職,不少初/中(P1-P4)小既家長本已無信心,更不時聽到畢業生家長同佢地反 ...

留得喺度嘅都係老臣子, 老派作風, 支持 __ __, 但正所謂鹹魚青菜各有所好, 總有用家唔介意.

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-8-24 14:37
等下年畢業生家長返嚟話你知
乜唔係年年都有10個入咩?

hkpapa852 發表於 21-8-24 09:48
90-100% B1

真係誇到無朋友

我都覺

rayc716 發表於 21-8-24 14:17
當然啦,每次在EK 講小拔就會畀人圍攻。少說為妙。用者自知。

你講出重點!

新聞?!link please?! https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=29917651
我只搵到呢個post,可能有幾分真實,但個人認為蘋果記者有意抹黑!文章都好矛盾!

蘋果報道一向有幾中立,大家心裡有數
只有用家才明白
對於真正心儀小拔既家長其實仲好,少D人同佢爭學位

回覆樓主:

開曬班名同埋教邊科喎。老師自己辭職都好過舊年港島間私校上緊堂炒老師。
‹ 上一主題|下一主題