用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學vs拔萃小學(津校)
樓主: Ricky_roly
go

高主教小學vs拔萃小學(津校)   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 21-8-18 10:46
唔知道點為之高幾級?Rcps 是平均每年8-12個入spc,3-5個入dbs,spcc 1-2個,仲有sjc,qc,ls,spcs,spss,dgs, ...

今年11個男仔去dbs, 女仔去spcc, dgs, 協恩,其他有迦密,黃芴南... 約一半同學去了band 1. 津校來講是很好成積。

rayc716 發表於 21-8-21 00:16

今年11個男仔去dbs, 女仔去spcc, dgs, 協恩,其他有迦密, ...
唔好意思,我被搞混亂了,因剛之前有網友告知band 1數字差好大距離

rayc716 發表於 21-8-21 00:16

今年11個男仔去dbs, 女仔去spcc, dgs, 協恩,其他有迦密, ...

DPS不嬲考直資成績很好的

minichong28 發表於 21-8-21 12:37
DPS不嬲考直資成績很好的

但好多人不了解

lovehk888 發表於 21-8-21 22:51
但好多人不了解
又難怪,因為學校網頁又冇提,亦無網友提供升中數據,所以我都建議,有網友知道數據就最好提供一下俾大家參考,等選擇者可有更好比較。

PTL_L 發表於 21-8-16 21:10
大前提是,要成為頭10先。想問下,成為頭10容易嗎?不過應該易過起rcps成為頭10,始終拔小係津小,大部分搞 ...

40個男仔要做頭10個, 話難唔難,話易唔易。

PTL_L 發表於 21-8-16 22:07
我想要轉直資會係好困難的事喇。機會過咗就冇喇,之前港華及st Paul cat中學想轉,校友大力反對,因為要有 ...

應該係教育局唔再批津校轉直資啦。只係佢地唔咁開宗明義咁溝出來。

PTL_L 發表於 21-8-18 10:46
唔知道點為之高幾級?Rcps 是平均每年8-12個入spc,3-5個入dbs,spcc 1-2個,仲有sjc,qc,ls,spcs,spss,dgs, ...

拔小升中b1%都好高

GCG 發表於 21-8-23 19:36
應該係教育局唔再批津校轉直資啦。只係佢地唔咁開宗明義咁溝出來。
咁一定係EDB決定,基本上如有EDB肯,辦學團體應該唔會點理其他因素

penguinding 發表於 21-8-23 20:53
拔小升中b1%都好高

唉,不知道了,都係果句,有網友pm拔小加埋10個左右男拔,只有3份1係band 1生,即20個左右,嚇得我果10個左右仲要靠直聯關係入DBS,如屬真,就好得人驚了。

PTL_L 發表於 21-8-23 21:21
唉,不知道了,都係果句,有網友pm拔小加埋10個左右男拔,只有3份1係band 1生,即20個左右,嚇得我:zombie ...

一定唔止1/3 去band 1.

P.S. 今年畢業生家長。

rayc716 發表於 21-8-23 22:24
一定唔止1/3 去band 1.

P.S. 今年畢業生家長。

咁都好啲,拔小已經每級得2班,今年畢業好似53人?得咁少學生一級,仲有果10個dbs位,如果得20個band 1生,真係講唔過,全校收齊先得360人左右,又有大靠山,會幾易做。個人認為,起碼35人以上band 1生先叫合格。

回覆樓主:

今年RC college 出左一個探花。即5科5*加2科5*

PTL_L 發表於 21-8-23 22:49
咁都好啲,拔小已經每級得2班,今年畢業好似53人?得咁少學生一級,仲有果10個dbs位,如果得20個band 1生 ...
其實九龍城區大部份官津小學既家長,都過份高估學校既實力。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PTL_L 發表於 21-8-23 21:21
唉,不知道了,都係果句,有網友pm拔小加埋10個左右男拔,只有3份1係band 1生,即20個左右,嚇得我:zombie ...

朋友就話90-100%b1,早幾年,佢朋友入面教,我自己有朋友曾經教過dps 都話派得唔好都叩得返b1,冇咁叻嗰啲都去黃x 南嗰啲,所以我印象中係派得好好

penguinding 發表於 21-8-24 09:00
朋友就話90-100%b1,早幾年,佢朋友入面教,我自己有朋友曾經教過dps 都話派得唔好都叩得返b1,冇咁叻嗰啲都 ...

90-100% B1

真係誇到無朋友
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

penguinding 發表於 21-8-24 09:00
朋友就話90-100%b1,早幾年,佢朋友入面教,我自己有朋友曾經教過dps 都話派得唔好都叩得返b1,冇咁叻嗰啲都 ...
要考慮埋佢哋中學九龍城網,有上移的機會,加上早幾出生率低,種種因素。

其實津校咩學生都會有, 就算係九龍塘名女津, 都會有人派去B3, 所以DPS都一樣, 有人叻, 有人唔叻, 好正常, 但我見好多努力既學生, 都會叩到自己想要既B1學校

minichong28 發表於 21-8-24 10:32
其實津校咩學生都會有, 就算係九龍塘名女津, 都會有人派去B3, 所以DPS都一樣, 有人叻, 有人唔叻, 好正常,  ...

一間學校有不同banding的學生是不出奇,但如果一級只有最多60個學生(畢業時只有5x,流失率算高了)其實學生人數那麼少,好似小班教學咁濟,band 1率應該要比大校多,dbs有1x個位,真係應該要比其他學校做得更理想的。

hkpapa852 發表於 21-8-24 00:57
其實九龍城區大部份官津小學既家長,都過份高估學校既實力。
DPS多人去DBS,其實如果大致知道佢哋讀成點,已經可以知道學校水準?
‹ 上一主題|下一主題