用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學vs拔萃小學(津校)
樓主: Ricky_roly
go

高主教小學vs拔萃小學(津校)   [複製鏈接]

回覆 Ricky_roly 的帖子

你所提的幾間學校,都係天主教教區作管理人,佢地既辦學宗旨係全人教育,唔會「或者講極細機會」轉到做直資的了。

Ricky_roly 發表於 21-8-16 17:52
大家好!想問一下意見,高主教小學 vs 拔萃小學(津校)啱啱打電話call。小朋友係男仔,英文OK,家住將軍澳 ...

高主教係一間好好的學校,通常d 人唔揀係因為地點同學費。
所以你情況當然選高主教!

回覆 2013skc 的帖子

多謝意見,我覺得高主教小學唔錯。但學校俾人感覺好似相對遜色,相比其他坊間出名的傳統名校。但學校歷史、校友網絡、其實也不差。剛剛中學部都有拎到國際奬項。

Ricky_roly 發表於 21-8-16 22:28
回覆 PTL_L 的帖子

多謝你詳盡的分析和無私的分享,我對學校了解多了很多。另外,想問一下男老師相對上是 ...

我覺得女老師比男老師多,但個人會鍾意男老師多啲,活潑生動好玩啲。疫情期間,見過男老師上堂,整個課堂氣氛都唔同
學校是向高空發展,所以音樂室、電腦室各2個,仲有其他活動室。由於高年班會分布高層,所以小息時不用他們下禮堂或操場,會另開一活動室俾佢哋休息。

Ricky_roly 發表於 21-8-16 23:41

多謝意見,我覺得高主教小學唔錯。但學校俾人感覺好似相對遜色,相比其他坊間出名的 ...

因為佢個地點真係十分吊腳,就算揸車,因為車多,都好難可以泊係門口。而且男仔的話附近有st joe 同之前有港華,
女仔灣仔都有3 大女校,呢d 又係免費。

不過鐘情私校嘅,都會好喜歡高主教。

多謝分享,咁其實學校都分流左高年班和低年班學生去使用課室和設施。想問小一時是否可以小食部買嘢(疫情前安排)?校舍其實睇資料都覺得幾大,但實際去到就知道係有一個操場。

多謝解釋和分享。小兒都有去叩st Joe 但係冇Offer只入到second in。阿仔話個校舍好細我覺得St Joe都係一間好好學校,英文語境很好,校內競爭都應該不少。

Ricky_roly 發表於 21-8-17 12:18

多謝分享,咁其實學校都分流左高年班和低年班學生去使用課室和設施。想問小一時是否可 ...
疫情前後,都冇小食部。學生是自行帶食物回學校。

咁即係剩係得午餐可以食嘢,同埋小息自己帶飲品和零食?低年班學生是否可以落操場玩?

Ricky_roly 發表於 21-8-17 19:37

咁即係剩係得午餐可以食嘢,同埋小息自己帶飲品和零食?低年班學生是否可以落操場玩? ...
可以
亦有棋類借給小朋友玩以分散注意力,盡量都係唔俾追逐,以免有意外發生,始終男仔多

當然入拔萃小學 高主教書院級數最多1C 同有機會入男拔已經不同等級

tkhhung 發表於 21-8-17 23:55
當然入拔萃小學  高主教書院級數最多1C 同有機會入男拔已經不同等級
...

唔知道點為之高幾級?Rcps 是平均每年8-12個入spc,3-5個入dbs,spcc 1-2個,仲有sjc,qc,ls,spcs,spss,dgs,mss,bps等(非官方數字/因好似一直都冇),呢啲學校ok ma?
Rc未必係最top,仲正如前邊所講,top 20-30好多都會外闖(近年少咗,因歸屬感問題),唔外闖既前列或band 2生,基本上上哂書院,唔需要做頭10先入dbs喎,保障上唔係全面啲?我點可以起拔萃讀小一就肯定自己仔做到頭10入硬dbs?不過可能有既,係我個人過慮喇,我自己就肯定唔到,由其男仔。

見拔萃小學大多講優勢都係入10個dbs,我想知多少少,因真係唔熟,請問其他band 1生會去咩band 1中學呀?

回覆樓主:

請問高主教將軍澳有校車嗎?

luvssmama 發表於 21-8-18 11:01
請問高主教將軍澳有校車嗎?
有褓姆車

PTL_L 發表於 21-8-18 11:02
有褓姆車

謝謝,老師有愛心嗎?幾多可以升書院?小兒黍緊報小一

PTL_L 發表於 21-8-18 10:46
唔知道點為之高幾級?Rcps 是平均每年8-12個入spc,3-5個入dbs,spcc 1-2個,仲有sjc,qc,ls,spcs,spss,dgs,m ...

同英華一樣 top 50 有一半走 邊間都沒所謂 找間適合子女讀

luvssmama 發表於 21-8-18 11:07
謝謝,老師有愛心嗎?幾多可以升書院?小兒黍緊報小一

老師愛心問題,我樓上答咗喇,可以睇一睇。
直屬關係中小學,edb規定係85%。前年學校話考頭100升書院都唔駛擔心,上年書院聽聞收番100過外都有,但唔知係咩階段收番,上年5班p6。

我哋今年小一都係五班,如果四班畢業生可能中學部就係收比較多外來學生。其實近年趨勢中學部成績都係穩步上揚。希望培養多啲歸屬感,多啲小學部家長同學生願意直升中學部。

認同,升中成績都好亮麗。我覺得比較起三私一直有過之而無不及。所以我心目中,RCPS/YW/SPCPS 係同一個level,只不過佢哋兩所學校係直資小學,資源一定比RCPS多啲。其實RCPS運動成績都好了不起,我參考左之前學界嘅數據。

Ricky_roly 發表於 21-8-18 19:39

認同,升中成績都好亮麗。我覺得比較起三私一直有過之而無不及。所以我心目中,RCPS/YW ...
希望你會做出對自己,對小朋友最正確既選擇。
‹ 上一主題|下一主題