用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學vs拔萃小學(津校)
go

高主教小學vs拔萃小學(津校)   [複製鏈接]

大家好!想問一下意見,高主教小學 vs 拔萃小學(津校)啱啱打電話call。小朋友係男仔,英文OK,家住將軍澳區,之前幼稚園係九龍塘讀,返學路程差唔多。如果學費不是重點考慮,想問兩間學校邊間好?大家俾啲意見討論一下,謝謝!
   13    0    0    0

高主教sure

Ricky_roly 發表於 21-8-16 17:52
大家好!想問一下意見,高主教小學 vs 拔萃小學(津校)啱啱打電話call。小朋友係男仔,英文OK,家住將軍澳 ...
Rcps

高主教小學

想請教大家,老師對小朋友關愛嗎?小一有冇排名?是否英文語境比較好,有net老師?小一是否雙班主任?如果小朋友想參加課外活動,例如球類活動,是否要老師挑選?唔好意思,太多問題因為想了解學校多些,謝謝。

Ricky_roly 發表於 21-8-16 19:27
想請教大家,老師對小朋友關愛嗎?小一有冇排名?是否英文語境比較好,有net老師?小一是否雙班主任?如果 ...
你想知邊一間?

回覆 PTL_L 的帖子

前輩,想知高主教小學情況,因為如無意外都是選擇高主教。軒銅是否跟拔萃小學同一層次?還是拔萃小學只是一所津立英小而已,因為知道校舍附近環境都唔錯。而軒銅升中排位理想,如果入到精英班keep到六年到尾,都係唔錯的選擇。
另外,想問多一個問題,坊間通常都將高主教同SPCPS同YW比較,這三間小學都是直屬和一條龍,如果有得選擇或者排次序比較,邊間比較德育和成績相對好。因本人心儀12校網同41校網,這兩個校網比較有優勢升上band 1中學。雖然另外兩間小兒都是waiting list。謝謝各位無私的分享和意見。

睇黎你都係想讀傳統名校
選高主教會比較適合
如果英華call就選英華
如果SPCPS call就當然選SPCPS
名校排位1)SPCPS,2)英華,3)高主教,4)拔萃小學

Ricky_roly 發表於 21-8-16 19:55

前輩,想知高主教小學情況,因為如無意外都是選擇高主教。軒銅是否跟拔萃小學同一層次 ...

Paul Boys 同 英華 應該同高主教係兩回事。

有拔小,未必揀高小,頭 10 可直入男拔。除非你鐘意灣仔區,又 ok 高小直中

Ricky_roly 發表於 21-8-16 19:55

前輩,想知高主教小學情況,因為如無意外都是選擇高主教。軒銅是否跟拔萃小學同一層次 ...

軒銅精英班係年年可以換位嘅,咁即係你想留係精英班,係需要出啲力嘅~~

津英小和私英小嘅比較係,津校一定要跟EDB課程指引,不可能偏離太多。私英小相對彈性大啲,亦要有收生嘅考慮~~~

拔小嘅優勢係佢係少數有追捧嘅4津英小之一,另一係~10個人男生可以入到DBS~~~

三直/私邊間德育好就好難去逐一評價,外觀係Paul’s Boy仔詩文啲~~~

Ricky_roly 發表於 21-8-16 19:27
想請教大家,老師對小朋友關愛嗎?小一有冇排名?是否英文語境比較好,有net老師?小一是否雙班主任?如果 ...
大家答咗大家既睇法,我答一答校內情況
1.學校校長、老師對學生非常關愛,基本上校內有9成學生坐校車或褓姆車,但校長基本上日日都起大門welcome 同學又或同家長交流吓。至於係咪所有老師都好nice,感恩,小兒遇到既都係,而聽返同學家長遇返,都有同感。不過會引申出其他問題出嚟,如果想再了解,如果你決定入讀,我再講下啦。

2.6年都係班頭10有排名,可問老師級名次,小一上學期冇考試,只有唔計分評估。

3.語境如果100分滿分,我俾80分,扣左20分係同學間多以廣東話溝通,對我嚟講,語境好是可以培養到中、英文隨時互換到。但英文堂、GS(常識)老師(冇香港口音,好好聽)全英上課,同學答問題大多可以全英回答。

4.小一雙班主任。

5.球類活動、童軍要選拔過(大部分學校都係咁安排)。

lskstephen 發表於 21-8-16 20:33

Paul Boys 同 英華 應該同高主教係兩回事。
大前提是,要成為頭10先。想問下,成為頭10容易嗎?不過應該易過起rcps成為頭10,始終拔小係津小,大部分搞珠入。

回覆 lskstephen 的帖子

請問兩回事是什麼意思?不太明白。論學校歷史、知名度、校友網絡,我覺得三間不相伯仲。SPCPS and YW是中文小學,RCPS 是英文小學,但感覺上三間英文應該不錯。是否基督教學校和天主教學校分別?謝謝分享!

多謝前輩分享。想問班內同學競爭是否很大,因為我知道私少,班內學生有機會最多40人。不知道今年收生人數是否足200人,男女比例是否8:2左右。因為女孩子相對上成績等各方面都比較早熟。如果男孩子在班內名次可能會比較沒有優勢。

Ricky_roly 發表於 21-8-16 21:30
回覆 lskstephen 的帖子

請問兩回事是什麼意思?不太明白。論學校歷史、知名度、校友網絡,我覺得三間不相 ...
個人喜好影響排位多啲。
我個人排位
RCPS>Paul boys 》yw

另外想問一下RCPS會否有機會轉直資?相對上資源會運用比較多,還是辦學團體不允許。因為另外兩間私小SFA and SJACPS都是同一辦學團體。我本人覺得校風純樸,但學校校舍比較舊。

明白。

Ricky_roly 發表於 21-8-16 21:39

多謝前輩分享。想問班內同學競爭是否很大,因為我知道私少,班內學生有機會最多40人。 ...
會有競爭,但感覺是良性,始終小朋友多是乘坐校車返學加上雙職,其實都唔係好認識其他家長(本人而言,亦知道好多家長是互相認識又比較清楚校內情況)
男女比例近年一直是一班35-40個同學左右,會有7-8個女生,今年收生足唔收足,真係不清楚了,因為移民潮關係,退學、離港實在前所未有咁多,名津校亦如是,音樂不停轉。

女生是比男生機會多,如課外活動-女童軍之類,女仔總人數少,被揀中既機會就會多,前列學生,又唔係真係女仔會好大優勢,初小可能是,高小就兩者差不多。

Ricky_roly 發表於 21-8-16 21:47
另外想問一下RCPS會否有機會轉直資?相對上資源會運用比較多,還是辦學團體不允許。因為另外兩間私小SFA and ...

我想要轉直資會係好困難的事喇。機會過咗就冇喇,之前港華及st Paul cat中學想轉,校友大力反對,因為要有教無類,加上大部分傳統基督教學校已轉直資,見到其優勢及影響,edb 唔會再俾天主教傳統名校轉㗎喇。

多謝你詳盡的分析和無私的分享,我對學校了解多了很多。另外,想問一下男老師相對上是否比較多?因為男仔學生多?校舍是否向高發展?因為我只去過學校一次,覺得戶外環境相對比較少。
‹ 上一主題|下一主題