用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保祿天主教小學 vs 九龍塘宣道小學
樓主: 南乳雞翼
go

聖保祿天主教小學 vs 九龍塘宣道小學 [複製鏈接]

回覆樓主:

我女都係文靜 佢在幼稚園也是男女校 佢唔係怕和男仔相處,仲有約一齊玩,只係唔鐘意一齊叫和太顛。咁叫怕事嗎?

去咗St Paul Cat 佢更開心 因為「物以類聚」的女仔更多,啱feel的朋友更多

bj1315 發表於 21-8-17 08:30
我女都係文靜 佢在幼稚園也是男女校 佢唔係怕和男仔相處,仲有約一齊玩,只係唔鐘意一齊叫和太顛。咁叫怕事 ...

謝謝你嘅分享!
我囡囡話唔鍾意同男仔玩⋯因為曳⋯不過佢女仔朋友都唔多⋯因為太靜又疫情問題少咗出去同人玩!希望乍都可以好似你囡囡咁識到多啲啱傾小朋友啦

南乳雞翼 發表於 21-8-16 16:57
我見Paul cat 個媽媽學校谷都係咁講出咗何詩蓓,大家都好開心!升咗呢咁
...

早前跟Paul Cat舊生家長傾計, 何詩蓓係典型 Paul Sec 學生既模樣,屬於沉實、謙虛、聽聽話話既類型。呢D都係歸功於跑馬地聖保祿既功勞。如果你想女女將來既性格係屬於呢類型, Paul Cat 係你杯茶

angelanala    發表於 21-8-17 09:31

tungmin 發表於 21-8-17 08:50
我見Paul cat 個媽媽學校谷都係咁講出咗何詩蓓,大家都好開心!升咗呢咁
  ...
絕對認同,不過總有人不滿,希望整個世界圍住自己轉。
有人提到,學校支持佢游泳訓練不多,但想講,見到有一篇訪問何詩蓓提到,佢每日5:00am起身,操水後返學,上堂一定要認真專心聽書,因為佢既時間表唔容許補習,如屬實,呢35分就係靠學校既教導,試問,學校已協助處理學業,不是已支持嗎?

另一方面,極欣賞佢既父母。好多mix,特別爸爸是外國人,家中主要語言大部分是英文,有時直情放棄中文或廣東話,但何詩蓓接受訪問時,是流利廣東話對答,可想而知,我估計佢父母教囡時是中英並重,俾個囡讀足12年Paul cat真係比較少有,呢個background 早就轉IS ,DGS了,可以見到,詩蓓對Paul cat好有歸屬感。

PTL_L 發表於 21-8-17 09:47
絕對認同,不過總有人不滿,希望整個世界圍住自己轉。
有人提到,學校支持佢游泳訓練不多,但想講,見到有 ...

又或者, 詩蓓本身性格好適合喺 Paul Cat 讀書.加上佢喺南華會操水, 講真, 日復日, 近真係好重要.
所以反映出選學校, 性情同近學校真係兩個好重要因素.
詩蓓爸媽好明智呢.

(利申: 我哋都係 multi-cultural 家庭, 其實唔一定要放棄中文的)

zaba 發表於 21-8-17 10:13
又或者, 詩蓓本身性格好適合喺 Paul Cat 讀書.加上佢喺南華會操水, 講真, 日復日, 近真係好重要.
所以反映 ...
係,真是好取決父母取向,能夠掌握兩種語言是優勢,唔明點解部分父母選擇放棄?

tungmin 發表於 21-8-17 08:50
  ...

何詩蓓係有聖保祿的value 自律刻苦 謙虛沉實。
作為家長唔係覺得升呢,只係有少少感恩有正面的model
因為在呢個年代 文靜守規 可能就係stereotype左怕事 無主見 無思想 無視野 無自信 無life skill

建立自信係你係給予一個適合嘅環境,有自信亦唔係一定要用口講

想請教一下

Paul Cat 同 九龍St Mary 比較

是否Paul Cat 對女仔發展全面D?

touchwood930 發表於 21-8-18 10:11
想請教一下

Paul Cat 同 九龍St Mary 比較
個人意見,少少分享,之前選校想法,不過是升中。
其實兩間都是校風十分好之學校,感覺style 差不多,兩間都要保持業績,所以大家力度是唔會細,我估相若,mary 更甚,因為是直龍,真心佩服。當年選校之際,一上mary網頁(可能而家有變,我講當年),我已經打退堂鼓,亦知道我小朋友唔適合mary(強調係我小朋友唔適合mary,唔係mary唔適合佢,以免又俾人抽後xx)。

Mary 網頁好實在、不花巧,不過太多字,密密麻麻,從而我大概估到學校教學取向,因而打退堂鼓。但見Ek有分享mary運動都唔錯?又學界又xx咁,我冇仔細睇,可以請其他網友分享。

當初阿女都係二揀一,不過我一心想入St Paul,
因為依家的竞争咁癲,有中學一條龍好緊要,
玩過一轉考小一,點會想再來一次升中🤪🤪

PTL_L 發表於 21-8-20 11:24
個人意見,少少分享,之前選校想法,不過是升中。
其實兩間都是校風十分好之學校,感覺style 差不多,兩間 ...

其實呢間直龍學校叻,主要原因係年年收外來插班生,當然背後係有發功既家長支持.

mary只係得讀書,從來不注重運動,更不注重學界,很少課外活動。留意網頁就知。
‹ 上一主題|下一主題