用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 關於升小派位的一些疑問
go

關於升小派位的一些疑問 [複製鏈接]

細女K3了,差唔多要報名小學,當時大女升小時都是n年前的事,大部分程序已經忘記了😭,所以有一些疑問,求專家解答🥲1.如果家姐讀mcs中學,妹妹自行報mcs小學能有分加嗎
2.如自行報回家姐曾經的小學,是否有分加?
3.派位校網到底如何分
4.目前報了九龍真光小學,還有其他直資可以報名了嗎?
真的很對不起有這麼多問題請教大家
   2    0    0    0

chasedream 發表於 21-8-15 05:13
細女K3了,差唔多要報名小學,當時大女升小時都是n年前的事,大部分程序已經忘記了😭,所以有一些疑 ...

1. 中小學同地址才有分
2. 父母兄姊為舊生有分
3. 自行不分區 大抽獎跟住址

細女K3了,差唔多要報名小學,當時大女升小時都是n年前的事,大部分程序已經忘記了😭,所以有一些疑 ...

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/EDB-P1Leaflet2021_CN.pdf

回覆樓主:

寶寶陶 發表於 21-8-15 14:19
MCS中小學在同一校址 這樣就有20分,如果家姐讀MCS中學,再加上適齡童10分,就系30分,是不是這樣?
...

得一間中小學係同一校址,就係聖瑪利~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

MCS 小學 : 九龍九龍城窩打老道130號
MCS 中學: 九龍九龍塘何東道5號

所以唔係相同地址,但家姐係old girls,都有舊生嗰10分,連適齡就係20分喇
恐龍家

小曳人 發表於 21-8-15 15:47
MCS 小學 : 九龍九龍城窩打老道130號
MCS 中學: 九龍九龍塘何東道5號

家姐非mcs小學(emoji)

回覆 mcl203 的帖子

慈幼、伍華、東涌天主教、可譽都係?

chasedream 發表於 21-8-15 15:50
家姐非mcs小學(emoji)

唔同地址, 唔同小學, 咁即係妹妹只係得適齡入學10分 (對MCS而言)

1.  MCS中學同小學唔同地址, 冇分加
2. 報家姐小學有分加, 適齡十世襲有20分, 如有相同宗教再十5分
3. 可check edb, 住址所屬的校網
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

無記錯妳大女應係葵青區小學畢業, 咁妹只有自行報呢間有分加 (舊生子女/弟妹).
其餘學校乜分都唔會有, 唔駛諗

如果妳可以係報小學自行前叫家姐插入HYS, 咁小學就有分加

bananaGi    發表於 21-10-7 08:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

協恩斷龍,名義上冇關係但因為地址一樣,原來都可以照加分?

1998Ruby1998 發表於 21-8-17 12:25

協恩斷龍,名義上冇關係但因為地址一樣,原來都可以照加分? ...
EDB要求係係地址一樣, 無話中學一定要係官津中學
其實係係協恩家長早幾年話我知, 小學又同佢地講過呢樣嘢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我見寫「哥哥或姊姊在該小學的中學部就讀,但必須是同一校址。」
雖然現實應該唔可能,但如果中學同小學冇關係,即唔係「中學部」,不過同一校址,都可以計算在內?

‹ 上一主題|下一主題