用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 關於升中面試班
go

關於升中面試班 [複製鏈接]

請問各位,升中面試班通常幾時報㗎?小女嚟緊升小五,依家報會唔會太早🤣
   12    0    0    0

kamababy2011 發表於 21-8-13 17:18
請問各位,升中面試班通常幾時報㗎?小女嚟緊升小五,依家報會唔會太早🤣 ...

睇個人需要,有小學會安排訓練,有D零支援。再睇自己個平時英普說話水平。

如果小朋友考級頭5又有心儀band1a津校或私校,上個面試班或許有少少作用,其他都係浪費錢,學校揀學生首先成績、操行為主,成績唔掂面試操得幾叻都係假!所以個人建議不如將面試費用轉去上外籍老師英語班、會話班,又或者再提升數學方面成績效果更加有作用(可能樓主小朋友英文、數學成績已頂尖另外)!

我自己諗住升小六的暑假再決定,考好第一次呈分先算。
我都係升小五

黑咪喵 發表於 21-8-13 22:05
如果小朋友考級頭5又有心儀band1a津校或私校,上個面試班或許有少少作用,其他都係浪費錢,學校揀學生首先 ...

你講得對。

若次第排得後,有些中學自行已沒有機會讓孩子面試或面試就算好,未必能搶回次第失去的分數成為自行正取生。

kamababy2011 發表於 21-8-13 17:18
請問各位,升中面試班通常幾時報㗎?小女嚟緊升小五,依家報會唔會太早🤣 ...

這階段考好呈一,努力参加比賽存certs。

個人認為,小四升小五嗰年報都有道理。想報既大多數人,都會喺升小六嗰年報,變咗過度操練,反而俾面試老師既感覺唔好。升小五報,有一年時間消化,面試時可能會嚟得更自然。

回覆樓主:

多謝大家既建議,感覺依家小朋友升中阿媽既壓力比小朋友既更大

王家爸爸 發表於 21-8-14 18:34
個人認為,小四升小五嗰年報都有道理。想報既大多數人,都會喺升小六嗰年報,變咗過度操練,反而俾面試老師 ...

我幫我小朋友升小五暑假(7-8月)報左八堂實體面試班,當時面對升小六好talk得的小朋友,我小朋友覺得英文口語比較弱,亦清楚了解要讀文章、自我介紹、答題等基本要求。我成功令佢知道自己邊方面弱,及早用一年時間提升口語。于是同年11月開始報網上單對單英文口語課程,幾十蚊50分鐘,每天到一星期三天連續一年訓練口語,提升口語應用能力。
12-2月學校提供五堂zoom面試班,都係講少少理論+練習+評估

我覺得唔參加實體面試佢唔會知自己要操咩。當然$2800的班不及萬幾蚊的口語課程緊要

直資報左3間實戰,練左咁耐武功,梗係想知效果如何,結果三間見左七次,全收,大大提升小朋友的信心
(當然選比小朋友相若或低少少banding)呢個係策略

kamababy2011 發表於 21-8-14 22:54
解決壓力既最好辦法就係早啲準備。

ferrymama    發表於 21-8-16 09:42

王家爸爸 發表於 21-8-15 10:57
解決壓力既最好辦法就係早啲準備。
正確!

我女小五下學期上學校的升中面試班興趣班

除咗報面試班, 媽媽都要和小朋友的多睇新聞和討論時事, 要上網搵下心儀學校嘅面試形式同内容, 在小五升小六暑假開始同小朋友多作練習, 以作最好的預備

kamababy2011 發表於 21-8-14 22:54
這已是事實,不論你喜歡與否。反正要安排暑期活動,不若就像王家爸爸建議,揾班二千零蚊嘅試下,適應、習慣下,不需要太貴,更順便准備下portfolio 。由現在開始,閑時每天都用15分鐘,找一國際,一本地新聞一起了解下,討論下,累積下就不得了。機會,是留給有准備的人們。

2009kid 發表於 21-8-15 10:37
我幫我小朋友升小五暑假(7-8月)報左八堂實體面試班,當時面對升小六好talk得的小朋友,我小朋友覺得英文 ...

你好!請問可以介紹一下實體面試班嗎?身邊沒有同學仔參加,不了解情況。我小朋友也是五年級。
謝謝!

JojoDad 發表於 21-8-16 12:42
這已是事實,不論你喜歡與否。反正要安排暑期活動,不若就像王家爸爸建議,揾班二千零蚊嘅試下,適應、習慣 ...

很誠懇的建議,謝謝!

HamoBaby 發表於 21-8-16 10:49
除咗報面試班, 媽媽都要和小朋友的多睇新聞和討論時事, 要上網搵下心儀學校嘅面試形式同内容, 在小五升 ...

謝謝!非常有用

如果真係想讀,個人認為最好升小五既暑假先讀一次,然後小五既聖誕或者復活節再讀多次。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題