用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無NAIS year 2 或小學家長(急)
go

[小學] 有無NAIS year 2 或小學家長(急) [複製鏈接]

請問有無家長知道開學我哋除左校服書包之外,自己要準備啲乜嘢?
我哋下星期搬來香港。 由於我哋隔離完學校就建議我哋即刻開學。所以想知有啲乜嘢我哋需要跟身,其他搬運可能一個月先會到港。

我哋問左學校但係淨係覆話準備ipad 隔離期間上課用。其他野學校話下星期再follow up,但下星期我哋已經趕唔切,飛左同隔離緊。

請問小朋友需要自己帶鉛筆盒,顏色筆嗎?
游泳堂需要準備防滑鞋嗎?游泳袋學校有規定嗎?
校服書包係唔係個成list入面啲全部要買齊?有乜嘢會用唔著?
year 2書包應該買大定細?
有規定黑皮鞋定係全黑波鞋都OK?

多謝大家🙏

2    0    0    0

你打電話去學校問。

chunui 發表於 21-8-13 17:02
你打電話去學校問。
問左,話下星期會有同事follow up。但下星期已經趕唔切。

Mangoflo 發表於 21-8-13 16:50
請問有無家長知道開學我哋除左校服書包之外,自己要準備啲乜嘢?
我哋下星期搬來香港。 由於我哋隔離完學校 ...

我不是這間IS, 但間間差唔多,唔洗咁緊張,IS開學冇咩準備,冇書簿,學生相都唔洗影,我通常只買個書包便開學,最需要的是snack box和水瓶。
校服買住夏季和PE kits先。
游泳一般著flip flop,游泳袋冇人理,用zip bag也可
文具你咪買定一份,本身可以share不過疫情唔知會唔會唔share
書包我中意大而輕(唔洗護脊因為冇乜重野帶)
香港好方便,除校服外,一個鐘一個地方如一田/AEON個D,巳可以買齊以上你講D野,運動用品去decathlon乜都買到,全部地鐵可達,不用擔心。

Mangoflo    發表於 21-8-13 19:26

964000 發表於 21-8-13 18:17

我不是這間IS, 但間間差唔多,唔洗咁緊張,IS開學冇咩準備, ...
多謝你回覆。
因為我哋本身唔係香港人,香港我哋完全無熟。隔離完第二日即刻返學。
小朋友都喺外國讀過幾間IS,間間都唔同,有啲要完全係連游泳包都有指定款指定顏色,有啲真係帶snack同水樽就OK文具書簿學校全包。

第一次香港返學。所以比較緊張。唸住可以準備就準備,可以買就買定。唔需要嘅就唔帶,免得加重行李。

Mangoflo 發表於 21-8-13 19:24
多謝你回覆。
因為我哋本身唔係香港人,香港我哋完全無熟。隔離完第二日即刻返學。
小朋友都喺外國讀過幾間 ...

第一日番學唔會要帶咁多野
番到來先買,香港買野好方便
你唔知邊度買再問人

Mangoflo 發表於 21-8-13 16:50
我哋下星期搬來香港。 由於我哋隔離完學校 ...

你去買校服嗰度就可以買齊基本用品(校服,書包,帽…)!

準備水樽,snack box (1日1-2份,no nuts),lunch (如果唔自己準備,就要同學校訂)。

文具應該不用,不過俾定1-2支筆都可以。

要校車嗎? 申請左未?

基本上無特別野要準備! 叫小朋友準備返學早起身!

你應該已經收到學校老師的電郵(查一下垃圾郵箱),(emoji)面有內聯網的連結。登入後按孩子的班別加入所屬的whatsapp group。再問一下同班家長。

校服,上網買然後寄到家(emoji)。先買你認為未來一兩個月要著的。

我仔沒有帶文具返學。

sumyees 發表於 21-8-13 22:20
你去買校服嗰度就可以買齊基本用品(校服,書包,帽…)!

準備水樽,snack box (1日1-2份,no nuts), ...
多謝你既回覆。
我哋應該會online買校服直接寄到隔離酒店,有無啲咩係真係唔需要,嗰校服list,泳帽運動裝樣樣野都係話compulsory,會唔會買左其實都唔會用。對上間學校又係要我哋咩都買,一個學年讀完領返曬啲嘢發覺全新完全無用過。

校車未,確定隔離完出來會住邊再安排(仲等緊公司安排)希望隔離期間可以知道夠時間安排。
我哋其實可以話連學校喺邊都唔知,google map 見過下咋。

想問下 書包有大細碼,year 2 用細碼OK嗎?

thank you 🙏

mik.chai 發表於 21-8-13 23:23
你應該已經收到學校老師的電郵(查一下垃圾郵箱),(emoji)面有內聯網的連結。登入後按孩子的班別加入所屬 ...
多謝你的回覆
我哋未收到電郵,學校嗰邊話仲未確實隔離緊嘅學生如何上課,下星期再同我哋follow up,
可能呢個原因未將我哋加入所屬班房whatsapp group呱。

由於俾上一間學校跣左鍋,文具游泳裝備等樣樣齊到不得了。想知有啲乜開學要用我哋就帶埋,唔洗再買。

Mangoflo 發表於 21-8-14 03:48
多謝你的回覆
我哋未收到電郵,學校嗰邊話仲未確實隔離緊嘅學生如何上課,下星期再同我哋follow up,
可能 ...

咁你買2套校服(短衫,短褲),一套PE(短衫短褲),帽,學校襪,細書包,學校泳衣,泳帽,1件house tee (呢個唔急,可以等你隔離完有需要請先去買),仲有reading bags.

其他水樽,皮鞋,白波鞋,小食盒都要準備定!

回覆 Mangoflo 的帖子

預備校服 用學校書包 學校cap 拎支水就得了我只買了泳衣和泳帽 沒有買足一set
你是那一班?有WhatsApp group的學校黑皮鞋 白波鞋 買唔切暫時穿自己其他色的沒有問題 學校通融的

sumyees 發表於 21-8-15 23:30
咁你買2套校服(短衫,短褲),一套PE(短衫短褲),帽,學校襪,細書包,學校泳衣,泳帽,1件house tee ( ...
好明白晒。多謝你啊。呢個list超有用。

Momocheng 發表於 21-8-16 00:19

預備校服 用學校書包 學校cap 拎支水就得了我只買了泳衣和泳帽 沒有買足一set
好的!多謝你。

還有需要準備午餐盒。 正如上面所言, 校服方面真的不用全部買曬的。 文具也不用準備,學校會有供應。
你可以check下email,應該會有講你係邊一班的,然後你就再用firefly登入學校內聯網,搵下相關嘅家長whatsapp group嘅叫r code,加入就可以了

請問swimming class 需要帶毛巾嗎?

唔使太緊張! 就算係compulsory, 知你地岩岩到, 都唔會捉得咁緊啦, 你已經識中文識上黎問, IS大把同學係真係全家第一次黎香港tim啦!

Mangoflo    發表於 21-8-19 04:14
Mangoflo    發表於 21-8-19 04:13
‹ 上一主題|下一主題