用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 值得尊敬的中文大學醫學院
樓主: 小鹿揀學校
go

值得尊敬的中文大學醫學院   [複製鏈接]

mcl203 發表於 21-8-16 11:23
咁呢個說法,引申,係咪就係統一收生方法,咪可以解決一切存在問題囉,只係IB,GCE,DSE,三者擇其一,咪 ...
係呀,其實統一d係好㗎,例如UK,Aus同NZ 佢地各大醫學院都要申請人先考aptitude test先,然後再揀學生去interview。
加拿大同美國都係要求考咗mcat先可以報考。

制度係可以有改善空間,你也可以反映給學院。大家也可提出改善嘅建議,或問下點解36下就要cut。其實個MMI都反映到合適度,如果佢肯俾人appeal(有interview+有CO在手)就更好。dse家長學生可以試下反映下這個也不錯。

chickchick 發表於 21-8-16 12:14
係呀,其實統一d係好㗎,例如UK,Aus同NZ 佢地各大醫學院都要申請人先考aptitude test先,然後再揀學生去in ...

咁呢度係香港嘛,港大中大都算世界前列大學,似乎又要信吓佢哋喎,香港醫學界又認為外地醫生不宜在香港執業,一定有佢哋嘅道理和理據嘅。所以,統一考試制度似乎係最適宜~~~

mcl203 發表於 21-8-16 11:23
咁呢個說法,引申,係咪就係統一收生方法,咪可以解決一切存在問題囉,只係IB,GCE,DSE,三者擇其一,咪 ...
集思廣益如何改善收生制度,唔係意氣用事。
雖然EK吹水為主,不過吹水也可以有建設性d.

從大學的角度,也希望收到最適合的人選,栽培真正可以服務社會的醫生。適唔適合做醫生,也的確唔應該用一個分數來一刀切。

不過如果話考慮很多成績以外因素,未必利於DSE考生,因為畢竟相對來講,少機會各種exposure.

不過,各種學制都有自己擅長與不擅長之處,諗下人哋點解叻,自己如何補上短板,好過睇唔到/或者睇唔起人哋的努力。

又似乎討論點並非面試模式,我估係醫科DSE可入讀資格。又即係兩大加個a test b test c test都無問題的,甚至要求全馬嘅體能測試。兩大話要求,咁考生咪唯有照跟囉,並非代表佢哋無能力/體能去達標~~~

b3410 發表於 21-8-16 12:38
集思廣益如何改善收生制度,唔係意氣用事。
雖然EK吹水為主,不過吹水也可以有建設性d.

咁宜家大學認為咁嘅資格已經適合嘛,又點去分邊個長邊個短,咁呢?例如,一個學生係少林寺學咗9年功夫,跟住佢去咗武當又學3年,似乎又好難話少林啲功夫無料到喎,除非大家都係武當或少林12年,同台比拼下啫,我估~~~

mcl203 發表於 21-8-16 11:07
你可能要考慮出返份千字文去解說一下,咁短嘅文無乜說服力的,試吓千字文威力去合理化你嘅理據~~~:keke ...
你真係唔明㗎?
人哋報紙小記都識計噃
在一樓個圖, 左下角個小圖, 話中大收咗4個滿分狀元, 佔嗰個category 的67%,
4/67%=6, 即6位狀元入讀醫學院, 即中大佔4, 港大佔2
同一計算方法去計晒其他category, 得出今年只有 135位DSE生入港大囉⋯⋯

唔洗寫千字文㗎,要寫千字文先明就唔叫 靚抽 啦!

回覆樓主:

我係認同要正視+ 嚴選“發水”學生, 應去收緊整條收生線,係整條,絕對最好推倒重來,但事實發生咗係要大家反映返個睇法和建議一下,下年快快收緊返。

即使世上無non jupas,大家同樣係dse同學,但因為少咗考oral,令不善說話的學生/強寫嘢表達的學生佔咗上風拎36+。考完 35分果位都一樣酸36,話你先執死雞入到,話hkeaa同大學唔體恤收埋35。人性,大家明白嗰種不甘心和不屑?能者居之,鬥唔贏唔心息可retake。

人生好多也是“你揀人時,人揀你”.

大家呻下無妨,爭拗下去無謂。

Augesttime 發表於 21-8-16 13:50

我係認同要正視+ 嚴選“發水”學生, 應去收緊整條收生線, ...
心有不甘,vs
心有筆金.

醫科好像武林盟主.
你爭我奪.

stillgood20 發表於 21-8-16 14:05
心有不甘,vs
心有筆金.

就係覺得爭嚟做乜,唔得都無計,想就再考過,真係只有咁。唔係?

Augesttime 發表於 21-8-16 14:08
就係覺得爭嚟做乜,唔得都無計,想就再考過,真係只有咁。唔係?
其實真係唔係爭, 起碼我唔係
只是想指出制度的不公平,不平則鳴!

mcl203 發表於 21-8-16 12:50
咁宜家大學認為咁嘅資格已經適合嘛,又點去分邊個長邊個短,咁呢?例如,一個學生係少林寺學咗9年功夫,跟 ...

咪係,邊處學功夫,唔係重點,重點係真材實料,而且有心做。所以港大 MMI,已經儘量好似安排一個擂台,俾有資格的同學去比試一下。只不過呢張入場飛,如何去拎?高分拎到的,如果擂台打輸咗,是否就冇的讀?
除了MMI,是否再引入其他標準化考試,用來更加全面的篩選?

還有,一間要打擂台,一間唔使打,究竟同學如何選擇?

b3410 發表於 21-8-16 14:19
咪係,邊處學功夫,唔係重點,重點係真材實料,而且有心做。所以港大 MMI,已經儘量好似安排一個擂台,俾 ...

MMI擂乜鬼嘢台吖
有冇一個案例是好叻打擂台但只有35分而又入到港大呢?

即係有冇出過 35分 co ?

小鹿揀學校 發表於 21-8-16 14:24
MMI擂乜鬼嘢台吖

我認同你, ,MMI雷乜鬼嘢台吖!樓主,講開35分就無CO,一言驚醒。

我一向係支持揀下睇下稱下,收返dd 35分去填多dd jupas。我覺得35同36真係能力上唔會好大分別(食力科相同分)

其實如果肯在MMI呢round,講如果dse生 excellent performance可加1分,咁都唔錯喎。我真係認真㗎,希望多d人反映返出來。

chickchick 發表於 21-8-16 14:49
我認同你, ,MMI雷乜鬼嘢台吖!樓主,講開35分就無CO,一言驚醒。

我一向係支持揀下睇下稱下, ...
其實我覺得如果加多些其他標準化評估的話,入場券可以再降低d, 多些同學入場,也可以多些選擇。篩走高分低能,或者完全唔適合做,只因為分數高。

小鹿揀學校 發表於 21-8-16 14:24
MMI擂乜鬼嘢台吖
答咗樓上

chickchick 發表於 21-8-16 14:49

我一向係支持揀下睇下稱下, ...

中大2018年LQ試過降至35分
港大當年門檻不降反升至最低37分
仿如曇花一現 中大之後LQ重返36

聯招 港大 + 中大 = 合計
2020 149 + 184 = 333
2019 138 + 237 = 375
---------------------------------------------------------
2018 112 + 155 = 267
---------------------------------------------------------
2017 169 + 131 = 300
2016 166 + 141 = 307

MBBS (JS6456)
2020 UQ [40] M [38] LQ [37]
2019 UQ 39 M 38 LQ 37
2018 UQ 40 M 39 LQ 38 Lowest 37
2017 UQ 41 M 39 LQ 38
2016 UQ 39 M 38 LQ 37 Lowest 36

MBChB (JS4501)
2020 UQ 38 M 36 LQ 36
2019 UQ 38 M 37 LQ 36
2018 UQ 37 M 36 LQ 35
2017 UQ 38 M 36 LQ 36

MBChB (GPS) (JS4502)
2020 UQ 42 M 41 LQ 40
2019 UQ 40 M 40 LQ 40
2018 UQ 41 M 40 LQ 39
2017 UQ 41 M 40 LQ 40

小鹿揀學校 發表於 21-8-12 16:04
值得尊敬的中文大學醫學院
真相…..

poonseelai    發表於 21-10-16 21:53

小鹿揀學校 發表於 21-10-16 19:54
真相…..

中大 力守 7科40分
港大 據守 7科38分(6科36分?)

Poyau 發表於 21-10-17 21:17
中大 力守 7科40分
港大醫收嗰位全港唯一的6科38分DSE生(36+2),我估係 Silvia Ng 位公子!!

Poyau 發表於 21-10-17 21:17
中大 力守 7科40分

可以解釋多些嗎?
係咪即係dse讀7科先至穩?
雖然我家孩子今年入讀mbbs,但經non jupas,我是代我細佬問問的,他的女兒讀中四dse,讀緊3x+m1,好想drop 1科。

謝謝。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊