用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 值得尊敬的中文大學醫學院
樓主: 小鹿揀學校
go

值得尊敬的中文大學醫學院   [複製鏈接]

October. 發表於 21-8-13 19:42
博果啲中文3-4果批。

有啲8科㗎嘛~~~

mcl203 發表於 21-8-13 19:43
有啲8科㗎嘛~~~
有8科亦有7科。

October. 發表於 21-8-13 19:44
有8科亦有7科。

這個當然~~~

ABC-DAD 發表於 21-8-13 18:22
Preclinical 嘅三年壓縮到2年,白老鼠(包括教職員)讀嘅反肚,教嘅做嘅反眼,大家都同友好講幾難頂,想有U ...

Enrichment year係一個關鍵嘅原因。加上梁院長見17年收DSE生超過7成,喺INFO DAY就話會收75%DSE生,跟住無以為繼,而家成日俾人翻炒出嚟講。

中大醫科比初期收多咗DSE生都有客觀嘅因素,多咗人選3X+M喺選擇2間醫學院時有更大彈性。

隨著考生少咗,19年醫科學位多咗,即使MBBS由4C+2X轉BEST6都改變唔到,面試形式轉MMI衍生另一個不明朗因素,好難怪人轉投中大。

36分呢個底線好難再放鬆,按中大計7科Min係40vs36,如果降至35分咪有機會連6科Min都輸埋?

醫科我女無能力啦,齋吹水啫。

cafeva 發表於 21-8-13 19:28
我唔係問你意見。我係問現時點定?

詳細咁就要問大學嘅醫學院,佢地收生係點樣揀學生去填滿學位,下年嘅admission talk應該好多家長問

chickchick 發表於 21-8-13 18:36
回覆 ABC-DAD 的帖子

而且,有好不少nonjupas都係 dual-curriculum的local school 讀書。
就係唔明好似有一啲媒體,要將收唔收到75%DSE學生入讀MBBS,當成,醫學院嘅一個非常重要嘅工作指標,但其實並唔係,決定權係在家長同學生嘛。我反而想媒體考究一下,到底醫學院嘅課程設計,最終個outcome係點? 承諾要提供畀入學同學嘅教育同訓練,係咪在六年內對現到,收全港最頂尖學生嘅醫學課程,同正常入學嘅課程嘅醫生教育,有咩顯注分別?

畢竟都係受資助學位,如果媒體可以追貼啲,咁每年可以幫到家長同同學更好去計劃囉。

LingChiBaBa 發表於 21-8-13 19:50
36分呢個底線好難再放鬆,按中大計7科Min係40vs36,如果降至35分咪有機會連6科Min都輸埋?..
2年後LS收檔, 到時中大港大收生接軌,估計都一定跌到 6科35分……
因為沒有第7科作後備, 6科有36分的難度提高不少⋯

Enrichment year係一個關鍵嘅原因。加上梁院長見17年收DSE生超過7成,喺INFO DAY就話會收75%DSE生 ...
你出文分析得好有條理同結構。

醫生呢,跟本係唔係好發展嘅事業呢?

我一直幾抱懷疑嘅觀望態度。

真係決定去嘅,又之前有瞭解同考慮清楚,家人唯有支持。

都開心知到今年唔係一面倒全部尖子讀醫。

LingChiBaBa    發表於 21-8-13 21:53

Enrichment year係一個關鍵嘅原因。加上梁院長見17年收DSE生超過7成,喺INFO DAY就話會收75%DSE生 ...

港大醫學院在新聞稿提及75%

2020年
https://www.med.hku.hk/en/news/press/20200813-jupas-admission-results-hkumed

內外全科醫學士課程(MBBS)今年透過大學聯合招生辦法(大學聯招 / JUPAS),維持提供75%聯招學額予合資格考生,最終150名香港中學文憑試(DSE)考生接受取錄。

Poyau 發表於 21-8-13 21:05
港大醫學院在新聞稿提及75%

2020年

咦?!咁講咪即係最多收75%?中大喺19年收81.4%DSE生喎,咁即係quota少過中大好多啦。

佢咁解釋知唔知醜架?

所以,對DSE家長來講,此帖的標題是正確的!

小鹿揀學校 發表於 21-8-13 20:22
2年後LS收檔, 到時中大港大收生接軌,估計都一定跌到 6科35分……
因為沒有第7科作後備, 6科有36分的難度提 ...

其實重點唔係幾多分,17'同18'年嘅 lowest係Best6 37分,問題係要唔低過對家。

cafeva 發表於 21-8-13 13:54
整體學生少左但係學位無少到. 最後果D位比咩人係點定?
Good queston!

LingChiBaBa 發表於 21-8-13 22:00
其實重點唔係幾多分,17'同18'年嘅 lowest係Best6 37分,問題係要唔低過對家。
...
對,始終係市場競爭,對手先係重要既考慮因素。

medicine    發表於 21-8-14 09:44

王家爸爸 發表於 21-8-13 23:21
都唔明有乜用好鬥?35分好差?為了所謂面子,sacrifice 左DSE考生的利益。

mcl203 發表於 21-8-13 19:38
仲要提下,6科35,7科可能係40,已經被CU執走咗~~~

中大 MBChB admission score
2020年最佳6科M/LQ皆為36分
今年有待公布才知有無收35分

Poyau 發表於 21-8-14 00:24
中大 MBChB admission score
2020年最佳6科M/LQ皆為36分
今年有待公布才知有無收35分
‘Taking a third elective and /or M1/2 will be strongly recommend’,已經出現係CU官立文件~
useful-information-2021.pdf (cuhk.edu.hk)

另,似乎今年亦已講過7科40係必收~~~

mcl203 發表於 21-8-14 01:21
‘Taking a third elective and /or M1/2 will be strongly recommend’,已經出現係CU官立文件~
useful-i . 另,似乎今年亦已講過7科40係必收~~~..
但你留意吓一樓個統計圖….
收70%DSE生, 呢個%咁整齊, 應該係目標為本, 硬指標….
但下面個小圖又imply 個min係40, 即冇收過39分嘅

照計無理由咁啱啱好收晒所有40分又出到個咁齊整的70%DSE生

難道冇收晒所有40分?

王家爸爸 發表於 21-8-13 23:21
年年俾人抽水,乾塘啦

LingChiBaBa 發表於 21-8-13 22:00
...
宜家咪做到野咯,趕客甘~~
PS:言猶在耳~~

73662710 發表於 21-8-13 23:49
都唔明有乜用好鬥?35分好差?為了所謂面子,sacrifice 左DSE考生的利益。
唔係sacrifice唔sacrifice既問題,更加唔係鬥唔鬥既問題,歸咎於面子更增加係唔靠普。主要係供求問題,係學位唔夠既問題,係想入既學生過多既問題,所以學校只好主要睇成績收生,你35分,人哋36,當然係人哋既機會高好多。同樣,如果你35分,人哋34,當然係你既機會高好多。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊