用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有音小offer既,$1000 留位你地交吾交?
go

有音小offer既,$1000 留位你地交吾交?

如題…

海豚BB 發表於 21-8-11 19:19
如題…

一鳥在手 勝百鳥在林

bbba05    發表於 21-8-11 20:52

回覆樓主:

點解唔比?報得名如果係第一個offer我諗個個都比。
其實音小唔差,interview嗰陣感覺都老師都好有愛心。

Poyau 發表於 21-8-11 19:35
一鳥在手 勝百鳥在林

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

我會當呢$1000買個保險,萬一最後乜都無又中寶,你一定後悔無比到呢$1000

我覺得如果touch wood最後冇其他offer, 而最後都會讀嘅話,我會比果$1000。相反,點都唔會讀嘅話,就唔會交。

kikibebe 發表於 21-8-11 23:58
我覺得如果touch wood最後冇其他offer, 而最後都會讀嘅話,我會比果$1000。相反,點都唔會讀嘅話,就唔會交 ...
同意

kikibebe 發表於 21-8-11 23:58
我覺得如果touch wood最後冇其他offer, 而最後都會讀嘅話,我會比果$1000。相反,點都唔會讀嘅話,就唔會交 ...

簡單黎講係將自己校網ge大抽奬保險線學校/ 寶校同音小比較下, 諗下大抽奬放榜日假如真係要2揀1自己會去註冊邊間, 如果會去音小就緊係比依$1000啦. 咁比較唔係睇唔起音小, 只係各家庭都有自己ge考慮, 學費、車程、有冇弟妹、想唔想升音中etc 所以有一撮人最後冇得揀下可能都會揀返保險線學校/ 寶校, 咁就唔好留位較實際了. 之前我地就係2揀1去左註冊音小冇去到寶校仲揀埋樂器同校車等, 之後叩門成功再轉走, 冇後悔比依$1000.

happy2115 發表於 21-8-11 23:03
我會當呢$1000買個保險,萬一最後乜都無又中寶,你一定後悔無比到呢$1000
咁音小做法都幾有計, 因為音小最早interview, 最早出offer, 預咗大家心態係買個保險先, 就會個個都比呢$1000, 如果音小 interview set 後幾個月, 到時候大家都可能有幾個offer在手, 咁就肯定少好多人畀呢$1000

回覆樓主:

但大抽獎係下年6月。
音小下年2月已經要俾埋5000啦窩

any one can share why you choose 音小 , is the way of teaching or their students outstand the 二線 primary school?  

shthui14 發表於 21-8-12 12:53
但大抽獎係下年6月。
音小下年2月已經要俾埋5000啦窩
根據以往經驗,第二期留位費係收期票,會喺大抽獎後先過數
但係今年係唔係仍然係咁,就要打電話問下學校啦

KateC2012 發表於 21-8-11 20:37
我有offer 但唔會留

我都係,唔會留

唔交留位費又點解去interview?

totemss 發表於 21-8-12 15:11
唔交留位費又點解去interview?

因為想俾小朋友練習下

回覆 littlepieces 的帖子

如果用黎rehearsal就唔交啦如果買保險,依一千蚊唔慳得

回覆樓主:

音小越出越早。正常考得而無offer在手,應會俾果1000大元。因此這是另一條財路。
我地上年考,都有offer..幸好拖到最last果星期交,未交錢有另一間更理想的offer,就慳返1000大元。