用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 上海取消了小學英語科評測
go

[小學] 上海取消了小學英語科評測

對香港日後英語水平的要求有冇影響或者啟示?
香港會唔會跟從?

無打算移民甚至連外國護照(仔女)都無
就唔好讀中文淺到爆既真國際學校

英文在香港遲早邊緣化
讀真國際既學生,中文外補極都係得半桶水
又冇外國入場卷去第二度發展
舊同學又個個有外國護照話走就走、冇晒舊朋友
真係多得個父母不少

PSKLAI 發表於 21-8-11 11:11
香港會唔會跟從?

相信亞局長都答唔到你,現政府一直矮化英文,有D司長official blog Chinese only, dse 英文科合格率仲低過死亡之卷中文科。有得學就學啦。

其實會唔會令某啲國內有錢人湧來香港讀國際學校?
定相反, 明知英文冇前途, 大家安心放棄英文?

回覆 PSKLAI 的帖子

唔覺得佢哋會湧來香港。上海北京嘅國際學校,d學生嘅英文已經非常native,唔睇人哋個樣,仲以為係鬼仔講緊英文。

PSKLAI 發表於 21-8-11 11:11
香港會唔會跟從?
只係取消評核,無話唔淮學。

始終英文係國際語言,你睇知知國內尖子都係英文好叻就知道係唔係重要。

有個講法話根本就是會令有資源同冇資源的小朋友距離更大
英語變成了有錢人的奢侈品
再不是校內免費提供的必需品
分隔了兩批人的層次和水平

其實國內人如果有錢都係送仔女去外國讀書,所以有錢嗰啲英文都勁

有一個說法
英美人士識英文完全不能代表他們上進和well educated
但如果他們學其他語言e.g. 中文, 會俾人感覺他們好學和有上進心

反之亦然

亞洲人識自己語言一定也不代表什麼
而如果英語好則一向令人一種well educated的感覺

當然如果亞洲人在某一些領域有超凡的成就
即使不懂英語仍是可以給人專業的感覺, 如一些大師或匠人或科學家
不過大前提是必須要去到越凡的表現
一般打工的, 冇超級特長, 又英文不佳, 可能會相對沒有競爭力了

回覆樓主:

內地富豪能夠獲取到嘅教育資源,係無需來到香港先可以得到的,特別係體藝資源又平又靚,反而過咗來香港之後中文會差得好緊要,追唔到大陸平均水準。