用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 灣仔聖約瑟St. Joseph vs 蔡繼有CKY
樓主: loversuperb
go

灣仔聖約瑟St. Joseph vs 蔡繼有CKY [複製鏈接]

推薦 st.joe

回覆樓主:

其實CKY已經俾咗大訂
仲走去叩門st Joseph, 妳真正心儀邊間,好明顯已經有個答案

另外傳統去CKY較易,調返轉將來想插班傳統學校st Joseph 較難

醒目開學勳章 貢獻勳章

loversuperb 發表於 21-8-11 14:31
回覆 小曳人 的帖子

因為我想佢留喺我身邊耐啲,我想佢讀埋中學先決定海外定本地升學 ...
咁你重視中文嘛? 有無研究過cky 學生嘅中文情況? 基本上,讀完本地學校小學畢業,中文能力都夠用
但英文就好大機會無讀cky 咁好

恐龍家

小曳人 發表於 21-8-11 15:47
咁你重視中文嘛? 有無研究過cky 學生嘅中文情況? 基本上,讀完本地學校小學畢業,中文能力都夠用
但英文 ...

真係?我位年輕人當年小學就係收咗位CKY插班生,唔一定係咁喎~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

mcl203 發表於 21-8-11 15:52
真係?我位年輕人當年小學就係收咗位CKY插班生,唔一定係咁喎~~~
...
當然會有例外,普通學校亦有好叻英文嘅人,所以好睇樓主自己嗰件咩情況,同埋佢想俾d乜個仔

恐龍家

其實小朋友適應能力好強,剛剛開始小學階段,學任何學制,大部分都係一樣,唔會有冇特別。反而考慮家庭的教育理念,父母心目中更加buy邊一種學制。
如果係當初幫小朋友揀小學的我,一定會揀St. Jo, 因為對傳統學制更加有歸屬感,也有安全感。
不過,已經小朋友慢慢長大,認知開始慢慢轉變,也對不同學制,和將來的規劃了解越多,我可能更加傾向於CKY

小曳人 發表於 21-8-11 16:37
當然會有例外,普通學校亦有好叻英文嘅人,所以好睇樓主自己嗰件咩情況,同埋佢想俾d乜個仔

...

我見嘅例子係,位同學並非係原校跟唔上嘅,亦指佢入咗新校嘅表現。當然,任何事情都有例外。佢能夠插得入,係正常估計情況下,已經係非常例外~~~

傳統名校,是一種信心保證。父母會安心;讀書條路點行也有一定軌跡可循。我好理解你的爭扎。

CKY; 算是「新貴」學校;家長不認同理念,常諗住讀唔掂但又跳唔到船點算好,會好痛苦。

小兒讀CKY; 見到他開心愉快也學到嘢;喜歡上學熱愛學習勇於嘗試有空看書發呆做自己喜歡的事。

要看看本身更重視甚麼。或者可用學制去選擇吧。

loversuperb 發表於 21-8-11 14:03
回覆 虎媽貓爸 的帖子

但係好似係最後兩年先知道自己夠唔夠資格考IB,如果唔得多數已經未畢業就會走! ...

CKY IGCSE 成績亮麗
只有少數唔符合升讀IBDP

http://cky.edu.hk/academics/igcse/igcse-results-2015/

IGCSE 2020
A* 34.98%
A*-A 67.29%
A*-C 95.86%

回覆 小曳人 的帖子

我重視啊,因為本身小朋友中文&英文語文能力都比較好

CKY 收咗之後,還叩門
即是對CKY 都心存猶豫
既然猶豫,留傳統學制,家長會安心啲

回覆 Poyau 的帖子

如果一路讀得掂去到考IGCSE再考IBDP當然無問題,但樓主應該係擔心小學階段如果已經唔適合,再轉入去傳統學校嘅可能性?

回覆 虎媽貓爸 的帖子

Yes ah

回覆 erictimmy 的帖子

想聽下你原因謝謝

我覺得CKY係啱唔認同傳統教學模式但又重視中文嘅家庭,如果本身都鍾意傳統學校,希望見到小朋友測考成績同排名,咁就唔好讀CKY

deco99 發表於 21-8-12 14:43
我覺得CKY係啱唔認同傳統教學模式但又重視中文嘅家庭,如果本身都鍾意傳統學校,希望見到小朋友測考成績同 ...

我覺得比較難接受的,是傳統填鴨大的媽媽我望不到排名和分數。事實是會很不安的。不過,學校成績表廿多頁;每科也有細項評語讓家長了解子女在學校的成長。評語很實在和「到肉」;坦言家長也要學習和適應。

我成日覺得,當我地常常鼓勵小朋友嘗試和盡力時,做家長其實也要學習勇敢踏出第一步。心理學上也有提及,正向思維的重要。除非完全不認同IB方向;否則為什麼要先假設自己子女讀唔到呢?”It is not failed, it’s just yet to succeed.’

我自己也在學習中。我承認會很糾結的;尤其自己是傳統教育下尚算成功的人;要走出自己的comfort zone; 陪個仔一齊學習和成長;其實也是美事。

loversuperb 發表於 21-8-11 12:34
回覆 2013skc 的帖子

以我所知st jo old boy 強勁,例如:恆基李嘉誠,李國寶,藝人陳奕迅方力申許廷鏗林 ...
校友會人脈及资源不可小覷。

回覆樓主:

St jo
人脈網絡遠廣過cky,對你小朋友幫助好大

請樓主早日放位,感激不盡

loversuperb 發表於 21-8-12 10:46
回覆 erictimmy 的帖子

想聽下你原因謝謝
至少60%直升聖若瑟書院,校友資源強大,st jo 仔氣質好
‹ 上一主題|下一主題