用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 張祝珊 / 中國婦女會
go

張祝珊 / 中國婦女會 [複製鏈接]

請問東區這 2 間學校,那間比較好?
   7    0    0    0

lowlow228 發表於 21-8-10 17:12

依成績計係張祝珊~~~

mcl203 發表於 21-8-10 17:16
依成績計係張祝珊~~~

謝謝回覆!

因 2 間各有優點,所以想請教大家意見!

醒目開學勳章

mcl203 發表於 21-8-10 17:16
依成績計係張祝珊~~~
我估一般學生成績距離已經唔爭得遠,不過ccsc應該尖子多啲啲

回覆樓主:

謝謝回覆!

回覆樓主:

本來心儀張祝珊,但見近幾年中婦成績也不錯,而且交通也比較方便,所以想請教下大家

lowlow228 發表於 21-8-10 18:13
本來心儀張祝珊,但見近幾年中婦成績也不錯,而且交通也比較方便,所以想請教下大家
...

中婦近年成績幾好

年份 考生 | 整體4+ | 整體2+ | 33222
2021 122 | 75.2% | 99.9% | 93.4%
2020 135 | 73.5% | 100% | 88.1%
2019 121 | 79.4% | 99.8% | 96.7%
2018 162 | 68.5% | 99.0% | 92.0%
2017 134 | 71.7% | 99.7% | 88.8%
2016 169 | 75.3% | 99.5% | 86.4%
2015 179 | [···] | 99.1% | 83.8%
2014 189 | [···] | 99.6% | 84.7%
2013 [···] | 71.3% | 99.7% | 89.3%
2012 [···] | [···] | 99.0% | [···] 

2021 HKDSE Results
https://www.hkcwcc.edu.hk/en/2021-hkdse-results

No. of students sat: 122

Average subject pass rate (Level 2 or above) : 99.9%

Average subject Level 4 or above rate : 75.2%

Students attaining 33222 (minimum University admission requirement) : 93.4%

醒目開學勳章

lowlow228 發表於 21-8-10 18:13
...
中婦校舍據聞會有部份重建及改建(唔知批咗未),預咗嚟緊會沙塵滾滾

bobbob 發表於 21-8-10 18:39
中婦校舍據聞會有部份重建及改建(唔知批咗未),預咗嚟緊會沙塵滾滾

工程進行中

回覆 Poyau 的帖子

中婦5+%真的非常想知道,為什麼找不到呢? 幾年都找不到,請問誰知道? 多謝!

lowlow228 發表於 21-8-10 17:12

喜歡的可自1、自2選這兩間。

東區大抽獎,BPS/CCSC/HKCWCC 只可3選1 放乙1。

建議你参加這兩間升中講座,看看孩子較match讀那間。因為A家長孩子適合CCSC,B家長孩子可能適合HKCWCC,人人不同。

我覺得兩家應該差不多的 , 如果是我,我會選離家近些,交通方便的,每天省下的時間,精力積纍起來......

回覆樓主:

謝謝大家回覆!
因丈夫比較喜歡張祝珊,而我又認為中婦交通又比較方便,所以請教大家意見。

張住山 發表於 21-8-10 23:15
回覆 Poyau 的帖子

中婦5+%真的非常想知道,為什麼找不到呢? 幾年都找不到,請問誰知道? 多謝!  ...
咁梗係唔係幾好意思拎出嚟掛?勁嘅數據仲唔披個大紅枣,敲鑼打鼓出嚟?(鄙淺見解勿噴)

王家爸爸    發表於 21-8-15 22:19

回覆 Face3366 的帖子

是這樣,近幾年我看這討論區對中婦的排名一直在張祝珊前,再看之前的討論又多是說張好一些,身邊朋友都是這麼說。所以我很confused,想如果有數據可以自己比一下,可惜又找不到。Anyway,謝謝您的回復!

lowlow228 發表於 21-8-14 21:31
謝謝大家回覆!
因丈夫比較喜歡張祝珊,而我又認為中婦交通又比較方便,所以請教大家意見。
...
小朋友自己點諗?

張住山 發表於 21-8-15 16:53

是這樣,近幾年我看這討論區對中婦的排名一直在張祝珊前,再看之前的討論又多是說張 ...
對,唔會錦衣夜行。

王家爸爸 發表於 21-8-15 22:18
小朋友自己點諗?

謝謝回覆

小朋友冇乜主見,所以才上來請教大家

lowlow228 發表於 21-8-15 22:38
謝謝回覆

小朋友冇乜主見,所以才上來請教大家
如果係我,我會睇下兩間學校既網站,下載兩間學校既年報,同小朋友一齊研究、分析下,帶小朋友去兩間學校現場睇下,然後叫小朋友自己決定。

張住山 發表於 21-8-15 16:53

是這樣,近幾年我看這討論區對中婦的排名一直在張祝珊前,再看之前的討論又多是說張 ...

如果係呢個討論區,咁多年嚟既主流意見應該係覺得張較中好。

如果你話排名,恐怕唔係講緊呢度
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題