用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實王錦輝係一間點樣嘅中學
樓主: chingcat
go

其實王錦輝係一間點樣嘅中學   [複製鏈接]

如果出國爲主,點解9成考DSE? 點解AL 得1成人讀?

mcl203    發表於 21-8-11 13:14

morningsun 發表於 21-8-11 13:13

要留意中一學位應可~180人,但多年嚟中六畢業生都係100-120人內
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實佢DSE成績不突出唔緊要. 但最怕是學習氣氛不佳. 只係比小部份人報考AL, 大部份考不到的, 要考DSE或出國. 於是. 有錢等出國的, 恐怕都不會太緊張功課吧. 同輩 HEA 讀, 自己不受影響嗎? 對於不想子女出國的都是另一種壓力吧!本來小學讀WKF都好,可是沒有呈分試,都不知如何可轉去其他本地中學,或者都是遲早要放洋。 

一間好的學校好難持續出現S6畢業學生數量明顯少於S1入學學生的情況。

Poyau 發表於 21-8-10 17:28
王錦輝 高中行雙軌 以考DSE為主
考AL比例雖然低 首三屆成績亮麗

AL??  咁有人讀7年?

morningsun 發表於 21-8-11 13:13

九成可能只這樣。
- S4學期尾人数180人
- 因海外升學退學40人
- 升S5 人数140人
- 當中140人,九成考DSE
- 如此類推,升S6又走40人,當中九成考DSE
- 即最後升S6100人,九升考DSE
-...

SummerTrees 發表於 21-8-11 14:18
一間好的學校好難持續出現S6畢業學生數量明顯少於S1入學學生的情況。

如果當佢国際學校咁睇,年年每级都有學生退學去外国,咁會唔會好d?

不過,如果肯定唔出国讀書,咁要小心d!

始终,哩個世界冇免費午餐,唔诜点讀書,但公開試又好好,有冇咁著數?就算有都相信係special case而唔係normal case, 唔好咁容易比人地用d special case 泥唔導以為係normal case.

twhkleung 發表於 21-8-11 14:47
如果當佢国際學校咁睇,年年每级都有學生退學去外国,咁會唔會好d?

不過,如果肯定唔出国讀書,咁要小心 ...
在正常情況下,每一間學校每年都會有一定比例出國讀書的學生,即對全港的中學而言,會有一個出國讀書的背景概率。任何一間中學出國讀書的學生比這個背景概率在一定範圍内高或者低都是正常的,但是明顯高於這個比例則爲不正常。
如果是一間好學校,一旦有空位之後很快就會通過插班補足學生數量。如果持續的無法補足,則有原因。

twhkleung    發表於 21-8-11 15:12

SummerTrees 發表於 21-8-11 15:07
在正常情況下,每一間學校每年都會有一定比例出國讀書的學生,即對全港的中學而言,會有一個出國讀書的背景 ...

又唔好咁講, SPCC, DGS, DBS, SPC, LSC, GHS ...... 呢一大堆名校, S6 畢業人數, 通常比S1入學人數少20%或更多

pcbs    發表於 21-8-15 22:14
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SummerTrees 發表於 21-8-11 15:07
在正常情況下,每一間學校每年都會有一定比例出國讀書的學生,即對全港的中學而言,會有一個出國讀書的背景 ...

唔係間間中學都會補貨的~~~

bananaGi 發表於 21-8-11 14:21
AL??  咁有人讀7年?

王錦輝考IAL 同DSE一樣讀6年

https://www.hkbuas.edu.hk/sites/hkbuas/files/web/fields/publication_file/InformationBrochure_2020-21.pdf

hkpapa852 發表於 21-8-11 15:18
又唔好咁講, SPCC, DGS, DBS, SPC, LSC, GHS ...... 呢一大堆名校, S6 畢業人數, 通常比S1入學人數少20%或 ...

SPCC/DGS剩係計S6-S1就係~20%,唔計佢哋會收插班生~~~

有時學生流失後,又未必有咁多合心水學生填補得番,就順理成章咁愈來愈少學生畢業算數。

醒目開學勳章 王國長老

除非拎每間學校annual report每年數住佢幾多人走,否則齋計「s6-s1=流失」係不正確。每年走廿個,插廿個,到中六人數無變但個餡變晒,有意思嗎?

直資年年有人走,名官津都一樣,有錢出國嘅唔一定揀直私(call me naive,除非少數勁到出國全船,否則正常出國唔先睇錢,睇咩!)

但係現在咁嘅教育環境,相信都有不少人,一心安排子女出國。可能只是睇自己有幾多彈藥同子女適合在邊個階段出國。王錦輝或其他一條龍直資咪啱佢地。既有良好的語境,又可輕鬆學習。可能學校都鍾意收這類學生,更接近學校的教育理念! 

Gud567567 發表於 21-8-11 16:53
但係現在咁嘅教育環境,相信都有不少人,一心安排子女出國。可能只是睇自己有幾多彈藥同子女適合在邊個階段 ...

佢只係英語文(又不一定係英語言)教學直資,唔係ESF,又唔多外籍生,点解觉佢只係直有良好語言環境?

Gud567567 發表於 21-8-11 16:53
但係現在咁嘅教育環境,相信都有不少人,一心安排子女出國。可能只是睇自己有幾多彈藥同子女適合在邊個階段 ...

Deleted

JojoDad 發表於 21-8-11 17:01
佢只係英語文(又不一定係英語言)教學直資,唔係ESF,又唔多外籍生,点解觉佢只係直有良好語言環境? ...
我覺得呢個問題問得好好,近來經常睇到有網友分享,如果出國,讀直資更適合,咁點解呢?又睇返,直資學校係咪又真係咁多人出國讀書呢?

ar_mak 發表於 21-8-11 17:29
我又覺得你呢個加單問題又係問得好好。正所謂出國能醫百病,如果有埋個回流打理家族生意呢個配套,咁真係讀 ...
多謝Mak哥讚賞好鍾意睇mak gor既帖
‹ 上一主題|下一主題