用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英一VS陳守仁
樓主: siutreasure
go

英一VS陳守仁   [複製鏈接]

回覆 siutreasure 的帖子

我成日覺得花跳呢D桌頭野姐就好似運動咁.....你唔强無得參加比賽咁點?
所謂出去比賽老師都選個勁的
個人認為呢個唔係選英一的原因

ipki 發表於 21-8-11 12:31

我成日覺得花跳呢D桌頭野姐就好似運動咁.....你唔强無得參加比賽咁點?

兩仔無玩音樂,又無其他運動,而花跳成績係唔錯,每次有獎,都係頭三…所以聽到咁岩有學校同自己仔玩既運動都睇重,所以係我選擇其中一個原因,因呢項運動其實唔覺有邊間學校會睇重(emoji)

siutreasure 發表於 21-8-11 12:23
有去過學校,校舍係細,也見過校長,又聽過佢個talk。

我兩小朋友都有玩英跳,英一花跳唔錯,有出去世界 ...
其實你當初應該去插軒小

其實你都有答案
點都好,加油

siutreasure 發表於 21-8-11 12:23
有去過學校,校舍係細,也見過校長,又聽過佢個talk。

我兩小朋友都有玩英跳,英一花跳唔錯,有出去世界 ...

我明白你糾結原因啦。跳繩同機器人好似是英一的特色。學校谷同學參加好多比賽。而你仔仔又鍾意 所以這方面好似英一好arm你仔仔

但英一其他ECA好小選擇。
陳就選擇多多 你可以看youtube簡介會。也許細佬會發掘到新的特長 愛好 優勢 都說不定!

突然發現大仔P4插班陳?即適應一年後就要呈分?壓力好大wor。我覺得你不應該只重視細佬 因為哥哥這一兩年適應新環境 加同其他精英呈分反而更重要陪伴和教導

or 最簡單就是一起入英一 大家輕鬆d  但升中派位好麻煩 中西區統一派位band 1唯有KC。你要培養小朋友多些soft skill 盡量自行階段面試成功 不參加大抽獎。

ipki    發表於 21-8-11 12:41

ipki 發表於 21-8-11 11:57

係架,所以你要有自已的諗法但求中遊的,就1/3+1/3夠哂數

中西區3-4成派B1英中,還是要打折,須知中西區不利男生啫,但係非常利女生呢,間間都托高咗非真實嘅B1率~~~

ipki 發表於 21-8-11 12:29

其實睇你都有要求個喎唔好介意我咁講

如我有要求,應一早去捉兩仔學野,考間龍校…我大、細仔一樣考小只有一個offer,有左大經驗我都係堅持由佢地,乜都唔識下去考(emoji)

我既想法係讀書讀到2x歲大學…有排讀,唔需要k就響度咁辛苦…我想佢地有得玩就玩下…最梗要乖,找間學校唔洗好勁,校風好,小朋友乖。因為太多跳樓,我好驚(emoji)所以我唔敢迫小朋友。當初好抗拒津校,聽人話好多功課做,所以都係比仔去讀私校,功課方面唔多,又唔係話要成日默書,無測、一年三次考試,每晚7pm訓覺,我覺得都幾舒服的。可以的話中上就可以架喇,可能我要求唔高,但有d能力就有d要求,但唔係話響學業、成績上好有渴求。

ipki    發表於 21-8-11 12:42

siutreasure 發表於 21-8-11 12:34
兩仔無玩音樂,又無其他運動,而花跳成績係唔錯,每次有獎,都係頭三…所以聽到咁岩有學校同自己仔玩既運 ...
花跳叻...... 咁即係點? (妳想點?)
現實D, 花跳再叻, 對升中係近乎零幫助, 對日後升大學更加係完全無幫助

想升中理想, 其實成績先係首要

所有ECA其實只係花招/前菜

ipki    發表於 21-8-11 13:58
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 mcl203 的帖子

你講一到個重點中西區係女仔拉高左
男仔真係死

我個朋友,一個女一個仔
個仔都要去隔離就知咩事

evveric 發表於 21-8-11 12:40
我明白你糾結原因啦。跳繩同機器人好似是英一的特色。學校谷同學參加好多比賽。而你仔仔又鍾意 所以這方面 ...

事實係知道仔無乜技能,咁岩兩樣仔都比較出色又有興趣,所以心儀英一既主要原因是真的。成績唔差再加兩樣技能,咁都唔錯呀

係呀,大要適應新學校之後就要呈分,細又要適應小一,我就得我一個,好怕攪唔惦,兩個都半桶水我就死喇!

無錯你明白我了,我想簡單d入英一,學校細,人少,老師照顧小朋友可能會好d,但係大仔一定要考得頭,我目標係級十內,我睇仔現在成績唔錯,而且佢大d,同佢傾下會好容易配合,亦都係鎖定入kc。本黎係咁想,不過細仔因哥哥被tsl收左後比多次機會細仔in,兩個同學校有想重新再考慮,因我都有問過大仔,佢話唔知揀邊間…我同先生都係唔識揀,我知d唔知d,又好怕揀錯,所以想講左自己情況同稔法,再請教下大家。

如果自行階段其實係講小朋友自身?還是邊間學校出身都會有關系呢?

ipki 發表於 21-8-11 12:43
回覆 mcl203 的帖子

你講一到個重點中西區係女仔拉高左

請問隔離係邊區?

hkpapa852 發表於 21-8-11 12:43
花跳叻...... 咁即係點? (妳想點?)
現實D, 花跳再叻, 對升中係近乎零幫助, 對日後升大學更加係完全無幫助

其實花跳叻唔係為左for中學,因為兩仔真係鐘意跳,而學校都有又跳得出色,兩仔更開心。

zaba 發表於 21-8-11 12:35
其實你當初應該去插軒小

我就係唔識我係求其報,朋友叫我睇下呢間就報左,報完同朋友講叫面試,佢問我報英一定英二…我都唔知有英一和到英二兩間學校

我早輪寄信去軒小,佢打比我話過左期,叫我11月到再留意,再報我真係對學校無研究果種老母黎,家下先叫攪清左d架喇,叻左少少

siutreasure 發表於 21-8-11 12:50
事實係知道仔無乜技能,咁岩兩樣仔都比較出色又有興趣,所以心儀英一既主要原因是真的。成績唔差再加兩樣 ...

你兩位唔識揀,可以認為你位仔仔識揀?~~~

ipki 發表於 21-8-11 12:36

其實你都有答案

心係偏向一間,但始終都係要睇實際數字…對佢兩個邊間較好,我驚自己揀錯同你地chit chat都係探索梗同學梗野架

mcl203 發表於 21-8-11 12:57
你兩位唔識揀,可以認為你位仔仔識揀?~~~

佢讀嘛,咪問下佢覺得邊間好囉就正如初初叫佢插班都會話佢知點解既,我地都好尊重小朋友既,既然一家四口都唔知點揀,咪問下你地囉

siutreasure 發表於 21-8-11 12:59
佢讀嘛,咪問下佢覺得邊間好囉就正如初初叫佢插班都會話佢知點解既,我地都好尊重小朋友既,既然 ...

小朋友唔識間學校好難揀到,呢度啲家長亦都只能夠同你講客觀事實,分析入邊間學校既利弊。牌面當然係tsl 有更大保障,但揀英一唔代表揀錯,只要你覺得最適合你既家庭需要就得了,無人知下個月下年發生咩事,可能你下年有另一個vs呢~

laigillian 發表於 21-8-11 13:12
小朋友唔識間學校好難揀到,呢度啲家長亦都只能夠同你講客觀事實,分析入邊間學校既利弊。牌面當然係tsl  ...

講穩陣係tsl穩陣d既,所以好多謝你地成日提醒我

本身11去左12,唔敢博

Case 1: 若陳收左細佬
始終建議一起去TSL.
若樓主重視ECA,陳都有更多選擇可以嘗試.
花跳一定要英一先得咩? 出面應該都有好多花跳機構

你話想仔讀大學, 咁一定學業成績行先啦! ECA就自己出面玩 都得

之後要花多時間盯住大仔適應+同精英爭呈分

人D收左你,即是證明認可兩個仔仔學業成績,不應該放棄

Case 2: 若陳不收細佬

若可以安排好每日接送西九龍+西半山兩閒學校,我都會選擇分開讀
若真安排不到or不想麻煩,兩個仔一起英一都可以, 但家長要谷多D, 成績一定要at least top 10-20%, 爭取自行離場. 否則升中會好慘容易跌去Band 2, 那就更難入到大學degree

其實你有無查過KC DSE成績?男校中 并不出衆. 估計B1B水平
‹ 上一主題|下一主題