用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英一VS陳守仁
樓主: siutreasure
go

英一VS陳守仁   [複製鏈接]

陳守仁50名係B1A

通常50名或以前同學會不會有咩特點?(私幼?全職媽?)
如果升小一家長希望九月開學前評估自己能否以後達到目標
或者小一第一次考試成績其實能大概看出以後幾年成績趨勢?
謝謝

我睇左咁多,我覺得你自已都有答案
但係為左細唔掂,去搞到個大保守
值得?
我成日話每個小朋友都係個體,佢有能力插入tsl,證明係有D料
唔好浪費左佢
細的,你咪睇下點幫佢LOO,或者到時找TSL附近有較多支援的小學去讀

ANYWAY,我都尊重你的決定

另外,
其實咩學校都要靠家長
就正如踢波咁,你有美斯/尼馬咁又點?
都要有個好教練至會WIN比實
家長係課後補習完的態度同做的野
絕對會影響個小朋友
你睇返成績好個D,佢地家長付出唔少架
我唔係只金錢去找人補
而係佢地的時間心機,要知個小朋友差D咩
去加强D咩,然後上堂/補習老師教完返來要跟
真係要多謝返自已架

siutreasure 發表於 21-8-11 00:17
本身大仔學校私校,因為兩個一齊讀好貴(emoji)所以試下去插下津或平既直資校囉。

大仔讀果間又真係無谷, ...
雖然英一係津校, 但位處相對強既區域, 學生背景亦比較平均一啲, 我估未必好似樓主你以為咁會"hea"啲, 或者絕對性地少啲競爭. 老實, 到呈分, 大家都好出盡力的.我相信, 如果你小朋友係女仔, 大家既建議可能會有啲啲唔同, 但因為樓主你兩個都係仔, 而大家都知道中西區升中 band 1 位不足, 咁何必去英一, 又遠又冇校車?

(利申: 我哋心儀英一, 不過我哋家中幼兒係女仔)

ipki 發表於 21-8-11 09:53
我睇左咁多,我覺得你自已都有答案
但係為左細唔掂,去搞到個大保守
值得?

今日會再重複睇多次大家意見先
今時今日好多家長都勤力,出好多心、力!有些仲係雙職。我係ftm,但懶得好梗要果隻

zaba 發表於 21-8-11 09:56
雖然英一係津校, 但位處相對強既區域, 學生背景亦比較平均一啲, 我估未必好似樓主你以為咁會"hea"啲, 或者 ...

其實傾向英一,真心稔住能hea d

今日會再睇多次大家既建議同再睇睇d資料

回覆 siutreasure 的帖子

唔到你懶如果懶你就唔好有要求
B2 甚至係....B3都照讀

如果有要求又要想至少B1尾B2頭,又唔想付出
唔好意思,呢個世界無咁著數架
諗真D自已要咩仙,你都誇區去讀,有咩理由仲要懶架
係懶的,屋企對面就得啦

你唔好諗住小朋友會自動波
去到咩學校都一樣要比心機,你HEA,小朋友都跟住HEA
我自已都係雙職父母,我情願係自已放棄唔睇電視

siutreasure 發表於 21-8-11 10:03

英一係好學校, 但個人覺得如果只係因為可以"hea"啲, 就真係捉錯用神了~不過我明你, 因為我都好懶的, 哈哈哈.

siutreasure 發表於 21-8-11 10:03

無所謂既, hea D咪要調整下期望, 以入SLS或者聖呂為目標囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ipki 發表於 21-8-11 10:21

唔到你懶如果懶你就唔好有要求

咁我小朋友本身學校都考得唔錯,佢會自動波,我咪可以hea囉!轉校好早講左因為兩個讀私貴,所以試下插、叩津校唔洗錢交學費或平d既直資!小朋友有能力轉我都開心,我咪係想揀間能夠同我原來咁hea咁過生活囉咁我仔本身唔差,無理由要去間差既學校讀掛我果區本身校網唔好,無理由又揀個校區仲差既學校讀掛我兩仔好早訓,所以佢地訓左我都好得閒,平時真係唔溫書,係一年三次考試、默書先溫,都係佢自己溫,我好得閒架喔

我會睇仔邊方面差,找外援囉,咁我唔教,也可請人教,等自己得閒掛…

hkpapa852 發表於 21-8-11 10:41
無所謂既, hea D咪要調整下期望, 以入SLS或者聖呂為目標囉!

其實你講既兩間係乜…我都唔識,今日要去做多d功課先得

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 21-8-11 10:41
又唔可以咁講,hea啲連sls同聖呂都未必入到,尤其響中西區

如果大仔做到,正合TSL唔好哂左佢

同埋我想話,唔好只係靠外人幫手
想高分
3分1靠學校,3分1靠補習,3分1靠家長
做對學校的練習,合格
補習可以中上
要級頭,家長都要跟

你明就明唔明就由佢啦

英一係合你的
我無其他補充

ipki 發表於 21-8-11 11:42

如果大仔做到,正合TSL唔好哂左佢

所以我一向都話你地班家長好勁…講到練習我無研究,都係求其特價買黎比仔得閒,考試前做下架咋…我我連仔既書都無睇過,所以講真唔知佢學梗乜,我堅懶過條蛇。我以後會留意下點揀岩學校既練習。我唔期望佢級頭呀,因我唔覺得佢得(emoji)你講果每樣1/3講得好岩…多謝你指教

係架,所以你要有自已的諗法但求中遊的,就1/3+1/3夠哂數
所以你要自已計數
邊一間考中間都仲有B1或好少少的學校
英一始絡係派位小學,佢有3-4成B1已經好勁
如果單單業積去計,我會TSL,只少中遊都B1學校機會大D

至於細個件,你就專心D,唔一定要入TSL,可能係屋企附近找間合佢的學校又得
總知CASE BY CASE
我聽你咁SAY,,你個大仔係TSL要的人,真係比佢試下,唔好因為細已拉佢去11區
錢更有辦法
教育係最好的投資

ipki 發表於 21-8-11 11:57

係架,所以你要有自已的諗法但求中遊的,就1/3+1/3夠哂數

其實錢又唔係話唔夠去交學費,不過眼見無論讀乜學校…唔多唔少都會學野,我有兩個,乜都要x2,呢個環境又唔穩定,會想留多d錢旁身好d咁解。

亦我自己知自己事係懶既,仔中上就算,無話要狂鞭策再高d成績,到仔再大d識稔就自然會自己再高要求。

細果件我係懷疑佢可能有讀寫方面問題,但係我唔知一個k3既細路係咪咁,係k老師話佢認字弱,我教佢寫字默書…佢又好似日日默同一堆字都會錯…唔知係咪我一向唔陪睇書、講故事、認字,所以比同齡細路差d,所以老師特別mentioned佢弱,咁我都正在觀察中。同一段時間湧出好多問題又唔識點揀…所以黎問下聽多d大家既意見,難得大家都好好比咁多意見我同一d自己睇唔到既問題,等我再去做功課再認真想清楚。

請問有無去過英一校舍參觀?見過校長?
我聼過陳校長六月簡介會,講野氣場好强大好aggressive,校園文化應該不會hea

https://www.youtube.com/watch?v=xz5n3doJaAw&t=897s
https://www.youtube.com/watch?v=qzmX4N2UOqI&t=215s

但我不鍾意英一的地方

1. 火柴盒校舍,無操場體育設施,只有天臺.圖書館好小.禮堂都小. 對喜歡跑跑跳跳的男同學不利

2. 交通不便利. 位於半山,距離所有MTR都要行好多樓梯,無校巴,點返學???

3. 英一40-50%升Band 1, 比起TSL 80%升Band 1, 有好大差距, 一倍!

TSL 去Band 1直私同學的比例高: 因爲家長捨得花錢.
但就算Band 1直私同學申請去官津校, 我估大部分(>60-70%)都可以去到Band 1程度

我會選擇TSL (若有offer)
若細佬讀兩三年后不適應 再插其他小學.
你有TSL background應該大把學校會收你,至少會有interview吧?

zaba    發表於 21-8-11 12:32
ipki    發表於 21-8-11 12:17

大仔的問題就再諗下啦
細仔係唔係中文字?
我囡K仔時都係咁,中文字完全係唔得
默書我地小學至開始搞,K仔就默書太急LOO
不過原來好多直私INTERVIEW都要認字

未必有讀寫問題,只係時候未到姐

我囡小一都追得返,仲好好成績TIM
可能係方法要調整一下

zaba    發表於 21-8-11 12:26

evveric 發表於 21-8-11 12:12

請問有無去過英一校舍參觀?見過校長?

有去過學校,校舍係細,也見過校長,又聽過佢個talk。

我兩小朋友都有玩英跳,英一花跳唔錯,有出去世界比賽。而另一樣小朋友鐘意佢既stem,好似小三、四係機械人課程,校長話有150萬資助發展stem。

交通只有港島線有校車,真係要自己接送係麻煩的。

比例上TSL既b1學生真係多好多。

如可以我會想細路中學讀津,當然佢地有能力既入到好直私都會讀,問題係我唔覺得佢地有咁叻所以一直只係比較兩間學校既出黎既中學…津校…

ipki 發表於 21-8-11 12:15

大仔的問題就再諗下啦

係我地舊年interview全部都有認字(emoji)我細仔中英認字都弱,但聽、講係無問題。佢數學有小二程度,識四式運算、簡單分數,又有聽過話數好,文字處理弱…所以一切都在觀察。佢英文串字都差,比如尋日問佢apple點串都只講appl,teeth只串到tee

其實睇你都有要求個喎唔好介意我咁講
小朋友記億係有限
我囡都係咁,真係時候未到姐
TAKE IT EASY
又未至於去到你話讀寫有問題
慢慢來啦

我個套未必合你,要因材施教
加油
‹ 上一主題|下一主題